- czyli MY. Przedstaw się, jeżeli jesteś nowym użytkownikiem. Nasze autobiografie, zainteresowania i wszystko inne.

Bratnia dusza

Post 16 lip 2012, 16:25

Od dawna moim marzeniem jest aby poznać bratnią duszę, kogoś kto będzie do mnie tak podobny że rozumiałabym się z nim bez słów, kogoś z kim miałabym wspólne tematy, cele, działania, kogoś z kim mogłabym wiele uczynić. Jednak jest tyle ludzi na świecie.
Moje pytanie jest takie. Jak znaleźć bratnią duszę. Jak ją przyciągnąć do siebie, może są jakieś sposoby, może coś związanego z prawem przyciągania?

Interesuje mnie każda twoja wypowiedź, i z góry dzięki za odpowiedź ;)
"wszyscy myśleli że się nie da, w końcu przyszedł taki który nie wiedział że się nie da, i on to właśnie zrobił...

chcesz zrozumieć życie, ludzi i świat? to zrozum astrologię

pamiętaj że słońce w znaku nie mówi o całym twoim charakterze

możliwe jest wszystko co jesteś w stanie sobie wyobrazić
Użytkownicy, którzy podziękowali za post: solprinc
NIGDY się nie poddawaj..

Imię: Wiktoria
Droga życia: 10
Typ: 8w7
Zodiak: Kozior/ac-lew/księżyc-strzelec

Re: Bratnia dusza

Post 16 lip 2012, 17:08

Witaj. bratnie dusze są tu i ówdzie, mogą być każdym i wszędzie, czasem przyjaciel może się okazać kimś o kim nigdy byś nie pomyślała, czasem obcy może okazać się bliższy niż ktokolwiek poznany wcześniej.

hmmmm.. czasem trzeba nam kogoś kto nas wesprze, ale z własnego doświadczenia wiem że najlepiej być samemu sobie przyjacielem, rozwijać siłę wewnętrzną i zrozumienie świata tak by nie koniecznie potrzebować wsparcia ale być oparciem dla innych i dla siebie.
uwierzysz w co zechcesz

Imię: Emi
Droga życia: 4
Typ: 4w3
Zodiak: bliźnięta pies

Post 16 lip 2012, 18:26

agaton napisał(a):Witaj. bratnie dusze są tu i ówdzie, mogą być każdym i wszędzie, czasem przyjaciel może się okazać kimś o kim nigdy byś nie pomyślała, czasem obcy może okazać się bliższy niż ktokolwiek poznany wcześniej.

hmmmm.. czasem trzeba nam kogoś kto nas wesprze, ale z własnego doświadczenia wiem że najlepiej być samemu sobie przyjacielem, rozwijać siłę wewnętrzną i zrozumienie świata tak by nie koniecznie potrzebować wsparcia ale być oparciem dla innych i dla siebie.

To co piszesz ma ogromny sens. Sama uznaję podobną teorię.

Od początku życia ja sama zawsze byłam sobie jedynym przyjacielem. Miałam rodziców którzy nie zwracali na mnie uwagi, zawsze byłam ignorowana, czy to w rodzinie czy w innym miejscu. Zawsze miałam jakiś znajomych, ale tylko znajomych, nie przyjaciół. A jeżeli już miałam przyjaciela to zazwyczaj okazywało się że był to ktoś fałszywy, albo ktoś z kim kompletnie się nie dogadywałam.

Co do siły wewnętrznej, to nie chcę się wychwalać ale mam ją ogromną. Przez całe życie musiałam radzić sobie ze wszystkim sama, nikt mi NIGDY nie pomógł w niczym. Czy to miałam depresję, życiowy problem "nie do rozwiązania", czy to nawet myśli samobójcze... Nikt nigdy mi w niczym nie pomagał, sama musiałam sobie ze wszystkim radzić od początku życia. Mam teraz tak ogromną siłę psychiczną że radzę sobie z niemal wszystkim a codzienne trudności życiowe wzbudzają we mnie tylko śmiech.

Przez wiele lat to ja zawsze byłam oparciem dla innych i pomagałam innym w potrzebie cz to w problemach.

Ogółem mówiąc to zawsze byłam bardzo niezależna, nie lubię jakiś trwałych związków z innymi ludźmi.

Zawsze byłam samotna. Jednak i to kiedyś może się znudzić. Jestem już przyzwyczajona w samotności i nie czuje się w niej źle, ale jednak zaczyna mnie ona nudzić. Dlatego chciałabym poznać jakąś bratnią duszę żeby po prostu oderwać się od tej samotności i wydaje mi się że życie z ludźmi wydaje się trochę ciekawsze ; )

Dlatego wciąż szukam sposobów na znalezienie swojej bratniej duszy i pytam was czy jakieś znacie ; )
"wszyscy myśleli że się nie da, w końcu przyszedł taki który nie wiedział że się nie da, i on to właśnie zrobił...

