ale ja sie tego, ze medytacja jest niebezpieczna, nie dowiedzialam od czlonkow KK, a z naukowej ksiazki pana Eliadego, ktory to jest religioznawca, filozofem i takie tam
ogolnie madry z niego czlowiek.
ogolnie madry z niego czlowiek."We're jamming
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
And I hope you like jamming too"
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
-
morphia
biszkopt - Posty: 664
- Droga życia: 4
- Typ: 4w5
- Zodiak: baran
Nie twierdziłem że się stąd dowiedziałaś a jedynie nawiązałem do KK, ponieważ uznałem to za bardzo ważną kwestię. Nie napisałaś skąd pochodzi ten cytat więc nie wnikałem w same pochodzenie tego cytatu. Z drugiej strony może i mądry jest ten człowiek, nie przeczę ale widać ma jakieś doświadczenia które każą mu uważać to co uważa
Pozdrówka.
Pozdrówka.
Prawdą jest Miłość. Wyrazem Miłości, Bycie Sobą.
-
GrzegorzL_Truth
Light_Truth - Posty: 211
- Droga życia: 7
- Zodiak: strzelec
wystarczy przeczytac pare jego ksiazek. wiekszosc tresci znam z relacji mojego Michała, ale jedna sama przecztalam i to wlasnie byla ta
a do reszty nie mam dostepu bo w radomiu nie ma tak madrych ksiazek 
a do reszty nie mam dostepu bo w radomiu nie ma tak madrych ksiazek "We're jamming
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
-
morphia
biszkopt - Posty: 664
- Droga życia: 4
- Typ: 4w5
- Zodiak: baran
Moj najlepszy sposob na medytacje to polozenie sie i sluchanie muzyki... Oczywiscie lubie tez w ciszy ale trudno o cisze u mnie.. a to w miescie jakies autko pojedzie albo to braciszek sie naprzyksza.. ;p hehe Medytacja sama w sobie moglbym powiedziec ze jest neutralna.. a to jak ja wykorzystamy to nasza sprawa:D
>> !! http://www.meditationforworld.wordpress.com !! <<
"MAMY TENDENCJĘ DO ULEGANIA PRZEŚWIADCZENIU, ŻE "NASZ" MODEL RZECZYWISTOŚCI SAM W SOBIE JEST RZECZYWISTOŚCIĄ, ZAPOMINAJĄC, ŻE OGRANICZONE SĄ WSZYSTKIE MODELE."
NAZCAIN NIE USUWAJ FORUM ;):D THX ;)
"MAMY TENDENCJĘ DO ULEGANIA PRZEŚWIADCZENIU, ŻE "NASZ" MODEL RZECZYWISTOŚCI SAM W SOBIE JEST RZECZYWISTOŚCIĄ, ZAPOMINAJĄC, ŻE OGRANICZONE SĄ WSZYSTKIE MODELE."
-
Gothic
Made in Universe - Imię: Adrian
- Droga życia: 8
Postaraj się ćwiczyć medytację i koncentrację w ciszy - choćby tej głośnej. Nie próbuj zagłuszyć czy stonować sztucznie swoich myśli. Po dłuższych ćwiczeniach powinny ci przestać przeszkadzać samochody. Taki trening może być trudny i nawet denerwujący, ale muzyka to omka czy inna meta ;p dla relaksu - niby pomaga, ale jednak niby też szkodzi. 
PRAWDA ZAWSZE SIĘ OBRONI, JEŚLI NIKT TEGO NIE ZABRONI ANI NIE OGRANICZY
-
Nightwalker
Racjonalista - Posty: 537
Wydaje mi sie ze muzyka tak jak wspomniał Gothic bardzo pomaga w medytacji. Wycisza i releksuje. A nie, niby pomaga ale jednak niby też szkodzi. To pomaga czy szkodzi?? Niby może to prawda a może niby Nie
Wielu ludziom próba nie zagłuszania i nie stonowania wlasnych mysli nie jest taka prosta niżby sie na pierwszy rzut oka wydawało. A mówienie że niby tak a niby tak jeszcze bardziej gmatwa takiej osobie całą sprawę.
Metoda Gothica wydaje mi sie Najbardziej wskazaną i pożądaną metodą. Ona może pięknie poprowadzić Nas do wewnętrznej Ciszy.
Pozdrówka.
Wielu ludziom próba nie zagłuszania i nie stonowania wlasnych mysli nie jest taka prosta niżby sie na pierwszy rzut oka wydawało. A mówienie że niby tak a niby tak jeszcze bardziej gmatwa takiej osobie całą sprawę.
Metoda Gothica wydaje mi sie Najbardziej wskazaną i pożądaną metodą. Ona może pięknie poprowadzić Nas do wewnętrznej Ciszy.
Pozdrówka.
-
GrzegorzL_Truth
Robert Bruce napisał bodaj w "Traktacie o Projekcji Astralnej" takie zdanie:
"Medytowanie przy muzyce to jak podnoszenie ciężarów ze styropianu."
I niech każdy się do tego sam ustosunkuje.
"Medytowanie przy muzyce to jak podnoszenie ciężarów ze styropianu."
I niech każdy się do tego sam ustosunkuje.

