T1000 napisał(a):Bardzo zły efekt uboczny: stymulowanie egoizmu, kult własnego szczęścia i wzmacnianie życzeniowego nastawienia do świata ("mnie się należy", "świecie daj mi to, to i to"), samooszukiwanie się do pewnego stopnia, co w praktyce prowadzi do konfliktów międzyludzkich, samotności, rozczarowania życiem albo nawet problemów psychicznych (szczególnie, gdy mimo wszystko jednak nie udaje nam się posiąść tego "zameczku nad oceanem").
Enlil napisał(a):Hmm znowu osądy. Skąd masz taką pewność, że rzeczywistość jest bezwzględna - tj. obiekt jest całkowicie niezależny od jego obserwatora?
Enlil napisał(a):Słowo "obiekt" jest często używane w nauce na określenie przedmiotu badań i/lub obserwacji, np. obiektem może być ciało fizyczne (chociażby atom) i niefizyczne (chociażby idea).
Obserwator - to z kolei podmiot, który obserwuje i/lub bada obiekt badania.
Katty napisał(a):Pranie mózgu masz na co dzień w telewizji i nie robisz tragedii używając takiej a nie innej wody po goleniu, po czterdziestej sugestii że wszelkie półnagie nastolatki na Ciebie polecą.
Katty napisał(a):Po drugie – nie spotkałam , a już trochę żyję - szczęśliwego człowieka, który uprawia „kult własnego szczęścia”, bo szczęśliwy człowiek niczego nie musi udowadniać i nie drży ze strachu, że czegoś dla niego zabraknie.
Katty napisał(a):Szczęście to jedyny stan, który się pomnaża gdy jest dzielony.
Katty napisał(a):A to właśnie ludzie nieszczęśliwi i niespełnieni są najczęściej największymi egoistami i to oni uważają „mnie się należy”, i to oni tłuką się na ulicach i kopniakami pozbawiają życia spotkanych przechodniów.
Katty napisał(a):– jeśli umysł masz napakowany wątpliwościami, obawami, lękami czy niechęcią – to takie same sytuacje będziesz otrzymywał.
Katty napisał(a):Tylko, że świata nie budują ci co krytykują – oni go niszczą, bo najpierw trochę, a potem coraz więcej im się nie podoba, a jeśli się nie podoba – to trzeba to unicestwić, zburzyć, odizolować czy zabić.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość