Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Czym jest to zjawisko ?

Post 02 paź 2011, 18:39

Witam,

Na wstępie mojego postu pragnę poinformować forumowiczów, iż jestem dość mocno wtajemniczony w świadome śnienie..Dawniej każdego dnia miałem swoje LD, teraz zdecydowanie rzadziej..
Do rzeczy : Opiszę pewien stan który od czasu do czasu przeżywam w swoich snach, jednakże nie potrafię zrozumieć danego zjawiska, być może wymiaru ?
Zazwyczaj jest to świadomy sen, bywa, iż nie jest on kontrolowany przeze mnie w 100 %, . Podczas śnienia wywieram na swoje ciało energie, nacisk, pod wpływem tej energii moje ciało samoistnie zaczyna się unosić do góry, po czym frunę..Po upływie kilku sekund znajduje się zawsze w przepięknych krainach, pełnych zieleni, kolorów, słońca. Moje ciało leci z wysoką prędkością, przemierzam przez przepiękne miejsca. W tych miejscach nie ma żadnych ludzi, człowieka, sama przyroda. Najbardziej zadziwia mnie fakt, iż kiedy frunę czuję przyjemny, chłody a zarazem ciepły letni wiatr ( pojawia się za każdym razem )
Co wtedy przeżywam ? Jestem przepełniony szczęściem, radością, bywa, iż krainy, ta zieleń kolory są tak cudowne, intensywne, że zaczynam się wzruszać. Płaczę a od łeż, nadmiaru emocji przebudzam się..

Pytanie do forumowiczów : Czym, że jest wyżej opisane zjawisko ? Czy znajduje się w innym wymiarze ? Istnieje nazwa mojego stanu ?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.
Shadow_Defender

Imię: Piotr

Re: Czym jest to zjawisko ?

Post 03 paź 2011, 11:06

Hm, to trochę zalatuje pod oobe. Nikt Ci dokladnie nie napisze co to mogło być, bo nikt nie doświadcza tego typu zjawisk tak samo.
Jesli mialeś wyrażne poczucie odklejenia od ciała to zapewne było to oobe.
W projekcji percepcja jest nieco inna niż w swiadomym snie, wszystko jest znacznie bardziej wyrazne i mamy większą kontrolę nad swoim "cialem", w tym wypadku punkcikiem swiadomosci.

Ale równie dobrze mogłby to być zwykły lucid, czasem i w nich można doznać tego typu odczuć.
Too weird to live,
too rare to die.
Avatar użytkownikaJoe Black Mężczyzna

Typ: 4w5
Zodiak: Ryby

Post 04 paź 2011, 22:18

Dzięki podróżom astralnym można odwiedzić różne krainy ,wymiary które faktycznie istnieją i są zamieszkane przez różne energie,byty. Miejsca które odwiedzasz mogą być również stworzone przez Ciebie i one też są prawdziwe! mogą być również wykreowane przez innych podróżników astralnych
Avatar użytkownikaenergia_milosci
...wszystko jest w Tobie...

Imię: Aleksandra
Droga życia: 11
Typ: 4 w 7
Zodiak: Byk

Post 04 paź 2011, 22:37

Jest jeszcze podróżowanie , za dnia . Przesuwanie czasu i czasów . Wtedy , np. wzrokiem obserwuję film życia .
Idę ulicą miasta , spotykam człowieka z ręką w gipsie . Po moim "czasie " , w/g zegara 24godzinnego , po minucie , kilka
metrów dalej , widzę i spotykam czlowieka z ręka w gipsie . Jak panujesz nad Swoim Czasem , to jesteś gość !
Gościówa . Znaczy , wiesz o co biega z tym czasem . Twoim .

:)

.
soook Mężczyzna
Pomocnik moralny. Czas .

Imię: Różne
Droga życia: 00
Typ: -
Zodiak: -

Post 04 paź 2011, 22:59

Witam!!ale może też to być po prostu fantazja erotyczna według słownika snów:-) unoszenie się we śnie,latanie,lewitacja , w wielu słownikach snów interpretowana jest jako fantazje erotyczne śniącego.Oczywiście nie wyklucza się wędrówki poza ciałem.Napisz czy za każdym razem w ten sam sposób się unosisz z ziemi?pzdr
Avatar użytkownikaAmasunda Kobieta
猿も木から落ちる

Imię: Izabela
Droga życia: 8
Typ: Rozjemca
Zodiak: Byk,świnia

Post 05 paź 2011, 07:16

Yhm... Pragnę tylko nadmienić że zdecydowana większość (bo nie przeglądałem wszystkich żeby wypowiedzieć się bardziej kategorycznie) 'senników' jest o kant tyłka rozbić ;P Interpretować trzeba w kontekstach, więc bardzo rzadko może to zrobić dobrze ktokolwiek inny niż osoba której się przyśniło, może czasem, z rzadka jakaś najbliższa jej osoba... A książka?
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
Poszukujący

Droga życia: 11
Zodiak: tygrys

Post 05 paź 2011, 12:20

Zgadza się, senniki to dupa.
Sny najlepiej zapisywać i dopasowywać do własnej interpretacji, nie senników.

