Klimek napisał(a):Czemu powstała ta ksiega ?!?!?!?!?!?!?!
Odpowiedz jest w przedmowie Ksiegi Urantii
PRZEDMOWA
W umysłach śmiertelników Urantii – tak bowiem nazywa się wasz świat – panuje wielki zamęt odnośnie znaczenia takich pojęć jak Bóg, boskość i Bóstwo. Istoty ludzkie są jeszcze bardziej zdezorientowane i niepewne, gdy idzie o związki wzajemne Boskich osobowości, określanych tak różnorodnymi nazwami. Z powodu takiego ubóstwa pojęciowego i związanego z nim wielkiego chaosu ideowego, otrzymałem polecenie zredagowania tego oświadczenia wprowadzającego, aby wyjaśnić znaczenia, jakie powinno się przydawać pewnym symbolom słownym, kiedy te mogą być z kolei używane w przekazach, które zespół objawiających prawdę istot z Orvontonu przetłumaczył na język angielski Urantii, zgodnie z otrzymanym upoważnieniem.
W naszych staraniach, zmierzających do poszerzenia świadomości kosmicznej i wzbogacenia percepcji duchowej człowieka, niezmiernie trudno jest przedstawić rozszerzone pojęcia i zaawansowaną prawdę, kiedy ograniczeni jesteśmy do zawężonego języka danego świata. Jednak nasze powiernictwo skłania nas do czynienia wszelkich wysiłków, aby przekazać nasze znaczenia przy użyciu symboli słownych języka angielskiego. Zostaliśmy poinstruowani, że tylko wtedy mamy wprowadzać nowe określenia, kiedy pojęcie, które ma być przedstawione, nie posiada angielskiego odpowiednika, którego można by użyć do wyrażenia tego, nowego pojęcia, częściowo, czy nawet z większym lub mniejszym wypaczeniem znaczenia.
Aby ułatwić zrozumienie i zapobiec dezorientacji u każdego śmiertelnika, który może zgłębiać te przekazy, uważamy, że rozsądnie będzie przedstawić w tym, wstępnym oświadczeniu, zarys znaczeń przypisywanych wielu słowom angielskim, używanym na określenie Bóstwa i pewnych pojęć z nim związanych, dotyczących rzeczy, znaczeń i wartości rzeczywistości wszechświatowej.
Żeby jednak opracować tę przedmowę, dotyczącą definicji oraz ograniczeń terminologii, należy przewidzieć stosowanie danych określeń w następujących dalej prezentacjach. Przedmowa ta nie jest zatem oświadczeniem zupełnie skończonym; jest ona tylko przewodnikiem po definicjach, mającym pomóc tym, co będą czytali następujące dalej przekazy, traktujące o Bóstwie oraz wszechświecie wszechświatów, przekazy opracowane przez komisję z Orvontonu, posłaną w tym celu na Urantię.
Wasz świat, Urantia, jest jedną z wielu podobnych jej, zamieszkałych planet, wchodzących w skład wszechświata lokalnego Nebadonu. Wszechświat ten, wraz z podobnymi kreacjami, tworzy superwszechświat Orvonton, a z jego stolicy, Uversy, przybywa nasza komisja. Orvonton jest jednym z siedmiu rozwijających się superwszechświatów czasu i przestrzeni, które krążą wokół kreacji niebiańskiej doskonałości bez początku i końca – centralnego wszechświata Havony. W sercu tego wiecznego, centralnego wszechświata, znajduje się stacjonarna Wyspa Raj, geograficzne centrum nieskończoności i miejsce pobytu wiecznego Boga.
Siedem rozwijających się superwszechświatów, w połączeniu z centralnym i niebiańskim wszechświatem, nazywamy zazwyczaj wielkim wszechświatem; są to kreacje obecnie zorganizowane i zamieszkałe. Wszystkie one stanowią część wszechświata nadrzędnego, obejmującego również nie zamieszkałe, ale będące w stadium organizacji, wszechświaty przestrzeni zewnętrznej.