NIGDY się nie poddawaj..

Post 16 lip 2012, 20:30

czy chodzi o bratnią duszę przeciwnej płci ?
easy russian

Post 16 lip 2012, 21:03

Ja uważam że prawdziwa przyjaźń jest rodzajem miłości. To taki związek w którym chce się żeby tej drugiej osobie było lepiej niż sobie samemu...
W sumie jak dla mnie do tej pory (jako że jeszcze nie znalazłem osoby z którą chciałbym się związać na całe życie), to przyjaźń jest o wiele bardziej stabilnym rodzajem miłości w którym akceptuje się osobę pomimo, a nie dlatego że...

A jak znaleźć? Rozmawiać z ludźmi (najlepiej sam na sam, nie w grupie), poznawać ludzi... Wcześniej czy później się trafi...
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
Poszukujący

Droga życia: 11
Zodiak: tygrys

Post 16 lip 2012, 21:17

easy russian napisał(a):czy chodzi o bratnią duszę przeciwnej płci ?

jest mi to zupełnie obojętne, ważne żeby ta osoba była moją bratnią duszą

NIGDY się nie poddawaj..

Post 16 lip 2012, 21:27

Til napisał(a):Ja uważam że prawdziwa przyjaźń jest rodzajem miłości. To taki związek w którym chce się żeby tej drugiej osobie było lepiej niż sobie samemu...
W sumie jak dla mnie do tej pory (jako że jeszcze nie znalazłem osoby z którą chciałbym się związać na całe życie), to przyjaźń jest o wiele bardziej stabilnym rodzajem miłości w którym akceptuje się osobę pomimo, a nie dlatego że...

A jak znaleźć? Rozmawiać z ludźmi (najlepiej sam na sam, nie w grupie), poznawać ludzi... Wcześniej czy później się trafi...

co do przyjaźni to też tak uważam, szczególnie jeżeli znajdzie się bratnią duszę, to takiej przyjaźni nic nie może rozerwać

ale jakbym miała tak poznawać ludzi i czekać aż się trafi, to można tak całe wieki, albo w ogóle może się nie trafić ; )

NIGDY się nie poddawaj..

Post 16 lip 2012, 21:31

Bratnia dusza to rodzaj tęsknoty, blizniacy nie mają jej chyba, niepotrzebują.
A w literaturze mozna natknąć się na alterego co jest czymś podobnym.
To że dotychczas byłąs taką dzielną i że w domu i wśród znajomych z uczuciami się nie przelewało no to tak musiało być.
Są systemy np. astrologia które niby-łączą dusze lub orientalne prawo karmy które także niby-zbliża.
Stawiam ''niby" bo któż to może wiedzieć na pewno, a ten kto to wie jest wybrańcem wyłączonym z powszechnego prawa przypadkowosci. Pozostali mogą wierzyć w przeznaczenie,które też jest przejawem tęsknoty, tęsknoty do spełnienia się jakiegoś kosmicznego "prawa". Innym skolei zostaje ten ślepy los.
Życzę Ci aby w wyniku tych kilku możliwości znalazła "bratnią duszę" z którą będziesz mogła odpoczywać.
Listen to my muscle memory.
Użytkownicy, którzy podziękowali za post: solprinc, agaton
Avatar użytkownikafalko Mężczyzna
wysłuhaj pamięci mych muskułów

Post 16 lip 2012, 21:42

Til napisał(a):Ja uważam że prawdziwa przyjaźń jest rodzajem miłości.

Prawdziwa przyjaźń jest najwspanialszą sposobnością urzeczywistniania, lustrowania wszystkiego, co mieści nasze serce, dlatego Tak, jest to odcień miłości. : )
Wielki, wspaniały odcień.

Współczesny świat oczekuje od nas mnóstwa przymiotników.
dlatego na dłuższą metę nie ma racji bytu, ponieważ wygra to, co nie posiada zależności, wygra uczucie, które jest wolne, ludzkie i spontaniczne.
Uczucie, które powoduje uśmiech. : )

To taki związek w którym chce się żeby tej drugiej osobie było lepiej niż sobie samemu...

Stanie się osobą w pełni świadomą to stanie się dającym jak i otrzymującym, dlatego Tak, wielka, naturalna dbałość o to, co dajemy sprawia o szczytowy wzrost naszych relacji z innymi istotami.

Najwspanialsze słowa mojej "mniejszej młodości":
"Przecież przyjaciele też się kochają".

Dziękuję.

Samotność jest domem prawdziwej przyjaźni.

Słonka. : D
Ostatnio edytowano 16 lip 2012, 22:22 przez Sinbard, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownikaSinbard Mężczyzna
Blackbird

Imię: Mariusz
Zodiak: Wodny Smok

Post 16 lip 2012, 21:47

falko napisał(a):Życzę Ci aby w wyniku tych kilku możliwości znalazła "bratnią duszę" z którą będziesz mogła odpoczywać.

