Poza granicami - luźne dyskusje na wszystkie sprawy niezwiązane z Przebudzeniem.
Brzmi pysznie, muszę wziąć za grillowanie w takim razie : )
Avatar użytkownikaJeżynna Kobieta
polska jezyna lesna
 
Posty: 421
Dołączył(a): 18 lut 2010, 18:41
Typ: 4w5
DzikaJezyna napisał(a):Oo :) temat sie rozwija jak ciasto chlebowe na drożdżach :) (Dzieki za "chlebek", może się skusze wreszcie żeby upiec moje pierwsze pieczywo !)

... !
piecz na zakwasie - to też drożdże ale zdrowe , bo naturalne , mlekowe i jakieś tam jeszcze . Te sklepowe "piekarskie" to celowa trucizna przygotowana ludziom tak jak chemiczne leki i środki konserwujące . Unikajcie gotowych drożdży w paczkach - psują środowisko w naszym przewodzie pokarmowym i stają się przyczyną .............................................................ALKOHOLIZMU . Tak, . Z naszego przewodu robi się wspaniała kolumna rektyfikacyjna - mówiąc po ludzku :" maszyna do produkcji bimbru" . Wystarczy do nich jakiś batonik słodki czy inne " cóś" z cukrem.
Tu macie cały praktyczny poradnik i wszelkie dane do wyrobu normalnego chleba . Wyhodowanie zakwasu ( jeśli nie macie przyjaciół. którzy sie podzielą ) trwa max. około 10 dni -potem już się tylko odkłada do lodówki w słoiczku .
http://prawda2.info/viewtopic.php?t=124 ... c&start=50
easy russian
 
Naprawdę?! A jak się produkuje te drożdże sklepowe normalne i suszone ? I w jaki sposób one jeszcze żyją po np. godzinie w piekarniku nastawionym na 230*-250* ?

"Drożdze babuni" z babunią na opakowaniu a'la lata '60 :)))))))))0 babunciowo
Słońce gorące
Avatar użytkownikaluth
 
Imię: Alicja
Posty: 1085
Dołączył(a): 31 mar 2010, 23:06
Lokalizacja: Warszawa
Droga życia: 11
Typ: 7w8
Zodiak: Byk, Koza
luth napisał(a):Naprawdę?! A jak się produkuje te drożdże sklepowe normalne i suszone ?.....
namnaża się podobno na jakimś kościanym bulionie
easy russian
 
easy russian napisał(a):namnaża się podobno na jakimś kościanym bulionie


hmm ... az strach czasem zapytac, co jemy ! :shock:
No to jak się zmotywuje, to rzeczywiście chyba zrobię jednak ten zakwas. W sumie wystarczy tylko czekać.
Avatar użytkownikaJeżynna Kobieta
polska jezyna lesna
 
Posty: 421
Dołączył(a): 18 lut 2010, 18:41
Typ: 4w5
Jakiś kościany bulion: wrzucić kości do wody, zagotować, odcedzić...
Jakoś niespecjalnie chce mi się wierzyć że to takie złe, to chyba najbardziej naturalna pożywka hodowlana jaka jest. Chyba że ktoś jest stricte wegetarianinem - wtedy rozumiem że może przeszkadzać, bo do hodowli użyte były kości zabitych zwierząt.
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
Avatar użytkownikaTil Mężczyzna
Poszukujący
 
Posty: 1614
Dołączył(a): 31 sty 2006, 02:56
Lokalizacja: Bolesławiec - Wawa
Droga życia: 11
Zodiak: tygrys
Easy Russian mógłbyś zapodać linkami skąd masz info o tym, że drożdze są nie zdrowe i powodują w/w szkody w organizmie?

