Meph napisał(a):Gdybysmy zjadali zwierzeta ktore np. zdechly ze starosci i sobie przelezaly kilka dni to bys mogla mowic ze jemy padline
No to wyjasnijmy czym jest padlina - naukowo!
Padlina, z Wikipedii!
Padlina - określenie zwierzęcych zwłok. Określenia tego nie używa się w stosunku do zwłok ludzkich, ewentualnie w celu wyrażenia pogardy dla zmarłego.
Padlina jest podstawowym pokarmem wielu drapieżników i zwierząt wszystkożernych, takich jak diabły tasmańskie, hieny, kondory i sępy. Padlina to także siedlisko występowania bezkregowców zaliczanych do nekrofauny.
Niektóre rośliny i grzyby (np. sromotniki) potrafią wytwarzać zapach rozkładającej się padliny, by zwabić zapylające je owady, takie jak muchy.
Meph napisał(a):Rosliny tez zyja a je jesz...
Tak, glupio "tlumaczysz".
Meph napisał(a):to wina drapieżnika ze zostal tak stworzony, skoro musi wcinac inne zwierzeta to dziwne zeby sie grzecznie zapytal jakis wilk zajaca "Czesc, moge Cie zjesc?"
Nie, to wina ewolucji! Jesli wierzysz, nawet symbolicznie, w Ksiege Rodzaju, to zauwazysz, ze w Raju nie bylo agresji...
Meph napisał(a):Nie agresja tylko prawo natury
Zaklocenie Praw Natury!

Meph napisał(a):Gdybysmy nie mogli jesc miesa ani zadne inne zwierzeta to bysmy byli inaczej skonstruowani...
Nie mowie, ze nie mozemy, a ze nie powinnismy jesc padliny, a co do konstrukcji naszego organizmu a przystosowanie do konkretnej diety, to nawet "nauka" ma zdanie podzielone...
Meph napisał(a):Nauka i wszelkie naukowe dowody sa do pupy i nikomu nie potrzebna
Nauka jest potrzebna, ale nie jest nieomylna w swoich "dowodach", a juz napewno medycyna wspolczesna, ktora calkowicie prawie opiera sie na farmakologii, czyli "leczymy" skutek, a nie przyczyne! Przyczyna np. Alzeimera, raka prostaty, stwardnien wszelkich, raka jelita grubego, degeneracji oczu, itp. jest jedzenie miesa! W Japonii, Chinach, Indiach tego typu schorzenia sa prawie nieistniejace!
Seginus napisał(a):Jedzenie mięsa Wzbudza agresje oczywiści, oczywiście (<---- też ironia)
No to Ty z kolei "nie umiesz" czytac tego co ja pisze! Krotko i na temat: dieta miesna powoduje agresje --> morderstwo zwierzat, tak na poczatek...
Seginus napisał(a):Co do agresji, Wymyśl coś żeby mnie zdenerwować
Nie rozumiem?
Pozdrawiam serdecznie
.
-
Katarzynka
Katarzynka napisał(a):Nie, to wina ewolucji! Jesli wierzysz, nawet symbolicznie, w Ksiege Rodzaju, to zauwazysz, ze w Raju nie bylo agresji... Wink
Czy tam jest napisane ze Lew jadl salate? Czy moze poprostu nic o tym nie wspominali? Bo po co...
Bo moze to jest normalne ze miesozerca zjada inne zwierzeta...
Pozatym jestem daleki od wierzenia w owy Raj o ktorym jest napisane w K.R.
A propos tej definicji z Wikipedi. Nie zdziwilo Cie ze nie podali tam zadnego lwa, tygrysa, wilka itp? Z owego tekstu rowniez wynika ze padlina to mieso juz rozkaladajace sie, czyli padlina to np zwloki zwierzecia ktore juz sobie polezalo troszke i w ktorym juz zamieszkaly jakies bezkregowce, jakies bakterie gnilne. Wiec co w tej definicji jest niezrozumiale?
Piszesz: wina ewolucji i zakłócenia praw natury, widocznie caly ten swiat to jedna wielka pomylka
Ona: Kocham Cie!!! A Ty mnie tez?