-
grazka44ch
- Imię: Grazka
- Zodiak: Skorpion
Nie orientuje się zbyt dobrze w temacie kosmologii takze ciężko mi się wypowiadać zle na 1 rzut oka to wszystko wygląda jak połączenie współczesnych religii z literaturą science-fiction...
-
Deshi
- Imię: Deshi
- Droga życia: 11
- Typ: 4
- Zodiak: Lew, Bawół
Deshi napisał(a):Nie orientuje się zbyt dobrze w temacie kosmologii takze ciężko mi się wypowiadać zle na 1 rzut oka to wszystko wygląda jak połączenie współczesnych religii z literaturą science-fiction...
JEDNAK to SLOWNICTWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zbyt wygorowane jak zwykla literature.
Szukajac ponad rok temu w internecie czegos na temat 7-miu poziomow przejawiania Boga, wiele stron sie ukazalo, mniej lub bardziej infantylnych, ale gdy otworzylam strone, ( nie wiedzac, ze to jeden z przekazow Ksiegi Urantii ) juz po paru zdaniach wiedzialam, ze te SLOWA , SKLADNIA i NAZEWNICTWO nie pochodza z tego Swiata.
Kazdy ma prawo ocenic Ksiege Urantii wedlug wlasnego poziomu swiadomosci.
Pod tym linkiem znajdziesz zlokalizowany przez atronomow jeden z superwszechswiatow NEBADON /czesto wspominany w Ksiedze Urantii) http://www.lonestarlight.com/essays/where.htm
-
grazka44ch
W wolnym czasie poczytam sobie ta ksiazke i wtedy mozemy podzielic sie uwagami na ten temat
Zrobilem literowke... Mialo byc "... Ciezko mi sie wypowiadac ale..."
Zrobilem literowke... Mialo byc "... Ciezko mi sie wypowiadac ale..."
-
Deshi
Rzucilem okiem na link ktory podalas i w wiekszosci poki co to dla mnie niezrozumialy astronomiczny jazgot w jezyku angielskim z duza iloscia technicznych pojec... Tlumaczenie tego troche mi zajmie ale interesowalem sie kiedys astronomia wiec poswiece temu nieco czasu bo to moze byc ciekawe. Na razie ogolnie wiem tyle ze gosc nazywa "nebbadonem" pas gaulda - jak podaja astronomiczne serwisy skupisko gwiazd w poblizu slonca tworzaca strukture pasa nachylonego pod katem 20 st do powierzchni uk. Slonecznego odkryte w XIX w. I stara sie pokazac podobienstwa do opisanego w tej ksiedze urantii "nebbadonu". Jeszcze nie wiem co uklad gwiazd drogi mlecznej ma wspolnego z "superwszechswiatem" ale to pewnie kwestia tego pozaziemskiego nazewnictwa
jak dowiem sie czegos wiecej dam znac

-
Deshi
-
grazka44ch
Witaj Grazka,
bardzo dobrze Cię rozumiem. Przeczytałem Księgę Urantii ściągniętą ze strony państwa Jaworskich. Ci, którzy jej nie przeczytali, a krytykują są trochę usprawiedliwieni... (gdybym zacytował słowa: "Przebacz im Ojcze, albowiem nie wiedzą, co czynią" byłoby to przegięciem?) A tak na serio: Księga Urantii zmieniła mnie i moje życie - była bardzo ważnym przystankiem w moim rozwoju duchowym. Dzięki niej poznałem lepiej Boga i zmieniłem stosunek do Niego. Momenty, w których czuję bliski z nim kontakt wewnątrz mnie są najszczęśliwszymi momentami, jakie w życiu przeżyłem - jest to wszechogarniające szczęście, miłość, pokój, poczucie unikalność i wagi chwili, poczucie, że jestem dokładnie w tym miejscu i czasie, w którym powinienem i jestem kochany bez względu na to jaki jestem, po prostu za to, że jestem. W tych momentach najbardziej Jestem (w sensie: czuję się najrealniej).