Autor Wędrówki Dusz mówi że jeśli często latamy, lub jeśli pływamy podwodą, albo też jesli jestesmy znacznie więksi od wszystkiego, to mogą to być przebłyski poprzednich inkarnacji, które czesto własnie pojawiają się w ten sposób.
Too weird to live,
too rare to die.
Avatar użytkownikaJoe Black Mężczyzna

Typ: 4w5
Zodiak: Ryby

Post 06 paź 2011, 19:47

Amasunda napisał(a):Witam!!ale może też to być po prostu fantazja erotyczna według słownika snów:-) unoszenie się we śnie,latanie,lewitacja , w wielu słownikach snów interpretowana jest jako fantazje erotyczne śniącego.Oczywiście nie wyklucza się wędrówki poza ciałem.Napisz czy za każdym razem w ten sam sposób się unosisz z ziemi?pzdr

Witam,

Tak, za każdym razem unoszę się w ten sam sposób - wywieram pewne wibracje, energię na ciało, po czym unoszę się i lecę..Po chwili znajduje się w przepięknych miejscach..
Pamiętam, iż to co opisuję wydarzyło się po raz pierwszy wiele lat temu..Miałem wtedy 100 % LD.
Co wyróżniało pierwszy raz od pozostałych ? Przede wszystkim kraina w której się znalazłem oraz 100 % idealne LD. Pamiętam, iż leciałem powoli, podziwiałem to co widzę i nie potrafiłem zrozumieć tak innego a zarazem pięknego, tajemniczego miejsca. Przede mną wyrastały pomarańczowo-żółte wysokie skały, przelatywałem między nimi ( a nawet poczułem ich dotyk na własnej dłoni ) Nagle dostrzegłem piękna wysepkę porośniętą zielenią która po prostu unosiła się nad przepaścią..Po zielonej polance biegał biały jednorożec..
Prawdę pisząc nigdy nie widziałem w śnie coś bardziej rzeczywistego. Całe to zjawisko było bardziej żywe, niż życie..
Shadow_Defender

Post 08 paź 2011, 01:09

hmm....ciekawe z tymi reinkarnacjami,coś w tym jest,senniki nie zawsze bywają do dupy,choćby np.sen w którym wypadają zęby i je trzymasz w dłoni się sprawdza dokładnie jak w senniku jest napisane,przynajmniej mnie ilekroć śnię o wypadających i wypadniętych zębach;jak i sen o brudnej wodzie.Pozdrawiam!!! Aha i jeszcze sen o kotach i koniach,też się sprawdza!!nie zdarzyło mi się aby któryś z wyżej wymienionych przeze mnie się nie sprawdził,więc może niektórzy jak ja są specyficzni i niektóre senniki mówią prawdę o snach pewnej liczby osób,coś jak tzw . w medycynie,,przypadki książkowe"(chyba nie muszą tłumaczyć,bo każdy wie o co chodzi)
猿も木から落ちる

Post 08 paź 2011, 15:59

Moim zdaniem symbolikę snów możemy sobie sami opracować. Jeżeli utkwi Ci w pamięci jakiś symbol z sennika, to Twoja podświadomość w czasie snu przedstawi Ci właśnie ten symbol. Poza tym od małego towarzyszy nam interpretowanie snów przez innych członków rodziny, babcie, mamy. U mnie mama zawsze mówiła, że jak śnią się grzyby to choroba i w moim przypadku to się sprawdza. Ale nie dlatego, że grzyby właśnie to oznaczają, tylko ja przyjęłam nieświadomie ten symbol. To by mogło tłumaczyć dlaczego jednym symbole z senników się sprawdzają a innym nie. Wracając do pierwszego zdania mojego postu. Myślę, że jeżeli wymyślimy sobie wcześniej jakiś symbol, np klamka - będę chora/y, to pojawi się w naszym śnie jeszcze zanim zobaczymy pierwsze objawy naszej choroby.
"Twoja największa siła polega na swobodzie wyboru. Dlatego wybierz szczęście, zdrowie, wszelkie dobro, piękno, mądrość prawdę i miłość." ;)
Avatar użytkownikassilvia Kobieta

Droga życia: 4
Typ: TakaJednaJędzaMała
Zodiak: Żarłacz Tygrysi

Post 09 paź 2011, 11:12

Panowie i Panie, trzymajcie się tematu! Nie róbcie OT! Jeżeli macie ochotę podyskutować o sennikach, załóżcie nowy temat .
Shadow_Defender

Post 09 paź 2011, 13:15

Shadow_Defender napisał(a):
Amasunda napisał(a):Witam!!ale może też to być po prostu fantazja erotyczna według słownika snów:-) unoszenie się we śnie,latanie,lewitacja , w wielu słownikach snów interpretowana jest jako fantazje erotyczne śniącego.Oczywiście nie wyklucza się wędrówki poza ciałem.Napisz czy za każdym razem w ten sam sposób się unosisz z ziemi?pzdr

Witam,

Tak, za każdym razem unoszę się w ten sam sposób - wywieram pewne wibracje, energię na ciało, po czym unoszę się i lecę..Po chwili znajduje się w przepięknych miejscach..
Pamiętam, iż to co opisuję wydarzyło się po raz pierwszy wiele lat temu..Miałem wtedy 100 % LD.
Co wyróżniało pierwszy raz od pozostałych ? Przede wszystkim kraina w której się znalazłem oraz 100 % idealne LD. Pamiętam, iż leciałem powoli, podziwiałem to co widzę i nie potrafiłem zrozumieć tak innego a zarazem pięknego, tajemniczego miejsca. Przede mną wyrastały pomarańczowo-żółte wysokie skały, przelatywałem między nimi ( a nawet poczułem ich dotyk na własnej dłoni ) Nagle dostrzegłem piękna wysepkę porośniętą zielenią która po prostu unosiła się nad przepaścią..Po zielonej polance biegał biały jednorożec..
Prawdę pisząc nigdy nie widziałem w śnie coś bardziej rzeczywistego. Całe to zjawisko było bardziej żywe, niż życie..

To co piszesz może oznaczać wędrówkę poza ciałem,a jednorożec może być swego rodzaju przewodnikiem,bo jeśli to ma być rzeczywiste to przecież jednorożce nie istnieją,więc jednorożec to albo przewodnik albo symbol czegoś...
猿も木から落ちる

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”