On: Tak, Ciebie TEZ.
xD
xD
-
Meph
- Droga życia: 4
- Zodiak: Waga, Bawół
Katarzynka napisał(a):Til napisał(a):A to ja teraz powiem z punktu widzenia studenta medycyny ;)
No to teraz wszyscy zasuwamy na tluszczem kapiacego, zdechlym zwierzakiem smierdzacego, Big Macka, bo zaprogramowany na rozwoj farmakologicznego zbawienia ludzkosci, student wielce postepowej medycyny polskiej, dal wyklad jak mamy zyc - powiedzial, co wiedzial, czyli co mu zakodowano w mlodej, naiwnej, czyli, wszystko chlonacej glowce, ale miejmy nadzieje, ze sie kiedys student odkoduje i zaczawszy myslec samodzielnie, doswiadczywszy zycia trochu, pomysli samodzielnie, wiedze zaczerpnie z otoczenia, a nie tylko z przestrzalych ksiazek "medycznych" i zajmie sie czyms pozyteczniejszym, niz opisanie monotonnych, nudnych i bezsensownych, nic nowego nie wnoszacych tasiemcow na forach typu "przebudzenia"! :)
A ogolnie, to Boze bron przed takimi przyszlymi lekarzami - tacy, co to wierza zapewne, ze Prozac tyz wszystko leczy, co odchylkowe mamy w mozgu! No! :D
Pozdrawiam serdecznie! ;)
Ok. Ja staram się być w dyskusji miły i w miarę możliwie bezstronnie i kulturalnie przedstawiać swoje racje. Zresztą, tak naprawdę w powyższym monotonnym, nudnym i bezsensownym, nic nowego nie wnoszącym tasiemcu, nigdzie tak naprawdę nie wyraziłem własnego zdania, a przytaczałem fakty udowodnione naukowo. Oczywiście, możesz twierdzić że wiedza z 2006r jest przestarzała, a jakże, mamy już 2007. Oczywiście że wszystko co naukowcy twierdzą jest stekiem bzdur i nieprawd. Toż oni tylko siedzą sobie na dupach i popijają kawę stukając od niechcenia w klawiaturę jak im przyjdzie do głowy jakiś durny pomysł i tak naprawdę nikt tego w żaden sposób nie potwierdza. Gratuluję światopoglądu. I zapewne uważasz również że żarówka świeci bo zamknięte są w niej takie mikroskopijne świetliki, a komputer napędzają gnomy? Bo z takim podejściem do nauki nie zdziwiłbym się.
Jesteś strasznie niemiła, zadufana w sobie, i wyrażasz się jakbyś pozżerała wszystkie rozumy, natomiast wszyscy inni maluczcy nie doznali tego oświecenia jakie tobie było dane. Niestety nie wiem dokładnie jak to nazwać. Bo jesteś kobietą. O facecie tak się zachowującym i komentującym wypowiedzi innych napisałbym 'nadęty dupek'.
Swoją drogą nie mam pojęcia skąd wziął ci się ten śmierdzący Big Mac. Jeśli to co w nim jest uważasz za mięso, to gratuluję. Ja nie. Ja za mięso uważam coś co jest mięsem a nie resztkami poprzerobowymi. Pozatym jeśli nie dotarło, to powtórzę jeszcze raz, naukowcy i lekarze wcale nie zalecają diety macdonaldsowej, a wręcz przeciwnie. Pisałem coś o zrównoważonej diecie, ale najwyraźniej w twej wszechwiedzy postanowiłaś pominąć to milczeniem.
A najlepszym argumentem przeciwko wieloletnim badaniom prowadzonym przez wielu docenianych na świecie ludzi, jest u ciebie 'to nie prawda bo to głupie, a w dodatku nie pasuje mi do mojego światopoglądu'.
Proponuję żebyś obudziła się. Przejrzała na oczy. Nie żyjemy w świecie idealnym w którym wszystko jest takie jak ty byś właśnie chciała.
A jeśli nie, to życzę powodzenia, acz oderwanie od rzeczywistości wcale nie jest ścierzką do rozwoju samego siebie. Zastanów się nad tym.
A najważniejsze, zastanów się nad pychą. Czy przypadkiem w tym co mówię nie ma choć ziarna prawdy. I czy przypadkiem nie czujesz się lepsza i mądrzejsza od innych przez to że ty masz taki światopogląd, a my nie.
