Więc powstaje pytanie czy Polak może być Słowianinem? czy można być jednym i drugim czy też albo albo?
Po mojemu jakieś dziwne nielogiczne konstrukcje , bo wynikanie kierowane w odwrotnym kierunku.
O Polanach jest ponoć wiele wzmianek przed chrześcijaństwem ale to dla mnie nie ma znaczenia .
W przeciągu ostatnich setek lat (nie tylko ostatniego tysiąca ale dużo dalej ) linia Rodowa każdego z nas mogła zewnętrznie nosić jakieś tam nazwy, odzież, trzymać się określonego nurtu kultury ( choć tej od około 1000 lat praktycznie nie mamy, to co się działo przez ten czas to siłą bezwładu -bez głębokiego zrozumienia kultywowanie dawnych PRAKTYK . Wytłuszczam, bo to ważne słowo - wiara to WIEDZA a nie jakaś tam ślepa- narzucona przymusem seria martwych obrządków jako atrapa .
Nazwy wielokrotnie się zmieniały . Właśnie zawiesiłem w sieci kolejny fragment filmu - dowiecie się stamtąd (pojawiają się zdjęcia starych map ),że 1000 lat temu państwo znane dziś pod nazwą Rosja nazywało się Wielka Tartaria (albo Tataria) - nazwę zmieniono w tym czasie z nazwy Rasjienia a uczyniono to na cześć swoich przodków -Bogów Tartha i Tary ( Tara to córka Pieruna).
http://www.youtube.com/watch?v=0U4G4SK5lgo
Jeszcze coś odbiegające jeszcze dalej w przeszłość - wynaleźliśmy tutaj wcześniej z "radosną" stronę Nikołaja Żuka (ona najpierw znalazła jego publikacje w języku angielskim ) . Wrzućcie sobie poprzez tłumacz ten link
http://zhuck1.narod.ru/SAV-SVIC.htm
Jest tu praktycznie wszystko o czym pisał Uzuli łacznie z podaniem dat. Ziemia miała kiedyś 3 księżyce - ludzie zaczęli się całkiem niedawno po raz kolejny bawić silną bronią i jeden z księżyców "Lelia " (to chyba on miał obieg 7 dniowy ) zniszczyli około 11 tys. lat temu . Zgineła wtedy Atlantyda a ludzkość-jak to wiele razy bywało cofneła się w rozwoju do ery łupania kamieni.
Nasz system ma 27 planet , naukowcy widzą ile widzą ......-reszta w tekście . Wszystko z ujawnianych już w ostatnich latach Słowiańsko -Aryjskich ( a więc kompletnych ) Wed.
- easy russian
:D czy biały człowiek może być biały ?
Rasa to nie to samo co narodowość. Czy czarny może być Polakiem?
Po mojemu jakieś dziwne nielogiczne konstrukcje , bo wynikanie kierowane w odwrotnym kierunku.
O Polanach jest ponoć wiele wzmianek przed chrześcijaństwem ale to dla mnie nie ma znaczenia .
Polanie to jedno z paru a może nawet z wielu plemion mających swoja kulturę, wierzenia ... potem przyszedł ktoś i te plemiona zostały złączone ze sobą pod jednym panowaniem ale to jeszcze nie Polska ... dopiero gdy ci ludzie dostali nową często odmienną od dawnej ideologie, religie i kulturę powstała Polska. Polakiem może być każdy który nim zostanie czyli przejmie to "dziedzictwo" jaka by jego rasa czy genotyp nie był ... tak samo Amerykaninem każdy może zostać nawet jeśli urodził się w Polsce .... jednak żeby być Aryjczykiem... sami z siebie zostać nim nie możemy.