Nie jestem przekonana, czy zostały wymyślone dla szkody tak samo jak lekarstwa czy antybiotyki, bo w końcu stosuje się je od starożytności. Jedna różnica może być teraz w sposobie przyrządzania, ale nie wiem.

wikipedia napisał(a):W przemyśle Saccharomyces cerevisiae znane są już od czasów starożytnych. Już wtedy znalazły one zastosowanie w piekarnictwie, browarnictwie, gorzelnictwie i winiarstwie. Podczas pieczenia, na przykład chleba, wykorzystuje się je w produkcji zaczynu, gdzie ich aktywność służy do spulchniania ciasta. W browarnictwie S. cerevisiae używane są w produkcji piw fermentacji górnej (zachodzi ona w górnych strefach kadzi) – zwanych ale. Piwa fermentacji dolnej to produkt innego gatunku drożdży, najczęściej Saccharomyces carlsbergensis lub Brettanomyces sp. Ponieważ drożdże fermentacji górnej nie są w stanie przetwarzać pewnych cukrów, piwo takie jest zwykle bardziej słodkie o owocowym posmaku."

Drożdze spożywcze
Słońce gorące
Avatar użytkownikaluth
 
Imię: Alicja
Posty: 1085
Dołączył(a): 31 mar 2010, 23:06
Lokalizacja: Warszawa
Droga życia: 11
Typ: 7w8
Zodiak: Byk, Koza
Til napisał(a):Jakoś niespecjalnie chce mi się wierzyć że to takie złe

Hm, no na logikę niby tak, chociaż jakoś mnie to jednak bulwersuje wewnętrznie a wyobraźnia podsuwa niemile obrazy.
W ogóle easyrussian, skąd masz ta informacje ? Przejrzałam googla, nic nie ma na ten temat.

A wracając do przepisów ... :) Prosta surówka witaminowa :
starte jabłko + marchewka + sok z pomarańczy + sok z cytryny + miód + cynamon
Avatar użytkownikaJeżynna Kobieta
polska jezyna lesna
 
Posty: 421
Dołączył(a): 18 lut 2010, 18:41
Typ: 4w5
na forum http://prawda2.info/viewtopic.php?t=124 ... &start=125 @ostrożny podał bardzo ciekawy link. Jest to kontynuacja tematu szkodliwości drożdży jakie obecnie nazywa sie piekarskimi.

kopia dotychczas zamieszczonych tam tekstów :
obiecałam napisać na temat szkodliwości drożdży . nie pamiętam już gdzie to obiecywałam ( w jakim temacie ) ale wyłożę to tutaj. Tutaj można znaleźć ( podany jest link ) temat :" chleb , którym nas zabijają "
Nasi Pradziadowie powiadali :" chleb to dar Boży" ale nie był on pieczony na drożdżach termofilnych . te drożdże pojawiły się przed wojną. Uczeni , którzy zajmowali się tą kwestią natknęli się w bibliotece Leninowskiej na źródła pochodzące z hitlerowskich Niemiec gdzie powiada się ,że te drożdże były hodowane na ludzkich kościach , że jeśli Rosja nie zginie w wojnie to zginie od drożdży . . Tym specjalistom nie pozwolono skopiować tych źródeł ani powołać się na nie. Dokumenty były utajnione ............
Zatem skoro termofilne drożdże pojawiły się niedawno to z pomocą czego w zamierzchłych czasach i jeszcze całkiem niedawno wypiekano kwaśne chleby ? Wspaniałe wiejskie " zakwaski" sporządzano z żytniej mąki , słomy , owsa , jęczmienia i pszenicy. Po dziś dzień na głuchych wsiach zachowały się recepty przygotowania chleba bez współczesnych drożdży . Właśnie takie "zakwaski" wzbogacały organizm kwasami organicznymi, witaminami, substancjami mineralnymi, enzymami, błonnikiem , pektynami , biostymulatorami.
Wypiekanie chleba w kuchni narodowej była swoistym rytuałem. Sekrety jego przygotowania przekazywane były z pokolenia na pokolenie . Praktycznie każda rodzina miała swoją receptę. Przygotowywano chleb na przykład raz na tydzień na rozmaitych zakwasach : żytnim, owsianym. Pomimo,że chleby wychodziły grubsze to użycie nieoczyszczonej mąki żytniej skutkowało zachowaniem w nim wszystkich niezbędnych substancji , które występują w zbożach- a przy wypieku w ruskiej kuchni chleb uzyskiwał niezapomniany smak i aromat. Taki chleb nie czerstwieje i nie pleśnieje nawet przez rok.