A jeśli wyjdzie ci że tak, to powiem jedno - strzeż się. Bo wiele osób z początkowo pięknymi intencjami przez pychę zeszło na złą drogę. W tym także wielu tych szukających oświecenia, którzy przez własną pychę, wywyższanie się i zaślepienie trafili potem na tą drugą stronę na której tak naprawdę nigdy nie chcieli się znaleźć.
Pozostawiam ci to do przemyślenia.
Jeśli postanowisz odpowiedzieć mi w tych kwestiach, to bardzo proszę o PW, aby nie zaśmiecać forum naszą 'wymianą poglądów'.
Jednocześnie oznajmiam że odpowiedzi nie oczekuję i kwestię uważam za zamkniętą, chyba że sama zechcesz do niej nawiązać na PW.
Wszelkie dalsze bezsensowne i niepoparte argumentami komentarze będę uznawał za nieistniejące.
Na koniec, żeby nie było nie na temat: owszem, dieta może budzić agresję. I to nie chodzi mi o otoczenie. Chodzi mi tu o wykształcenie sobie poczucia przynależnosci do pewnej niewielkiej elitarnej wręcz grupy. Wykształcenie sobie poczucia wyższości, bo oni są gorsi bo nie są tacy jak ja. A dalej to prowadzi już bezpośrednio do fanatyzmu i agresji.
P.S. Przepraszam wszystkich pozostałych użytkowników forum za tego posta, ale musiałem go napisać, bo czuję dziwną potrzebę uświadamiania ludziom że powinni się zastanowić nad sobą. A pozatym co jak co, a chamstwa nie zniesę. A o ile w zacytowanym poście nie było tak naprawdę nic co sąd uznałby za celową zniewagę, myślę że każdy w miarę inteligentny człowiek jest w stanie odróżnić co jest obraźliwe, a co nie. Dla mnie tamten post był, w całości i w bardzo wielu szczegółach.
Jeszcze raz wszystkich przepraszam i mam nadzieję że nie będę zmuszony nigdy tego powtórzyć.
Pozdrawiam równie serdecznie...
Til.
-
Til
Poszukujący - Posty: 1614
- Droga życia: 11
- Zodiak: tygrys
Koteczku puszysty, czy mozesz strescic ten tekst, bo to chyba post do mnie!?
Tak do 80 znakow bym prosila i obiecuje, ze wezme pod uwage przeczytanie, bom kulturalna i cierpliwa, mimo ze pewnie w kolko macieju piszesz o zaletach jedzenia smierdzacej padliny i Twoich wybitnych naukowcach, tak?
Aaaaaaaaaaaa, ale pewnie zero frustracji i agresji jest w Twym poscie, mimo zes padlinozerny!
Pozdrawiam cieplutko!
Twoja nadeta dupka!
P.S. Z takim telentem do tasiemcowych kazan, to moze miast medycyny, na teolegie siem przeniesiesz i bendziem se o uduchawianiu gaworzyc, bo forum ku temu odpowiednie?
.
Tak do 80 znakow bym prosila i obiecuje, ze wezme pod uwage przeczytanie, bom kulturalna i cierpliwa, mimo ze pewnie w kolko macieju piszesz o zaletach jedzenia smierdzacej padliny i Twoich wybitnych naukowcach, tak? Aaaaaaaaaaaa, ale pewnie zero frustracji i agresji jest w Twym poscie, mimo zes padlinozerny!
Pozdrawiam cieplutko!
Twoja nadeta dupka!
P.S. Z takim telentem do tasiemcowych kazan, to moze miast medycyny, na teolegie siem przeniesiesz i bendziem se o uduchawianiu gaworzyc, bo forum ku temu odpowiednie?
.
-
Katarzynka
Meph napisał(a):moze to jest normalne ze miesozerca zjada inne zwierzeta
Dla Ciebie cytat z Ksiegi Izajasza:
Wilk i baranek paść się będą razem;
lew też będzie jadał słomę jak wół;
a wąż będzie miał proch ziemi jako pokarm.
Zła czynić nie będą ani zgubnie działać
na całej świętej mej górze» - mówi Pan
Przytulam czule!
.
"Bóg pysznym się sprzeciwia, a pokornym daje łaskę."
-
Katarzynka
Katarzynka napisał(a):Dla Ciebie cytat z Ksiegi Izajasza:
Wilk i baranek paść się będą razem;
lew też będzie jadał słomę jak wół;
a wąż będzie miał proch ziemi jako pokarm.