W przeciągu ostatnich setek lat (nie tylko ostatniego tysiąca ale dużo dalej ) linia Rodowa każdego z nas mogła zewnętrznie nosić jakieś tam nazwy, odzież, trzymać się określonego nurtu kultury ( choć tej od około 1000 lat praktycznie nie mamy, to co się działo przez ten czas to siłą bezwładu -bez głębokiego zrozumienia kultywowanie dawnych PRAKTYK . Wytłuszczam, bo to ważne słowo - wiara to WIEDZA a nie jakaś tam ślepa- narzucona przymusem seria martwych obrządków jako atrapa .
Linia Rodowa to zlepek pojedynczych życiorysów naszych przodków, a życie potrafi być zaskakujące. Jednak bycie Polakiem jest wręcz nierozerwalnie związane z oderwaniem się od dawnych obrządków i wierzeń bo na tym Polska została zbudowana ... na oderwaniu od starej wiary i budowaniu chrześcijaństwa ..
Nazwy wielokrotnie się zmieniały . Właśnie zawiesiłem w sieci kolejny fragment filmu - dowiecie się stamtąd (pojawiają się zdjęcia starych map ),że 1000 lat temu państwo znane dziś pod nazwą Rosja nazywało się Wielka Tartaria (albo Tataria) - nazwę zmieniono w tym czasie z nazwy Rasjienia a uczyniono to na cześć swoich przodków -Bogów Tartha i Tary ( Tara to córka Pieruna).
Jasne, że tak. Jednak przy każdej zmianie nazwy zmieniał się także coś więcej .... no bo po co zmieniać samą nazwę? Mamy teraz III Rzecz Pospolitą ... przy każdej zmianie nazwy następowała zmiana w konstytucji ... fakt że Polska zyskała inna cyferkę a nie całą nazwę świadczy o tym że zmiany były kosmetyczne.
Nasz system ma 27 planet , naukowcy widzą ile widzą ......-reszta w tekście . Wszystko z ujawnianych już w ostatnich latach Słowiańsko -Aryjskich ( a więc kompletnych ) Wed.
Nazwaniem ich Polskimi Wedami było by dość dużym nadużyciem
Mój post był odpowiedzią dla Gruntza który to pierwszy zaczął mówić tu o Polakach jako takich co po prostu wydawało mi się nie za bardzo właściwe ..-
Bedwyr
- Imię: Rafał
- Droga życia: 7
- Typ: 1w2
- Zodiak: rak, smok
Bedwyr napisał(a):................
Rasa to nie to samo co narodowość. Czy czarny może być Polakiem?
hm... teraz rozumiem co masz na myśli . Tak- sam dziś się odżegnuję od tak pojętej Polskości, choć po części brałem we wszelakim zasilaniu tego egregoru udział. Masz rację - każda konstrukcja zbiorowości ( koło gospodyń wiejskich na przykład) uruchamia nowy- zbiorowy Egregor . Mnie w jakimś stopniu poruszyło to co sie zdarzyło 10 kwietnia 2010 ale nie do tego stopnia by mi się walił świat i bym rzucał wszystko stając bezradnie na placu z krzyżem czy też bez
Nasze rozważania sięgają bardzo głęboko. W filmie , który cytuję jest poruszona bardzo wązna kwestia :" język OJCZYSTY " . Tu tkwi bardzo wiele - : język jakiego używali ojcowie- jestem pewien,że silnie powiązany jest ( rezonuje) z zapisem jaki do moich genów dołożyli dziadowie, pradziadowie .
W ogóle cały proces "stania się" lub bycia Polakiem ma swoje glebokie uwarunkowania .
Można sie na przykład wziąc za analizę polskości i "polskości" u Żydów mówiących naszym językiem jakiś już czas -lub też nie umiejących sie nim posługiwać do dziś mimo zamieszkiwania tu od wielu pokoleń (przychodzą mi na myśl rozmaite przykłady tak na jeden jak i drugi typ ).
.................