Od teraz w Strefie http://strefa51.webd.pl/forum/ .
Powód: http://forum.przebudzenie.net/viewtopic.php?t=687
Do tego moderacja zorientowana na jedyne słuszne poglądy, których broni nawet tolerując chamstwo o ile je propaguje. Pozdrawiam!
Powód: http://forum.przebudzenie.net/viewtopic.php?t=687
Do tego moderacja zorientowana na jedyne słuszne poglądy, których broni nawet tolerując chamstwo o ile je propaguje. Pozdrawiam!

-
Luke_Nuke
Kalif/Krzyżowiec/Reakcjonista - Imię: Łukasz
- Droga życia: 5
- Typ: 2w1
- Zodiak: Lew
Jest to stwierdzenie jak najbardziej pozytywne
Myślę że dokładnie to samo ale może trochę prościej chciał przekazać Gothic w swoim wcześniejszym poście.
Ładny cytat Luke
Pozdrówka
Myślę że dokładnie to samo ale może trochę prościej chciał przekazać Gothic w swoim wcześniejszym poście.
Ładny cytat Luke
Pozdrówka

-
GrzegorzL_Truth
Niby pomaga, bo dla niektórych ta pomoc mało albo i nic nie daje. Niby szkodzi, bo skutki zarówno dla przytoczonej "mety" jak i muzyki są dla niektórych negatywne, innych nic to nie obchodzi.
... i kto tu bierze wszystko zbyt dosłownie
... i kto tu bierze wszystko zbyt dosłownie
-
Nightwalker
Gdybyś to wytłumaczył odrazu nie byłoby aż takich nieporozumień, natomiast po fakcie wszystko mozna sobie dopisać. Cokolwiek. Ale przymuję to do wiadomości.
Przyjrzyjmy sie jednak bliżej Twojej błyskotliwej wypowiedzi.
Cytat NW:
Jak może naprawdę Pomagać skoro piszesz że "..dla niektorych ta pomoc mało albo nic nie daje.." Takie "pomaganie" to nie pomaganie ale dołowanie ludzi którym to naprawde pomaga, jak np: Gothicowi. Wielu ludziom muzyka pomaga w medytacji. Mimo iz po fakcie wytłumaczyłeś niby o co ci chodziło wyszło na jaw twoje "nastawienie" do tego tematu. Myślę że Gothic do którego adresowałeś swojego posta zgodzi się ze mną.
Proponuje NW wiekszy szacunek dla doświadczeń medytacyjnych innych osób, choćby wydawały ci sie zupełnie bez sensu. Wg.mnie nie masz racji wogóle.
Pozdrawiam cie Serdecznie
Przyjrzyjmy sie jednak bliżej Twojej błyskotliwej wypowiedzi.
Cytat NW:
Niby pomaga, bo dla niektórych ta pomoc mało albo i nic nie daje. Niby szkodzi, bo skutki zarówno dla przytoczonej "mety" jak i muzyki są dla niektórych negatywne, innych nic to nie obchodzi.
Jak może naprawdę Pomagać skoro piszesz że "..dla niektorych ta pomoc mało albo nic nie daje.." Takie "pomaganie" to nie pomaganie ale dołowanie ludzi którym to naprawde pomaga, jak np: Gothicowi. Wielu ludziom muzyka pomaga w medytacji. Mimo iz po fakcie wytłumaczyłeś niby o co ci chodziło wyszło na jaw twoje "nastawienie" do tego tematu. Myślę że Gothic do którego adresowałeś swojego posta zgodzi się ze mną.
Proponuje NW wiekszy szacunek dla doświadczeń medytacyjnych innych osób, choćby wydawały ci sie zupełnie bez sensu. Wg.mnie nie masz racji wogóle.
Pozdrawiam cie Serdecznie