Nie odmawiam nikomu prawa do krytyki i własnego zdania, ale dopiero po zapoznaniu się z tematem. Wypowiedzi krytykantów, którzy spisują tą pozycję na straty bez dobrej znajomości powinny być przez czytelników tego tematu po prostu ignorowane.
Błogosławieństwo i Miłość Najwyższego niech będą z wami!
bardzo dobrze Cię rozumiem. Przeczytałem Księgę Urantii ściągniętą ze strony państwa Jaworskich. Ci, którzy jej nie przeczytali, a krytykują są trochę usprawiedliwieni... (gdybym zacytował słowa: "Przebacz im Ojcze, albowiem nie wiedzą, co czynią" byłoby to przegięciem?) A tak na serio: Księga Urantii zmieniła mnie i moje życie - była bardzo ważnym przystankiem w moim rozwoju duchowym. Dzięki niej poznałem lepiej Boga i zmieniłem stosunek do Niego. Momenty, w których czuję bliski z nim kontakt wewnątrz mnie są najszczęśliwszymi momentami, jakie w życiu przeżyłem - jest to wszechogarniające szczęście, miłość, pokój, poczucie unikalność i wagi chwili, poczucie, że jestem dokładnie w tym miejscu i czasie, w którym powinienem i jestem kochany bez względu na to jaki jestem, po prostu za to, że jestem. W tych momentach najbardziej Jestem (w sensie: czuję się najrealniej).
Nie odmawiam nikomu prawa do krytyki i własnego zdania, ale dopiero po zapoznaniu się z tematem. Wypowiedzi krytykantów, którzy spisują tą pozycję na straty bez dobrej znajomości powinny być przez czytelników tego tematu po prostu ignorowane.
Błogosławieństwo i Miłość Najwyższego niech będą z wami!
Kartezjusz mógł to ja też - zaczynam od zera. Deep night of my soul.
Zdanie nieprawdziwe: Świat taki jest. Zdanie prawdziwe: Ja tak widzę świat.
Jest noc, maszty i ster są połamane, a ja uciszam sztorm.
http://ostrze.blogspot.com/
Zdanie nieprawdziwe: Świat taki jest. Zdanie prawdziwe: Ja tak widzę świat.
Jest noc, maszty i ster są połamane, a ja uciszam sztorm.
http://ostrze.blogspot.com/
-
Sirhan
Jestem, kim chcę być - Imię: Bartek
- Droga życia: 5
- Typ: 7w8
- Zodiak: Lew, Zając
Przeczytałem Księgę Urantii i mogę powiedzieć tylko tyle, jest to jedyna pozycja którą odebrałem pozytywnie jako częściowo objawioną . Pozostałe pozycje typu przekazy plejadjan, kasjopejan, ra, itp. wywarły na mnie negatywne uczucia.
Jezus wymiótł wszelkie obrzędy ofiarowania i pokuty. Zlikwidował podłoże wszelkiej fikcyjnej winy i poczucia izolacji we wszechświecie, oświadczając, że człowiek jest dzieckiem Boga.
-
NEBADON
Wiara objawia Boga w duszy. - Imię: Adam
- Droga życia: 39
- Typ: typ 6
- Zodiak: lew
Gratuluje wytrwalosci w poszukiwaniu WIEDZY,im wiecej NAS tym lepiej dla calego wszechswiata a w pierwszym rzedzie dla naszej cywilizacji, musimy w rozwoju ewolucyjnym isc dalej.
Wiele przekazow nawet tych channelingowych jest czestokroc znieksztalconych, gdyz kazdy odbiera i rozumie na swoim poziomie swiadomosci, stad inne cywilizacje przesylajace nam przekazy sa uzaleznione od poziomu ludzi, ktorym dane przeslanie dane jest USLYSZEC, ale niekoniecznie ZROZUMIEC. Mysle, ze najwiecej niedorzecznosci czy tez niedociagniec pojawia sie w chwili redagowania PRZESLAN od OBCYCH.