Polanie to jedno z paru a może nawet z wielu plemion mających swoja kulturę, wierzenia ... potem przyszedł ktoś i te plemiona zostały złączone ze sobą pod jednym panowaniem ale to jeszcze nie Polska ... dopiero gdy ci ludzie dostali nową często odmienną od dawnej ideologie, religie i kulturę powstała Polska. Polakiem może być każdy który nim zostanie czyli przejmie to "dziedzictwo" jaka by jego rasa czy genotyp nie był ... tak samo Amerykaninem każdy może zostać nawet jeśli urodził się w Polsce .... jednak żeby być Aryjczykiem... sami z siebie zostać nim nie możemy.
co masz na myśli ? te osławione mierzenie czaszek itp pierdół ? Jeśli z jakichś powodów zakwitnie w Twojej duszy takie pragnienie to " niet probljema" - wszak mamy w Polskiej historii wspaniałych przykładów Żydów- patriotów . Owszem - nie jest ich wiele ale są .
.......................
Linia Rodowa to zlepek pojedynczych życiorysów naszych przodków, a życie potrafi być zaskakujące. Jednak bycie Polakiem jest wręcz nierozerwalnie związane z oderwaniem się od dawnych obrządków i wierzeń bo na tym Polska została zbudowana ... na oderwaniu od starej wiary i budowaniu chrześcijaństwa ..
ech... chyba nie . Sądzę,że Polacy zostali w sercach Polakami ( to pragnienie patriotyczne ujawnione choćby po 10 kwietnia - zebranie na placu , nieporadne i dziecięce takie bo bez pełnej świadomości ale było .Amerykanie ponoć nie wierzyli,że coś takiego miało miejsce. Znam Niemców co przyjechali by popatrzeć naj na ZOO. )......... zostali Polakami POMIMO prowadzonej od setek lat chrystianizacji . Egregory sa tworzone - owszem , ale czymże jest chudziutki egregorek utworzony przez jakichś kłamców przez 1000 lat wobec innego Rodowego - podsycanego przez setki tysięcy lat ?
...............................
Jasne, że tak. Jednak przy każdej zmianie nazwy zmieniał się także coś więcej .... no bo po co zmieniać samą nazwę? Mamy teraz III Rzecz Pospolitą ... przy każdej zmianie nazwy następowała zmiana w konstytucji ... fakt że Polska zyskała inna cyferkę a nie całą nazwę świadczy o tym że zmiany były kosmetyczne.
Nie - ja bym to akurat porównał (tę Tartarię ) do tego co się przytrafia kobietom po wyjściu za mąż. Usciślaja swoją więż z inną częścia tego samego Rodu . Tart i Tara to potomkowie Arysko- Słowiańscy . Zmiana "nazwiska " nie spowodowała rewolucji, zmiany przekonań ( choć ludzkość w tym czasie już w duzym stopniu popadała w stan śpiączki z której sie obecnie budzimy - znów analiza na pare stron- innym razem) .
Natomiast narzucenie chrześcijaństwa to gwałt i barbarzyństwo. Akt dokonany przemocą - szok z pewnością był i na pewno jakaś podświadoma nasza cząstka się do dziś broni przed tą zarazą bo doskonale pamięta brak dobrowolności tego aktu. Kbieta wybierająca ojca swoich przyszłych dzieci zmienia ich przyszłość ( na tym polega rozwój ) ale rodząc dzieci z gwałtu rodzi pokolenie niewolników
chyba powyżej nieco ukazałem moje widzenie tej sprawy I II czy VII rzeczpospolita będzie cały czas strukturą chorą do momentu gdy nie dogrzebiemy się w fundamentach "rodzinnych" ( pamięć genów tez tu się kłania - to archiwum) do swojej mocy za którą tęsknimy . bajek na ten temat masa ( "orzeł chodzący po podwórku wśród kaczek i tęskniący za lotem " ).Nasz system ma 27 planet , naukowcy widzą ile widzą ......-reszta w tekście . Wszystko z ujawnianych już w ostatnich latach Słowiańsko -Aryjskich ( a więc kompletnych ) Wed.