Zła czynić nie będą ani zgubnie działać
na całej świętej mej górze» - mówi Pan
I myslisz ze naprawde kiedykolwiek tak bylo?
Masz jakis problem z tym slowkiem "padlina". Jakies przykre doswiadczenia? Jakis kot zjadl twojego zdechlego kanarka czy jak... Chociaz nie, kot nie zjadlby zdechlego, smierdzacego, rozkladajacego sie kanarka (bo to padlina) tylko swiezego kanareczka, ktorego dopiero co upolowal, czyli smaczne miesko
Jak tak rozmawiasz z innymi na temat diety miesnej to sie nie dziwie ze wzmaga sie agresja, tylko ze to nie owe mieso ja wzbudza a Ty, twoj styl rozmowy z innymi.
No...
P.S. "Twoja Nadeta Dupka" Rulezzz
xD
xD
-
Meph
"Porównując siebie do małpy, uważam że nie jesteśmy mięsożerni, tylko w przewadze owocożerni, tak jak one. Jednak i one zjadają czasem jaja i pisklęta ptaków."
Otóż małpy jedzą też mięso. Np taką antylopę czasem wszamią. Nie polują na nią jednak, ale podbierają dużym kotom - lwom, gepardom. czasem jak jakaś antylopa sama padnie to też ją szamią.
Małpa również posiada kły do rozrywania kęsów pokarmu.
Gdybyśmy byli tylko owocożercami to byśmy mieli dwa żołądki jak krowa i lepiej rozbudowany układ pokarmowy pod względem trawienia zieleniny.
Otóż małpy jedzą też mięso. Np taką antylopę czasem wszamią. Nie polują na nią jednak, ale podbierają dużym kotom - lwom, gepardom. czasem jak jakaś antylopa sama padnie to też ją szamią.
Małpa również posiada kły do rozrywania kęsów pokarmu.
Gdybyśmy byli tylko owocożercami to byśmy mieli dwa żołądki jak krowa i lepiej rozbudowany układ pokarmowy pod względem trawienia zieleniny.
"We're jamming
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
And I hope you like jamming too"
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
And I hope you like jamming too"
-
morphia
biszkopt - Posty: 664
- Typ: 4w5
- Zodiak: baran
Meph napisał(a):I myslisz ze naprawde kiedykolwiek tak bylo?
Wierze, ze bylo i bedzie...

Meph napisał(a):Druga sparawa jest taka ze Biblia nie jest dla mnie wyrocznia
A kto mówi, że ma być dla Ciebie?
Meph napisał(a):Tez sobie moge zaczac wypisywac jakies brednie
Przeto już wypisujesz, więc nie pisz w czasie przyszłym o tym!
Meph napisał(a):Masz jakis problem z tym slowkiem "padlina".
Nie rozumiem tego komentarza? Ale nie musze chyba? :O
Meph napisał(a):Jakis kot zjadl twojego zdechlego kanarka
Nie, a moje domowe też nie jedzą padliny i z ptaszkami współżyją - zapodam fotki jak wróci mój dysk z Europy.
Meph napisał(a):Jak tak rozmawiasz z innymi na temat diety miesnej to sie nie dziwie ze wzmaga sie agresja, tylko ze to nie owe mieso ja wzbudza a Ty, twoj styl rozmowy z innymi.
Nie, nie tak! Moja rozmowa udowodniła, że agresja istnieje w tych osobach, które emocjonalnie reagują na moja wizje świata - krótko: DYSKRYMINACJA ODMINECÓW!
morphia napisał(a):Otóż małpy jedzą też mięso. Np taką antylopę czasem wszamią.
Ale jest to rzadkość i nawet "naukowcy" byli w szoku, kiedy odkryli kilka agresywnych podgatunków małp! Przypuszczam, że jest to wynik "wstecznej ewolucji" Naszej Planety - zwierzęta reagują negatywnie na zanieczyszczone środowisko a szczególnie na agresje Homo Sapiensa...
morphia napisał(a):Gdybyśmy byli tylko owocożercami to byśmy mieli dwa żołądki jak krowa i lepiej rozbudowany układ pokarmowy pod względem trawienia zieleniny.