Pozdrawiam Cie Adamie i wszystkich, ktorzy Ksiege Urantii przeczytali. Grazka
Wiele przekazow nawet tych channelingowych jest czestokroc znieksztalconych, gdyz kazdy odbiera i rozumie na swoim poziomie swiadomosci, stad inne cywilizacje przesylajace nam przekazy sa uzaleznione od poziomu ludzi, ktorym dane przeslanie dane jest USLYSZEC, ale niekoniecznie ZROZUMIEC. Mysle, ze najwiecej niedorzecznosci czy tez niedociagniec pojawia sie w chwili redagowania PRZESLAN od OBCYCH.
Pozdrawiam Cie Adamie i wszystkich, ktorzy Ksiege Urantii przeczytali. Grazka
-
grazka44ch
Witam Grazka. Szkoda że posty poświęcone Księdze Urantii nie cieszą się większym zainteresowaniem, może dlatego że opisy zawarte w KU wydają się mało wiarygodne dla przeciętnych ludzi. Posiadam osobiste doświadczenia dzięki którym opisy w KU wydają się prawdziwe. Interesuje mnie wszystko co się dzieje po śmierci człowieka czyli dusza, Sąd Boży i dalej. W zasadzie sporo opisane jest w Biblii, jednak opis tam zawarty jest mało precyzyjny lub nieco przekręcony. Przykładem mało doskonałego opisu Biblijnego jest opis Bożego Sądu po śmierci. Pozdrawiam Adam
Jezus wymiótł wszelkie obrzędy ofiarowania i pokuty. Zlikwidował podłoże wszelkiej fikcyjnej winy i poczucia izolacji we wszechświecie, oświadczając, że człowiek jest dzieckiem Boga.
-
NEBADON
NEBADON napisał(a):posty poświęcone Księdze Urantii nie cieszą się większym zainteresowaniem
W Polsce dominuje religia chrześcijańska. Myślę, że większość ludzi
nawet nie zastanawia się czy istnieje inna księga niż Biblia.
Pozdrawiam.
Sprawdź Tai-Chi-Chuan.pl
-
Tai-Chi-Chuan.pl Tai Chi Chuan
NEBADON napisał(a): Interesuje mnie wszystko co się dzieje po śmierci człowieka czyli dusza, Sąd Boży i dalej. W zasadzie sporo opisane jest w Biblii, jednak opis tam zawarty jest mało precyzyjny lub nieco przekręcony. Przykładem mało doskonałego opisu Biblijnego jest opis Bożego Sądu po śmierci. Pozdrawiam Adam
Jest dostepna w internecie bardzo szczegolowa RELACJA ze smierci Klinicznej . Podaje linka
http://www.oum.fora.pl/zycie-nie-umiera ... ej,39.html
Warto przeczytac. Jest rowniez napisana ksiazka w jezyku angielskim ( niestety) o tym co sie dzieje po drugiej stronie. Matka zmarlego w 18tym roku zycia Mathew zadaje pytania i dostaje wciaz do dzisiaj odpowiedzi od niego i spisuje je w ksiazkach, juz sa wydane 3 ksiazki, jedna z nich nosi tytul MATHEW; tell me about heaven
. Niestety nikt sie nie znalazl by wydac te ksiazki w jezyku polskim.
Co do kwestii ludzi , ktorzy sie nigdy nie pokusza poszukac glebiej w skarbnicy Swiata odpowiedzi na pytanie o CEL naszej egzystencji .... to jedno wiem, z wielu przekazow istot wyzszych , ze bardzo duzy procent ludzi sa jak PUSTE PUDLA i beda musialy byc zmiecione z powierzchni ziemi, by nie ograniczaly wiecej swoim dosc prymitywnym bytem postepu EWOLUCJI naszej cywilizacji.