Nazwaniem ich Polskimi Wedami było by dość dużym nadużyciem.. i generalnie o to mi chodziło w mojej nielogicznej wypowiedzi
Mój post był odpowiedzią dla Gruntza który to pierwszy zaczął mówić tu o Polakach jako takich co po prostu wydawało mi się nie za bardzo właściwe ..
a dlaczego ?? Skoro " graja mi w sercu " a równocześnie czuję się Polakiem ? Wszak pomijając powody ( wspomniane gwałty) nadal jesteśmy linią tychże Przodków . Wszystko to - i ten gwalt "chrześcijaski" i Wiara Przodków są częścią Naszej Duszy.
- easy russian
kaszub999 napisał(a):zapraszam w imieniu Siergieja Striżaka na kolejną część "podróży po przeszłości" . Właśnie wgrałem kolejny odcinek filmu- lada moment następny http://www.youtube.com/watch?v=kPkpRNpi ... r_embedded
kaszub999 sława!
świetne filmiki, kolejna porcja odkłamanej historii i kultury...
przy okazji słowiańskiego budzenia, chciałabym podkreślić jedną rzecz;
jak zauważyłam w rosyjskich filmach o tej tematyce
nie występują słowa "poganie", "pogańska" (ale może się mylę -wtedy proszę poprawić
filmy striżaka, nauki trehlebova przywracają kulturze słowiańskiej należne jej miejsce, rangę i ethos
gdyż pokazują, iż była ona kolebką kultury wedyjskiej -wielkiej kultury ludów praindoeuropejskich
u nas pokutuje opcja że były "wierzenia pogańskie", czyli jakieś ni przypiął ni przyłatał,
ludowe, prymitywne bajanie...w istocie taki pogląd wspierają nieliczne nasze związki rodzimowiercze i in.
uczulam więc na truciznę jaka tkwi w słowie pogaństwo które kojarzy się z ze słowami takimi jak pogoniony,
po-ganiony (jak ganić, naganny - poganina pogoń!), co dokłada się do wiekowego ładunku pogardy wkładanej
w to słowo przez pokolenia chrześcijańskich kaznodziejów.
łacińskie "paganus" oznacza wieśniaka i jest pamiątką czasów późnego państwa rzymskiego,
kiedy miasta "nawróciły się" na chrześcijaństwo, a proste wieśniactwo czciło dalej rodzime bóstwa.
"poganin" należy do szeregu słów w rozmaitych językach określających obcych, nie-naszych, nie-nas,
ludzi wyłączonych z kulturowej (i kulturalnej) wspólnoty; należy do słów wykluczających
Warto zatem zwracać na to uwagę i nie pozwalać na naklejanie łatki "pogaństwo"
na odradzającą się kulturę słowiańską
mam chusteczkę haftowaną wszystkie cztery rogi, kogo kocham kogo lubię rzucę mu pod nogi...
-
radosna
- Droga życia: 333
easy russian napisał(a):... jednak żeby być Aryjczykiem... sami z siebie zostać nim nie możemy.
co masz na myśli ? te osławione mierzenie czaszek itp pierdół ? Jeśli z jakichś powodów zakwitnie w Twojej duszy takie pragnienie to " niet probljema" - wszak mamy w Polskiej historii wspaniałych przykładów Żydów- patriotów . Owszem - nie jest ich wiele ale są .
Mam namyśli, że się z takimi a nie innymi genami rodzimy, a Polakiem czy Amerykaninem jeśli chcesz to zawsze możesz zostać.... Ja osobiście jestem dumny z tego że Żydzi jak i wiele innych wyznań znalazło u nas swoje miejsce... może nie był to dla nich raj na ziemi to jednak fakt że sami tu przyjeżdżali z pewnością świadczy o tym że było im koło nas lepiej. Ja ogólnie jestem za tym żeby każdy miał prawo mieszkać gdzie chce - otwarte granice i umysły

easy russian napisał(a):ech... chyba nie . Sądzę,że Polacy zostali w sercach Polakami ( to pragnienie patriotyczne ujawnione choćby po 10 kwietnia - zebranie na placu , nieporadne i dziecięce takie bo bez pełnej świadomości ale było .Amerykanie ponoć nie wierzyli,że coś takiego miało miejsce. Znam Niemców co przyjechali by popatrzeć naj na ZOO. )......... zostali Polakami POMIMO prowadzonej od setek lat chrystianizacji . Egregory sa tworzone - owszem , ale czymże jest chudziutki egregorek utworzony przez jakichś kłamców przez 1000 lat wobec innego Rodowego - podsycanego przez setki tysięcy lat ?
