Twórczość własna użytkowników oraz dyskusje związane z innymi źródłami wiedzy. Przeczytałeś ciekawą książkę? Znalazłeś wartościową stronę www? Podziel się wrażeniami w tym dziale.

Psychologia Ezoteryki

Post 30 lis 2011, 22:29

Witam wszystkich już po raz drugi :) Nie wiedziałem gdzie dać temat, więc dałem tutaj :)

Czytał ktoś tą książkę? Osho - "Psychologia Ezoteryki"
Zacząłem ją ostatnio czytać i chyba jedna z lepszych książek jakie czytałem, wiele można z niej wynieść. Ale chciałbym zobaczyć Wasze zdanie na jej temat :)

Droga życia: 33

Re: Psychologia Ezoteryki

Post 01 gru 2011, 00:28

daaaawno temu . Czytałem kilka jego książek . Mam dziś ogólny zarys jego poglądów , szczegółów tej konkretnie książki nie pomnę a nie ma jej pod ręką .
easy russian

Post 02 gru 2011, 22:14

http://chomikuj.pl/cube82/ezoteryka/Osh ... 453366.pdf

Tutaj książeczkę można znaleźć ;)

A co myślicie o rozdziale dot. siedmiu wymiarów "snu"?
Chodzi mi o ciało fizyczne, eteryczne, astralne itd. ;)

Droga życia: 33

Post 02 gru 2011, 23:14

Incepcja???
Jestem Bogiem i na kogo spojrzę, tego kocham, ponieważ jestem wszystkim, co widzę i kocham to, czym jestem.
Żyć aby kochać, kochać aby żyć

Imię: Jestem, który jestem

Post 03 gru 2011, 12:11

Osho odwalił kawał dobrej roboty .Jego wykłady dają mapy wg których mozna sie poruszac,Daje tzw przykłady doznan potwierdzających w rozwoju duchowym,nawet psychologicznym.To ułatwia,polecam.Jednak on znalazł się na szczycie wszystkiego i latał po swiecie walcząc o swą rzeczywistosc.poszły za nim miliony,ja tez bym poszedł.
Listen to my muscle memory.
Avatar użytkownikafalko Mężczyzna
wysłuhaj pamięci mych muskułów

Post 03 gru 2011, 12:55

No zgadzam się w książce "Stany świadomości" zarąbiście porównał rozwój do 4 etapów: dżungla - las - ogród - dom.
Jestem Bogiem i na kogo spojrzę, tego kocham, ponieważ jestem wszystkim, co widzę i kocham to, czym jestem.
Żyć aby kochać, kochać aby żyć

Imię: Jestem, który jestem

Post 04 gru 2011, 23:19

hej dzieki za wskazanie ksiazki psychologia ezoteryki, pierwszy raz mam do czynienia z Osho :)
wczoraj zaczelam czytac, jestem prawie w polowie i jak narazie moge powiedziec ze wiele moich hmm 'pogladow'(slowo ktorego wolalabym nie uzywac jednak najbardziej odzwierciedla to co chce przekazac) naprostowuje - np rozdzial ezoteryczne gierki przeszkody do wzrastania.
Mysle ze pisze on jezykiem prostym, bez przymusu nadmiernego 'rozkminiania' po przeczytaniu.
Taka jest moja opinia :)
Eruanis

Post 04 gru 2011, 23:37

falko napisał(a):Osho odwalił kawał dobrej roboty .Jego wykłady dają mapy wg których mozna sie poruszac,Daje tzw przykłady doznan potwierdzających w rozwoju duchowym,nawet psychologicznym.To ułatwia,polecam.Jednak on znalazł się na szczycie wszystkiego i latał po swiecie walcząc o swą rzeczywistosc.poszły za nim miliony,ja tez bym poszedł.

Stworzył Rzeczywistość, za którą poszły miliony.
Tak.
Osho zrobił coś dzięki czemu nigdy już nie umrze.
I oddał to co "posiadał" Najcenniejszego.
Klucz do Wieczności.
Dał swoje Bezdenne Zrozumienie.