Pozdrawiam Grazka
-
grazka44ch
Co do kwestii ludzi , ktorzy sie nigdy nie pokusza poszukac glebiej w skarbnicy Swiata odpowiedzi na pytanie o CEL naszej egzystencji .... to jedno wiem, z wielu przekazow istot wyzszych , ze bardzo duzy procent ludzi sa jak PUSTE PUDLA i beda musialy byc zmiecione z powierzchni ziemi, by nie ograniczaly wiecej swoim dosc prymitywnym bytem postepu EWOLUCJI naszej cywilizacji.
Ciekawe. No to super są te "wyższe istoty". Małe pytanko: kto będzie zamiataczem?
Bardzo to wszystko pasuje do bredni propagowanych przez New Age i planów NWO.
...all these words I don't just say...
-
leaozinho
- Droga życia: 1
"Tai-Chi-Chuan.pl"napisał:
Jeśli chodzi o KU to nie Biblia i niema zastąpić Świętych Ksiąg, myślę Księga Urantii może być wartościowym drogowskazem jak żyć. Co do linka który podała Grazka, owszem przeczytałem i mam wyrobioną opinie co do większości przypadków śmierci klinicznej, czyli są to przekazy mało wiarygodne. Według Ksiegi Urantii niektóre przypadki wyjścia poza ciało można wytłumaczyć odłączeniem od ciała i ponownym powrotem Boskiego Dostrajacza. Napisałem że interesuje mnie to co jest po śmierci, miałem na myśli prawdziwą śmierć a nie kliniczną.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o KU to nie Biblia i niema zastąpić Świętych Ksiąg, myślę Księga Urantii może być wartościowym drogowskazem jak żyć. Co do linka który podała Grazka, owszem przeczytałem i mam wyrobioną opinie co do większości przypadków śmierci klinicznej, czyli są to przekazy mało wiarygodne. Według Ksiegi Urantii niektóre przypadki wyjścia poza ciało można wytłumaczyć odłączeniem od ciała i ponownym powrotem Boskiego Dostrajacza. Napisałem że interesuje mnie to co jest po śmierci, miałem na myśli prawdziwą śmierć a nie kliniczną.
Pozdrawiam
-
NEBADON
leaozinho napisał(a):
Małe pytanko: kto będzie zamiataczem?
Bardzo to wszystko pasuje do bredni propagowanych przez New Age i planów NWO.
ZAMIATAC beda WIBRACJE tej ZIEMI i naszej calej Galaktyki, bo ZIEMIA jak i Galaktyka musi STRA,CIC to co ja, OGRANICZA; poste,pu ewolucji nie mozna zatrzymac, kazdy kto wybral droge STRACHU sam sie unicestwi, bo to wibracja bardzo niskiej kategorii. Religia chrzescijanska oparta jest na trzymaniu nas w kleszczach STRACHU; PONIZENIA i bycia NIEGODNYM; musimy od tego ODEJSC; kazdy z nas, SWIADOMIE, to nasze WYBORY na dzisiejsze czasy, swiadomosc wielu ludzi sie podnosi, i czas najwyzszy z TEJ sposobnosci skorzystac.
Cywilizacje reptiliens i szarych zywia, sie naszymi wibracjami strachu, polecam przesluchanie wywiadow ( 12 czesci) osoby majacej staly kontakt z cywilizacja z Andromedy. Ta osoba to ALEX COLLIER. Cywilizacja z Andromedy wie o naszym opoz´nieniu w rozwoju ewolucji i nas wspomagaja od 1980 roku, bysmy pomyslnie przeszli przez ten etap. Ufam ze ICH pomoc i zaangazowanie nie pojdzie na marne.
link do wywiadow z Alexem Collier http://www.youtube.com/watch?v=V1-aKoVH8FA
Przyjemnej lektury.
-
grazka44ch