1.wydaje mi się, że jest inaczej - Polacy znają lepiej greckich i rzymskich bogów niż Słowiańskich.
2. co masz na myśli mówiąc że Polacy zostali w sercach Polakami? Rozumiem jeśli w sercach zostali by Słowianami ... a tak to lekkie masło maślane
3. Słowianie którzy ulegli chrystianizacji i przejęli kulturę łacińską to właśnie pierwsi Polacy .... ci którzy tego nie zrobi a zostali wchłonięci przez Polskę zostali co najwyżej obywatelami polskimi .... nawet teraz można mieć podwójne obywatelstwo ... np. Polskie i Francuskie .. ale czy to czyni Cię Polakiem? Ot mała książeczka i już.
easy russian napisał(a):Nie - ja bym to akurat porównał (tę Tartarię ) do tego co się przytrafia kobietom po wyjściu za mąż. Usciślaja swoją więż z inną częścia tego samego Rodu . Tart i Tara to potomkowie Arysko- Słowiańscy . Zmiana "nazwiska " nie spowodowała rewolucji, zmiany przekonań ( choć ludzkość w tym czasie już w duzym stopniu popadała w stan śpiączki z której sie obecnie budzimy - znów analiza na pare stron- innym razem) .
Natomiast narzucenie chrześcijaństwa to gwałt i barbarzyństwo. Akt dokonany przemocą - szok z pewnością był i na pewno jakaś podświadoma nasza cząstka się do dziś broni przed tą zarazą bo doskonale pamięta brak dobrowolności tego aktu. Kbieta wybierająca ojca swoich przyszłych dzieci zmienia ich przyszłość ( na tym polega rozwój ) ale rodząc dzieci z gwałtu rodzi pokolenie niewolników
Oczywiście istnieje rozwój następują zmiany, czasami zmiany na lepsze czasami na gorsze nie ważne. Kobieta wybiera męża on żonę lub też ich rodzice im ich wybierają nie ważne jednak wszyscy próbują przekazać swoją kulturę i obyczaje. Jednak powstanie Polski to było kompletne i całkowite zerwanie z przeszłością, gwałtem czy nie, za przekupstwem czy nie ja nie chce wartościować ja po prostu stwierdzam ...
easy russian napisał(a):a dlaczego ?? Skoro " graja mi w sercu " a równocześnie czuję się Polakiem ? Wszak pomijając powody ( wspomniane gwałty) nadal jesteśmy linią tychże Przodków . Wszystko to - i ten gwalt "chrześcijaski" i Wiara Przodków są częścią Naszej Duszy.
Polacy na tych ziemiach to nie jest ciągłość historyczna ... to są amerykanie w Ameryce, ludność rdzenna to Indianie. Obcy przyjechali na ten kontynent z obcą ideologią, religią i obyczajami, wyparli Indian do rezerwatów.... wyobraź sobie, że chrześcijaństwo na tych ziemiach to tacy Anglicy którzy przychodzą i wypędzają Słowian do rezerwatów ... a ci Indianie (Słowianie) którzy przyjmują kulturę Anglików (chrześcijan) to już nie są Indianie to są Amerykanie, rozumiesz? Tak więc jeśli chcesz wrócić to korzeni Polskości to chcesz wrócić to początków Chrześcijaństwa w Polsce, jeśli chcesz wrócić do korzeni Słowiańskich to chcesz wrócić do słowiańskich obrządków. Tylko o to mi chodzi.