To wielka Radość, gdy odnajdujesz w Sobie ścieżkę, którą ktoś oznaczył dla Ciebie jakby samemu Ci się nie udało. : )
To wielka Wdzięczność, gdy pędząc w swoim wehikule dążysz do pojednania ducha i świata fizycznego, a możesz skorzystać z autostrady bez limitu prędkości, którą ktoś wybudował bez Twojego wysiłku.

A doświadczenie, gdy Ty i Wszyscy razem z Tobą na mecie łączycie się w Jedno...
Jest Niewysławialne.

Nie do uwierzenia ileż słów, dźwięków i barw zawiera Ta Cisza.
Ile Treści zawiera w Sobie Życie.
Avatar użytkownikaSinbard Mężczyzna
Blackbird

Imię: Mariusz
Zodiak: Wodny Smok

Post 05 gru 2011, 00:35

Zaczynałem od Osho. Miał bardzo dobre podstawy, ale coś w nim było takiego, co kazało sądzić, że zagubił się gdzieś na tej swojej ścieżce.
Uważam, że powinno się być bardzo uważnym, czytając książki tego człowieka, który bynajmniej się pieniędzy swoich wyznawców nie wyrzekał.

Aloha!
Bubeusz Mężczyzna

Post 05 gru 2011, 11:01

Sinbardzie,ty jestes skonczony czy nieskonczony?Z mej strony trochę krytyki literackiej...
Pisałeś cos kiedys ze w zyciu miałeś przełom ,pękniecie czy nadwyręzenie czy cos w tym rodzaju po którym zapragnąłeś opisac wszystko tak zeby juz nikt wiecej nie umiał nic dodać.Dobrze to ci idzie,jednak do ciebie tak zgoła nie ma sie o co zahaczyć bo jestes obły jak kula!:) a kula to ideał. Co cie do tego popchnęło,napisz tak dokumentalnie jesli nic nie chcesz ukryc. to byłoby dla mnie pozywką,bo jestem analitykiem z bozej łaski.

A i do Osho mozna mieć klucz,wcale nie ukryty,on rozwodził się na temat ostatecznego doswiadczenia rzeczywistosci które tłumaczy wszystko,reszta to abstrakty,mapy,sciezki które nakresli niejako z góry,po tym doswiadczeniu,i chciał zeby inni tez to znali bo mogą,Poznał swoją pełnie i wielkosc,wiec mógł już stac i chodzi o własnych siłach.

Post 05 gru 2011, 12:11

falko napisał(a):Co cie do tego popchnęło,napisz tak dokumentalnie jesli nic nie chcesz ukryc.

No a co zawre w mojej książce jak wszystko już powiem? XD
Ha ha ha.
Później napiszę. : )
Na razie dopiero wstałem i idę coś do buzi włożyć. : D

to byłoby dla mnie pozywką,bo jestem analitykiem z bozej łaski.

To ty jesteś taki FALCOn rozkminy? xD
Ty słuchaj a ja też! xD

A propo rozrywki...
Pisanie będąc w Tym stanie...
To dopiero Rozrywka.
XDDD
Osobiście bardzo polecam.
XDDD
Blackbird

Post 05 gru 2011, 13:17

Ja tez przeczytałem kilka książek Osho. Jednak przeczytałem też "Bóg nie jest wielki" i tam było o nim troche. Po tym co tam było napisane troche sie zainteresowałem i nie jest juz tak fajny. Jest film dokumetalny o jego komunie w USA.
W zasadzie to jest filmik o Bhangwanie. Bo dopiero jak wy wywalili z USA zmienił szyld na Osho.
http://www.youtube.com/watch?v=EL8kBpBG ... re=related
Próba otrucia władz lokalnych
Podsłuchy wewnątrz komuny
Próba zabicia osobistego lekarza Osho
Próba otrucia na czas wyborów salmonellą okolicznego miasteczka
To są zarzuty jakie postawiono zarządowi komuny, czyli jak rozumiem zaufanym samego Osho. Zostali za to skazani
Sam Osho został aresztowany, ale na mocy ugody został zwolniony pod warunkiem, że opusci USA. Posiadał kilkaset rolexów, koło 100 rolls- royców. Sam Osho nie napisał żadnej ksiązki. Jego ksiązki to zarabianie na publikacji jego wykładów. Zarabiają jego byli uczniowie, którzy toczyli walki o prawa do tych wykładów. Co ciekawe. to wokół Osho widac samych obywateli USA i Europy.
2Jacks Mężczyzna

Post 05 gru 2011, 14:02

Nigdy nie nazwałem Osho "dobrym".
Nigdy nie powiem też, ze był tylko "właściwy".

Ale wiem, że on Wiedział.
Tylko to jest pewne. : )
Blackbird

Post 05 gru 2011, 14:15

Ty nie piszesz "tylko to jest pewne". Tylko piszesz: tylko to jest ważne. To chcesz powiedzieć? Sam Osho na pewno ma bardzo wiele do powiedzenie, ale z pewnością był bardziej zwykłym człowiekiem niż sam to przedstawiał. Jak pamietam to lubił mówić o sobie i szło mu to świetnie, a jesli chodzi o mnie to czasem troche strasznie.
Chrzescijanski mistyk (nie kojaże kto) mówił że człowiek zawsze jest sdolny do głupoty i zła. Ten film jest o esencji jego nauk. Choc z pewnoscią jest jednostronny, to jest jednostronny tak samo jak jednostronne są relacje jego wyznawców. To jest to co zbudowali oswiceni podąrzając za naukami jak to sam napisałeś "wiedzącego".
2Jacks Mężczyzna

Post 05 gru 2011, 14:59

Filmik jest jednostronny i tendencyjny,bo porównuje Hitlera do Osho i do Jonesa jakby to byl jeden wór,Kazdy kto ma pomysł ideę na poprawę losu duchowego chocby kilku osób nie jest uwazany za szalenca dopuki są to tylko czytelnicy,Gdy w praktyce chce to zrobić wtedy jest szalony,lub co najmniej podejrzany,Lektura Osho nie jest porównywalna do Main Kampf, ani do Biblii.Osho miał kilka błyskowtliwych mysli, a ze był kims jak mówi: Jesli wzywacie Jezusa to Mnie wzywacie.Mnie to nie bulwersuje,takie chwytliwe hasło odnoszace sie do wyobrazen religijnych.Ale Osho nie był na tyle nierozsądny głupi? swięty?zeby oddac za kogoś zycie.
Dalej w filmie przedstawinych jest kilku naukowców,i to juz ma wydzwięk pozytywny wywazony ,bo dr Pit I dr Mit są rozsądni przezorni i znają sie na rzeczy a przede wszystkim znają zagrozenia. Inny dr Pit zaleca np grupowe udawanie ,nasladowanie zwierząt w zoo ich ruchów i zachowań bo to oczyszcza i przez to dajmy rozumiemy bardziej swą naturę i zwierzęta.To ma społecznie akceptowalną formę i nikomu nie szkodzi,komu dane jest rozchorowac sie i tak to się stanie .

Mozesz podązać za gwiazdką mercedesa na masce albo za człowiekiem jesli skazany jestes na rozwój z drugiej ręki.
Sam ,ale w młodosci,miałem taką potrzebe identyfikowania się z kimś lub czymś,kto myslał tak samo ,czuł co ja,zeby prowadził mnie w drodze ,z kims kto chodzi ponad ziemią.co głos ma donosny,swoje zdanie takie głosne na kazdy temat,co gromy rzuca jak z kazalnic etc,hmm to jeszcze nie jest skonczone...

Powrót do działu „Rozmaitości i media”