Nie istnieje wyższe błogosławieństwo niż te słowa.
Ledwo można udźwignąć ogrom schowany za tym przesłaniem.

Jestem szczęśliwy.
Avatar użytkownikaSinbard Mężczyzna
Blackbird

Imię: Mariusz
Zodiak: Wodny Smok

Post 16 lip 2012, 22:13

falko napisał(a):Bratnia dusza to rodzaj tęsknoty, blizniacy nie mają jej chyba, niepotrzebują.
A w literaturze mozna natknąć się na alterego co jest czymś podobnym.
To że dotychczas byłąs taką dzielną i że w domu i wśród znajomych z uczuciami się nie przelewało no to tak musiało być.
Są systemy np. astrologia które niby-łączą dusze lub orientalne prawo karmy które także niby-zbliża.
Stawiam ''niby" bo któż to może wiedzieć na pewno, a ten kto to wie jest wybrańcem wyłączonym z powszechnego prawa przypadkowosci. Pozostali mogą wierzyć w przeznaczenie,które też jest przejawem tęsknoty, tęsknoty do spełnienia się jakiegoś kosmicznego "prawa". Innym skolei zostaje ten ślepy los.
Życzę Ci aby w wyniku tych kilku możliwości znalazła "bratnią duszę" z którą będziesz mogła odpoczywać.

Uważam ze masz rację co do stwierdzenia ''bratnia dusza to rodzaj tęsknoty''.
Osobiście nie wierzę w przypadek, czy zbieg okoliczności. Uważam natomiast że wszystko co nas otacza jest efektem naszych myśli, bo podobne przyciąga podobne.
Astrologią interesuje się od dłuższego czasu, wiem że bratnie dusze w większości przypadków mają podobny układ gwiezdny w horoskopie, być może podobny ascendent czy tam jeszcze inne czynniki.
A wiesz może trochę więcej na temat prawa karmy i mógłbyś na ten temat jeszcze coś powiedzieć? Z góry dzięki ; )

Dziękuje też za te miłe słowa i życzenia ; )

NIGDY się nie poddawaj..

Post 17 lip 2012, 00:04

tori napisał(a):co do przyjaźni to też tak uważam, szczególnie jeżeli znajdzie się bratnią duszę, to takiej przyjaźni nic nie może rozerwać

Jeżeli może rozerwać - to to nie była prawdziwa przyjaźń, więc tak na prawdę nie ma czego żałować jeśli tak się stało ;)
tori napisał(a):ale jakbym miała tak poznawać ludzi i czekać aż się trafi, to można tak całe wieki, albo w ogóle może się nie trafić ; )

Prawda. Aczkolwiek mam wrażenie że świat na prawdę jest bardzo mały. A może ja po prostu mam duże szczęście... Chociaż uważam że przypadki nie istnieją.
Cóż, możesz czekać, albo właśnie aktywnie szukać... Rozmawiać z ludźmi których interesują rzeczy podobne do twoich zainteresowań - z resztą, właśnie to robisz (obie moje przyjaciółki, z czego jedna to przyjaźń na prawdę wypróbowana, trwająca już ponad 10 lat, poznałem pierwotnie przez internet, a dopiero potem spotkałem fizycznie po sporej ilości rozmów na różne tematy ;)

Ja w każdym razie nie znam żadnego innego 'magicznego' sposobu poza użyciem mocy swojej woli do utrzymania się przy poszukiwaniu bez jednoczesnego zatracenia się i zaślepienia mocą tej potrzeby odnalezienia kogoś takiego ;)
Z resztą, właśnie to uważam za prawdziwą magię - zdolność do robienia czegoś w pełni świadomie, przemyślanie, nie odruchowo i bezmyślnie kierując się instynktami i chemią... ;P
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
Poszukujący

Droga życia: 11
Zodiak: tygrys

Post 17 lip 2012, 13:31

"Jeżeli może rozerwać - to to nie była prawdziwa przyjaźń, więc tak na prawdę nie ma czego żałować jeśli tak się stało ;)"

Masz rację Til , prawdziwej przyjaźni nic nie może rozerwać ; )

Postaram się poszukać bratniej duszy, szukając w tych miejscach gdzie ma ona podobne zainteresowania. Jednak tak samo - trafi się albo i nie ; )

Ma ktoś jeszcze jakieś sposoby? Pisać! ; )

NIGDY się nie poddawaj..

Post 17 lip 2012, 21:55

Obrazek

Autor: Alex Grey
Tytuł: One (Jedno,Bratnie dusze)
Listen to my muscle memory.
Avatar użytkownikafalko Mężczyzna
wysłuhaj pamięci mych muskułów

Post 19 lip 2012, 11:32

tori napisał(a):czy to nawet myśli samobójcze...

O, następna.

Krzyżowcy Orionu atakują istoty które się urodziły na Ziemii by pomóc innym przez wysyłanie im myśli samobójczych.
the corrupt one

Powrót do działu „Ludzie”