-
Bedwyr
1.wydaje mi się, że jest inaczej - Polacy znają lepiej greckich i rzymskich bogów niż Słowiańskich.
....bo to są ci sami Bogowie
Pozostali też aż do Boga Połkana (pół-koń czyli mityczny Grecki Centaur , jedna z nieznanych planet naszego układu [ bo jest ich tak naprawdę 27 -nasi naukowcy widzą dziś tylko kilka pierwszych ] nosi jego imię. ).
u Słowian główna linię genetyczną przenosi ojciec . " Mężczyzna jest wioślarzem a kobieta łódką" - tak to obrazowo ujmują Wedy . Oczywiście w różnych wcieleniach zamieniamy się rolami - w męskim ciele rodzi się Istota po przepracowaniu powinności żeńskich [ choć dziś się sporo pomieszało- własnie się porządkuje ].Kobieta wybiera męża on żonę lub też ich rodzice im ich wybierają nie ważne jednak wszyscy próbują przekazać swoją kulturę i obyczaje
Na przykład u Żydów -ich kod genetyczny -zupełnie inny- niosą kobiety, ale to jak wspomniałem też się zmienia w niektórych wypadkach i mamy dziś Żydów "prawych" też. Oni się mieszają z rasą - czyli z białymi ("tabula rasa - " słowo rasa oznacza "biały". Mówienie rasa o ludziach czarnoskórych czy innych jest pewnym błędem- dawniej określano ich "ludzie ze skórą koloru zachodzącego słońca" itp. " ludzie ze skórą koloru mroku" )
Dla ścisłości ( o słowie RASA ) : przodkowie Słowian ogólnie nazywali siebie "As" - Asowie . Ród Asów dał skrót dzisiejszego słowa "Rasa" ..........c.d.n.- muszę kotkę nakarmić bo szaleje i sie awanturuje
- easy russian
Polacy na tych ziemiach to nie jest ciągłość historyczna ... to są amerykanie w Ameryce, ludność rdzenna to Indianie. Obcy przyjechali na ten kontynent z obcą ideologią, religią i obyczajami, wyparli Indian do rezerwatów.... wyobraź sobie, że chrześcijaństwo na tych ziemiach to tacy Anglicy którzy przychodzą i wypędzają Słowian do rezerwatów .
to wszystko zależy z jakiej perspektywy czasowej patrzysz . Tak jak nasz galaktyka nie istniała wiecznie ( i istnieć nie będzie - wszechświat wziął "wddech" na pewien okres czasu - potem będzie "wydech"- tak jak lato i zima , dzień i noc ) - tak i Ziemia nie zawsze była zamieszkała przez ludzi . Moje źródła mówią,że akurat biali byli tutaj pierwsi ( lądowali awaryjnie na lądzie , który dziś jest pod powierzchnia oceanu Lodowatego ) - potem przybyli sojusznicy Rasy w międzygalaktycznej wojnie , a więc ludzie z gwiazdozbioru Żółtego smoka czy też wspomniani przez ciebie ludzie z gwiazdozbioru "Ognistego węża" . Osiedlili sie według porozumień w różnych częściach globu . Byl czas,ze białoskórzy i czerwonoskórzy żyli w sąsiedztwie (Atlantyda) - po rozwaleniu księżyca Lelia i tym samym spowodowaniu kataklizmu w następstwie którego Atlantyda zakończyła żywot pod powierzchnia morza część czerwonoskórych przetransportowano na "Waitmarach "(statki powietrzne opisywane również w Wedach ) na obecną Ziemię Ameryki. W Indiańskich legendach znajdziesz opisy tych zdarzeń.
............ no i tak dalej............ migrujemy nieustannie.
- easy russian
easy russian napisał(a): ...bo to są ci sami Bogowie. Wszak Pierun -praojciec i autor części Wed bardzo przypomina opisy Zeusa . Pozostali też aż do Boga Połkana (pół-koń czyli mityczny Grecki Centaur , jedna z nieznanych planet naszego układu [ bo jest ich tak naprawdę 27 -nasi naukowcy widzą dziś tylko kilka pierwszych ] nosi jego imię. ).