No krowa, to nie jest aż taka owocożerna, a jej system trawienny ma się nijak jako wyrocznia w pro-wegańskiej dyskusji, chociaż "naukowcy" wykorzystują to do np. wiwisekcji, aby... aby obserwować krowy trawienie i ludziom leki na tej podstawie kreować na zaburzenia trawienia! Paranoja istna, no ale cóż - takie czasy...
Zastanawiam się co byście odczuli, gdybyście na moment przestali filozofować i odbijać piłeczkę (widząc mnie tylko jako adwersarza a nie wroga publicznego!
Pozdrawiam serdecznie!
Wasza nadęta, ale jakże słodka dupka!
-
Katarzynka
Twoje glupawe teksty maja przejaw (niezdrowy) przerostu formy nad trescia. Masz powazne problemy z plynnoscia - nie nauki ale zawartosci mozgu w mozgu. Chlopa Ci trza, o czym swiadcza texty "twoja nadeta dupka", "slodka dupka" bo tak sie podpisujesz...
A propos Ksiegi Rodzaju, co to lew i bawol w jednym stali domku i wcinali siano. Okazuje sie ze caly ambaras ze wcinamy padline, powstal przez wegetarian bo czyz nie wylecielismy z raju z powodu Ewy, ktora uraczyla Adasia jablkiem (moze gdyby wreczyla mu hamburgera zyloby nam sie lepiej...) A no tak, zerwala jablko z drzewa-bidusia! Moze gdyby poczekala az spadnie to byloby inaczej. Wszystko przez to ze nie byla do konca swiadomym frukto...dinozaurem
Najbardziej zszokowal mnie tekst:
Nie wiem co juz gorsze dla tych biednych ptaszkow, jesc je czy z nimi wspolzyc, toz to zakrawa na zoofilie. Co sie tam dzieje w tym twoim domu.
Widac ze nie spozywanie miesa powaznie wam szkodzi...
Toz to my juz nie w Europie, Kiedy wylecielismy z UE, chyba cos przespalem, wszystko przez to mieso
Ja jestem nadal w szoku gdy czytam twoje wypowiedzi... (malpy tez...)
A propos Ksiegi Rodzaju, co to lew i bawol w jednym stali domku i wcinali siano. Okazuje sie ze caly ambaras ze wcinamy padline, powstal przez wegetarian bo czyz nie wylecielismy z raju z powodu Ewy, ktora uraczyla Adasia jablkiem (moze gdyby wreczyla mu hamburgera zyloby nam sie lepiej...) A no tak, zerwala jablko z drzewa-bidusia! Moze gdyby poczekala az spadnie to byloby inaczej. Wszystko przez to ze nie byla do konca swiadomym frukto...dinozaurem
Najbardziej zszokowal mnie tekst:
Katarzynka napisał(a):Nie, a moje domowe też nie jedzą padliny i z ptaszkami współżyją
Nie wiem co juz gorsze dla tych biednych ptaszkow, jesc je czy z nimi wspolzyc, toz to zakrawa na zoofilie. Co sie tam dzieje w tym twoim domu.
Katarzynka napisał(a):zapodam fotki jak wróci mój dysk z Europy
Toz to my juz nie w Europie, Kiedy wylecielismy z UE, chyba cos przespalem, wszystko przez to mieso
Katarzynka napisał(a):Ale jest to rzadkość i nawet "naukowcy" byli w szoku, kiedy odkryli kilka agresywnych podgatunków małp!
Ja jestem nadal w szoku gdy czytam twoje wypowiedzi... (malpy tez...)
xD
xD
-
Meph
Sorry, nie zauwazylem ze jestes z NYC, propos tej Europy... 
xD
xD
-
Meph
Meph napisał(a):Twoje glupawe teksty maja przejaw (niezdrowy) przerostu formy nad trescia.
Twoja ocena, masz prawo do tego!

Meph napisał(a):Masz powazne problemy z plynnoscia - nie nauki ale zawartosci mozgu w mozgu.
Hmmm, jakas projekcja?
Meph napisał(a):Chlopa Ci trza,
Prostacki Jestes, prymitywny, chamski, no ale tez masz prawo taki byc... zreszta nie wmawiaj mi Twoich niezaspokojonych brakow i porzadan...
Meph napisał(a): o czym swiadcza texty "twoja nadeta dupka", "slodka dupka" bo tak sie podpisujesz...