-
GrzegorzL_Truth
buehehehe
Wiec poza manipulowaniem wypowiedziami i ignorancją można zarzucić mi brak szacunku.
Tylko czekać aż dopadnie mnie - takiego łotra - ta inkwizyzja i spali na stosie.
Skoro sądzisz, że wszystko co nie jest potwierdzeniem, jest wyrazem braku szacunku - twoja sprawa.
Aż boję się myśleć o co jeszcze mnie posądzisz.
Co do medytacji - dla każdego medytacja ma inny charakter. Nie można wejść do czyjejś głowy i zdefiniować czy stan w którym przebywa to medytacja a może coś innego.
Medytacja sama w sobie polega na wyciszeniu, i trenowaniu szybkiego go osiągania. Używając muzyki, trudno choćby nauczyć się wyciszyć bez niej. Dlatego porównałem to do sztucznego wspomagacza - "mety".
Wiec poza manipulowaniem wypowiedziami i ignorancją można zarzucić mi brak szacunku.
Tylko czekać aż dopadnie mnie - takiego łotra - ta inkwizyzja i spali na stosie.
Skoro sądzisz, że wszystko co nie jest potwierdzeniem, jest wyrazem braku szacunku - twoja sprawa.
Aż boję się myśleć o co jeszcze mnie posądzisz.
Co do medytacji - dla każdego medytacja ma inny charakter. Nie można wejść do czyjejś głowy i zdefiniować czy stan w którym przebywa to medytacja a może coś innego.
Medytacja sama w sobie polega na wyciszeniu, i trenowaniu szybkiego go osiągania. Używając muzyki, trudno choćby nauczyć się wyciszyć bez niej. Dlatego porównałem to do sztucznego wspomagacza - "mety".
-
Nightwalker
Moze muzyka i jest sztucznym wspomagaczem, ale jezeli nie ma przy tym skutkow ubocznych ??
Medytujac mozna rozne rzeczy robic, to jest poprostu wyciszenie sie i zastanawianie sie nad jakims problemem dopoki nie znajdziemy na niego odpowiedzi... tak gdzies czytalem hehe:P
Hmm ja mam potwierdzenie ze muzyka relaksuje:P Zreszta naukowcy stwierdzili ze zeby utrzymywac nasz umysl w dobrej kondycji m.in. mozna sluchac muzyki.
PS. Na poczatku medytacji ma sie taki potok mysli wsyztsko przelatuje... i nie starajmy sie tych mysli stlumic pozwolmy aby sobie przelecialy to samo minie
:)
Nightwalker napisał(a):Skoro sądzisz, że wszystko co nie jest potwierdzeniem, jest wyrazem braku szacunku
Hmm ja mam potwierdzenie ze muzyka relaksuje:P Zreszta naukowcy stwierdzili ze zeby utrzymywac nasz umysl w dobrej kondycji m.in. mozna sluchac muzyki.
PS. Na poczatku medytacji ma sie taki potok mysli wsyztsko przelatuje... i nie starajmy sie tych mysli stlumic pozwolmy aby sobie przelecialy to samo minie
-
Gothic
Medytacja może być też głębsza - wtedy muzyka jest raczej zbędna, a nawet może przeszkadzać - przynajmniej mi.
Przy płytszej medytacji muzyka natomiast pomaga - nie zasnąć. ;lol:
Skutkiem ubocznym muzyki przy medytacji może być utrata kontroli nad myślami - czyli nad odganianiem tych niepotrzebnych.
[Pozwolę sobie uprzejmie napomnieć, że ten wątek nie dotyczy samej medytacji, a jej aspektów ewentualnego zagrożenia dla praktykujących
- Nazcain]
Przy płytszej medytacji muzyka natomiast pomaga - nie zasnąć. ;lol:
Skutkiem ubocznym muzyki przy medytacji może być utrata kontroli nad myślami - czyli nad odganianiem tych niepotrzebnych.
[Pozwolę sobie uprzejmie napomnieć, że ten wątek nie dotyczy samej medytacji, a jej aspektów ewentualnego zagrożenia dla praktykujących
- Nazcain]PRAWDA ZAWSZE SIĘ OBRONI, JEŚLI NIKT TEGO NIE ZABRONI ANI NIE OGRANICZY
-
Nightwalker
3 rzeczy:
1. Patrząc na świat to widać, że to nie Medytacja jest niebezpieczna tylko jej brak
2. Najpierw trzebaby było jednoznacznie zdefiniować co to jest Medytacja, otóż jako czynność na 24/7 to nie może to być wyciszenie myśli bo bez myślenia się nie da
tylko to musi być zatem inne spojżenie, inne zrozumienie. Medytacja wymaga świeżej "energii" i po to jest między innymi ta tak zwana "medytacja"
3. Medytacja jest stanem w któym powinniśmy być 24/7 więc nie może być niebezpieczna, chyba, że mozna by uznać, że niebezpieczna dla tych tworów którymi jesteśmy (ego)
1. Patrząc na świat to widać, że to nie Medytacja jest niebezpieczna tylko jej brak
2. Najpierw trzebaby było jednoznacznie zdefiniować co to jest Medytacja, otóż jako czynność na 24/7 to nie może to być wyciszenie myśli bo bez myślenia się nie da
tylko to musi być zatem inne spojżenie, inne zrozumienie. Medytacja wymaga świeżej "energii" i po to jest między innymi ta tak zwana "medytacja"
3. Medytacja jest stanem w któym powinniśmy być 24/7 więc nie może być niebezpieczna, chyba, że mozna by uznać, że niebezpieczna dla tych tworów którymi jesteśmy (ego)

-
XoR
- Droga życia: 5
- Typ: 5w4
- Zodiak: Wodnik
Medytacja nigdy nie bedzie grozna , nigdy, to jest poprostu niemozliwe, medytacja w Dalekim Wschodzie polega na skupieniu sie na rzeczy ktora chce sie rozwiklac i medytowanie tak az sie nie otrzyma odpowiedzi. Coz dla niektorych medytacja jest nie myslenie o niczym, tez ciekawy sposob tylko mi chyba nic nie daje. Transe mogą byc juz grozniejsze, ale wszystko zalezy od nas samych 
-
Gothic