To, że są ci sami bogowie (kurcze zjadłem wyraz dlatego edit) ludzie tez nie wiedzą .. właśnie o to mi chodzi
Polacy nie są tego nauczani ponieważ jest im to nie potrzebne do bycia "Polakiem". Wieczne Cesarstwo,Antyczna Grecja i Chrześcijaństwo to są fundamenty Polskości, ponieważ polska jest zbudowana na cywilizacji łacińskiej. Kurcze nie zrozum mnie źle ja nie mówię że się mylisz w tym co mówisz bo uważam że masz racje -> co do Słowian - ja tylko mówię że Polacy mają inną kulturę niż Słowianie ... religia..prawa..obyczaje...jest parę rzeczy wspólnych ale tylko dlatego że musi parę być - skoro to też kultura..i też ludzka. Może mówimy tym samym językiem co Słowianie ale czy tylko to świadczy o naszej przynależności do Słowian? Do ludzi posiadających autentyczną kulturę, posiadających własne dziedzictwo. Zobacz nawet topic się nazywa Słowiańskie przebudzenie .. ja to rozumiem jako przebudzenie wartości Słowiańskich czyli nie łacińskich ... tak czy nie? Jeśli tak to nie Polskich.
-----
Rozumiem co masz na myśli z przenoszeniem genów itp .. jednak nawet " ludzie ze skórą koloru mroku" mogą zostać Polakami jeśli chcą droga otwarta...jak i mogą zostać Słowianami, bo geny to jedno a przejęcie wierzeń, kultury obrządków to drugie.
.......migrujemy nieustannie.. Wazne co rozwijamy w sobie - Ziemia to jeden z etapów rozwoju- taki jeden "level" tej ciekawej gry.
Oczywiście, że tak jednak następują micro i macro zmiany, no i katastrofy
-
Bedwyr
Bedwyr napisał(a): Zapewniam Cię jednak .. jeśli Polska zmieni ostatecznie fundament, to nastąpi także kompletna zmiana nazwy .. nie wiem czemu tak się dzieje jednak jest to coś na tyle powtarzalnego, że można na to liczyć. Z Polakami stanie się to samo co ze Słowianami... pomimo tego, iż większość wciąż będzie kultywować swoje wierzenia to nastąpi powolny regres tej kultury..de facto już następuje. Czy to dobre czy nie nie jest to tutaj ważne ... ale z pewnością Ci ludzie z nową kulturą. obyczajami nie będą już Polakami, ani tym bardziej Słowianami choć być może będą to twoje wnuki. Jak się będą nazywać? Może Europejczycy...
według mnie najlepszą odpowiedź na poruszone tu pytanie daje fragment filmu striżaka http://www.youtube.com/user/michalxl600 ... U4G4SK5lgo "Gry Bogów"-ŻYWY OGIEŃ-CZ 2 "Prawda i kłamstwo" (odc.YTube 3.) od 09.52
"Współczesna Europa jest czysta i piękna, mająca wysoki poziom dóbr materialnych,
(cywilizacja automatycznej toalety itp),
Jednakże wszystkie cywilizacje w odróżnieniu od kultur mają jedną wspólną i zawsze smutną perpektywę - na szczycie swego materialnego wzlotu - giną. Droga kultury to poznanie wszystkich form istnienia dla stworzenia nowych światów
Droga cywilizacji to całkowite uwięzienie w materii, duchowa zapaść i śmierć. Jest wielkim złudzeniem myśleć że między kulturą możliwy jest jakiś kompromis - to są zasadniczo różne drogi kosmicznej podróży"
Cywilizacja dobrobytu Unii Europejskiej właśnie się rozpada, ginie, to się dzieje teraz na naszych oczach, nie sądzę wiec aby zjednoczona Europa miała jeszcze jakiś ciąg dalszy w tej formie. Równocześnie powstaje z prochu kultura słowiańska jako jedyna alternatywa i szansa na nowe (a zarazem tradycyjne) społeczeństwo.
mam chusteczkę haftowaną wszystkie cztery rogi, kogo kocham kogo lubię rzucę mu pod nogi...