No wlasnie, jak ktos sugerowal, ze ja pisze jak "nadety dupek":
to ja sie tak podpisalam, bo mi lata, ze ktos mnie chce nawyzywac, a nawet smiesza mnie te Wasze okreslenia, ale Ty nie czytasz innych postow i masz (jak wyzej) wulgarne skojarzenia... bywa tak... glodnemu chleb na mysli...jesteś kobietą. O facecie tak się zachowującym i komentującym wypowiedzi innych napisałbym 'nadęty dupek'.
Meph napisał(a):A propos Ksiegi Rodzaju (...)
Blebleble, blablabla i nie wiem jak sie ma to do faktu, ze jestem wegetarianka? Przeszkadza to Tobie, to se skocz z mostu, ale od Bibli sie odczep, bo lamiesz chyba regulamin jakis?
Meph napisał(a):Nie wiem co juz gorsze dla tych biednych ptaszkow, jesc je czy z nimi wspolzyc, toz to zakrawa na zoofilie.
Znow projektujesz cos ze Swego chorego umyslu, no ale musisz widocznie, ale wyjasnie, co mi tam, dla innych: jestem aktywistka, ratuje zwierzeta i nie jestem w moim srodowisku uwazana za zboczona, no ale ja zyje w innym srodowisku, jak widac...
Meph napisał(a):Co sie tam dzieje w tym twoim domu. Widac ze nie spozywanie miesa powaznie wam szkodzi...
Nie wiem, czemu Tobie wadzi moje humanitarne podejscie i sie mnie czepiasz jak napalony malolat robiac chamskie insynuacje ad personam?
Meph napisał(a):Ja jestem nadal w szoku gdy czytam twoje wypowiedzi... (malpy tez...)
Zyjesz z malpami i czytacie moje posty? Ech, czuje, ze jestes closet-vegan i glupa udajesz; pewnie jestes moim sasiadem - on tez gadal z malpami i klikal na kompie ---> z Bellevue przepustke ma w weekendy... karmie go czasem...
Pozdrawiam i mykam stad widzac, ze to forum nie jest calkowicie zdrowe.. no ale sie przebudza.. podobno...
-
Katarzynka
No to na zakonczenie posluze sie twoim cytatem:
...
Poprostu zaczalem sie zachowywac podobnie jak Ty... Zagralem twoimi kartami...
Pozdrawiam...
Edit:
P.S. Chcialem wyslac wiad. priv. ale mam chyba jakis problem ze skrzynka na przebudzeniu, Katarzynko, mozesz sie obrazac na mnie i miec na moj temat zdanie jakie juz sobie wyrobilas ale nie przekladaj mojej persony na cale forum i na wszystkich uzytkownikow. To ze mnie nie lubisz to nie znaczy ze masz sie od razu obrazac na cale forum. Bo wcale nie na tym mi zalezalo. Na forum jest wiele wartosciowych ludzi, nie tylko ja.
Przemysl...
Pozdrawiam, Meph.
Katarzynka napisał(a):E tam - poczucia humoru nie masz i projektujesz opinie o mnie z ekranu Wink
Pewnie z powodu poczucia winy? Obusz sie! Razz
...
Poprostu zaczalem sie zachowywac podobnie jak Ty... Zagralem twoimi kartami...
Pozdrawiam...
Edit:
P.S. Chcialem wyslac wiad. priv. ale mam chyba jakis problem ze skrzynka na przebudzeniu, Katarzynko, mozesz sie obrazac na mnie i miec na moj temat zdanie jakie juz sobie wyrobilas ale nie przekladaj mojej persony na cale forum i na wszystkich uzytkownikow. To ze mnie nie lubisz to nie znaczy ze masz sie od razu obrazac na cale forum. Bo wcale nie na tym mi zalezalo. Na forum jest wiele wartosciowych ludzi, nie tylko ja.
Przemysl...
Pozdrawiam, Meph.
xD
xD
-
Meph
Meph napisał(a):Poprostu zaczalem sie zachowywac podobnie jak Ty... Zagralem twoimi kartami...
Nie schlebiaj Sobie zbytnio, a kart moich nie znasz!
(dostalam wiadomosc na priv i tamze odpowiedzialam )
Pozdro.
-
Katarzynka
No dobra, troche przesadzilem, przepraszam za moje chamskie i niestosowne docinki oraz epitety 

xD
xD
-
Meph
-
Katarzynka