-
radosna
- Droga życia: 333
wczoraj nie mogłem się jakoś zalogować na forum (nie pierwszy raz, bywa ,że zamiast wpisania postu jakiś pakiet się pojawia ) . "radosna " ładnie napisała to co ja wczoraj jakoś zredagowałem .Zapewniam Cię jednak .. jeśli Polska zmieni ostatecznie fundament, to nastąpi także kompletna zmiana nazwy .. nie wiem czemu tak się dzieje jednak jest to coś na tyle powtarzalnego, że można na to liczyć. Z Polakami stanie się to samo co ze Słowianami... pomimo tego, iż większość wciąż będzie kultywować swoje wierzenia to nastąpi powolny regres tej kultury..de facto już następuje.
To co mamy to CYWILIZACJA - z daleka widać ,że przegniła o chora i to już za czasów stolicy w Krakowie .
Nie widzę nic złego w zmianie nazwy tego chorego "czegoś". Ja odróżniam państwo od narodu. Tak jak obecni przedstawiciele państwa wcale nie reprezentują moich interesów , tak samo obecne państwo (okupant - polecam część 2 filmu ) nie jest przedstawicielem narodu. Ciekaw jestem jaką awanturę rozpętano by gdyby dziś stolicę zacząć przenosić gdzieś - na przykład do Łodzi ? Wszak to jest rewolucja - kto wie czy nie większa niż zmiana nazwy. A zmiana stolicy przecież już miała miejsce . Z państwem jest jak ze swetrem - nieważny kolor ( w każdym razie drugorzędny) - ważne ,żeby był ciepły i bez dziur. Tu na takim forum można by się pokusić o analizę na poziomie energetyki ( tego , co uprzednio nazywałem egregorem)
Obecna chroma cywilizacja a nie kultura jest tym , o czym mówił Osho. Powiadał o religiach :" dziś zamiast ognia postawiono na ołtarz hubkę i krzesiwo" . cała ta struktura państwowa to jedna wielka sekta wsparta podległymi i uległymi służbami - na przykład kościołem.
resztę już napisała "radosna " - cywilizacja podszywająca się pod kulturę ( różnica jest kardynalna - Kultura służy ludziom - cywilizacja chce mieć sługi /niewolników ) .
- easy russian
właśnie wgrałem ostatni fragment- mamy więc na YTube kompletną 2 część siódmego aktu - jak to rozdziela Siergiej Striżak http://www.youtube.com/watch?v=vrPHfwTV92M
- easy russian
nowy kawałek wykładu - prawdziwa miłość . Zapraszam http://www.youtube.com/watch?v=Za5xj9v653Y
- easy russian
wersja anglojęzyczna starego wykładu . Jeśli znacie kogoś komu warto polecić , zapraszam http://www.youtube.com/watch?v=ZCAOuwS8t0g
- easy russian
temat porządkujący ( nieco poboczny do Słowiańskiego wątku ) -egregory władzy http://www.youtube.com/watch?v=JPjji4LCePk
- easy russian
easy russian napisał(a):nowy kawałek wykładu - prawdziwa miłość . Zapraszam http://www.youtube.com/watch?v=Za5xj9v653Y
Dobre!
Ja odnalazłam połówkę 'jednorodną', ale jakoś intuicja podpowiedziała mi, żeby odsunąć się od niej...Mam dobrą intuicję, inaczej pewnie by mnie już tu nie było

Intencja jest przenikającą wszystko siłą, która sprawia, że postrzegamy. Nie dlatego stajemy się świadomi , że postrzegamy - do percepcji dochodzi pod naciskiem napierającej intencji..
[C. Castaneda]
[C. Castaneda]
-
sinsemilla