CHLEB PRZAŚNY

Sposób przygotowania przaśnych " lepioszek" [ ciasta/placków] ( laszaw ) w warunakach domowych .
Produkty : 1 szklanka wody, 2,5 szklanki mąki, 1,5 łyżki do herbaty soli ( albo według własnych upodobań) . Rozmieszać sól w wodzie. Stopniowo małym strumieniem wsypywać mąkę do osolonej wody . Miesimy ciasto. Potem trzeba dać ciastu postać ( "odpocząć" ) 20- 30 minut . Rozgrzać patelnię . Uformować cienki placek. Podsuszamy ciasto kilka sekund na rozgrzanej patelni. Otrzymujemy około 10-12 "lepioszek". Gotowe placki koniecznie pokropić wodą ( można użyć domowego rozpylacza) gdyż inaczej będą one kruche.Przechowywać najlepiej w foliowym worku i w lodówce nie dłużej niż 3 doby.

Tak oto już kilka dziesięcioleci chleb piecze się już w inny sposób. Nie używa się już do tego naturalnego zakwasu lecz wymyślone ( wydumane) przez człowieka drożdże termofilne- "sacharomicety " ( szukam tego znaczenia - chyba drożdże sacharofilne ) .Technologia ich otrzymania jest bardzo dziwaczna i nienaturalna .Zakłady produkcji drożdży piekarskich bazują na rozmnażaniu ich w ciekłych środowiskach ( na ciekłych pożywkach ) . Melasę rozcieńcza się wodą , traktuje się chlorkiem wapnia , zakwasza kwasem siarkowym itd. Są to co najmniej dziwne metody przygotowania żywności- tym bardziej jeśli weźmiemy,że w naturze istnieją naturalne drożdże , na przykład chmielowe, słód itd.

Już od dawna uczeni na całym świecie biją na alarm ujawiniając mechanizmy negatywnego wpływu ciepłolubnych drożdży na organizm.
Spójrzmy czym są termofilne drożdże- "sacharomicety "[saharomitses] i jaką rolę mają one w pogorszeniu zdrowia tych, którzy używają w pożywieniu produkty przygotowane z ich udziałem.

Drożdże sacharomicety( drożdże termofilne ) , których odmiany są używane w branży produkcji alkoholu , warzeniu piwa i pieczeniu dzisiejszego chleba nie są spotykane w przyrodzie. Sacharomicety są niestety bardziej odporne niż komórki tkanek. Nie giną one ani w procesie przygotowania ani też pod wpływem śliny organizmie człowieka. Drożdżowe komórki- zabójcy , komórki -killerzy zabijają wrażliwe , mniej chronione komórki organizmu poprzez wydzielanie w nich substancji toksycznych o bardzo małej masie cząsteczkowej.

Toksyczne białko oddziaływuje na błony komórkowe zwiększając ich przenikalność dla patogenów i wirusów .Drożdże dostają się najpierw do przewodu pokarmowego a potem już do krwioobiegu. Drożdże termofilne rozmnażają się w organizmie w postępie geometrycznym i pozwalają na aktywne życie i rozmnażanie patogennej florze hamując normalną mikroflorę dzięki której w przewodzie pokarmowym przy normalnym odżywianiu są produkowane witaminy z grupy B oraz niezbędne aminokwasy. Rażąco narusza to działalność wszystkich organów trawienia : żołądka, trzustki, pęcherzyka żółciowego, wątroby i jelit.

Żołądek jest od wewnątrz pokryty specjalną błoną śluzową , która odporna jest na działanie kwasu. Jeśli jednak człowiek nadużywa produktów na bazie drożdży oraz pożywienia kwasotwórczego -żołądek nie może się długo temu oprzeć. Wewnętrzne "oparzenia" doprowadzą do owrzodzenia -pojawi się ból i tak powszechny symptom jak zgaga.

Używanie jako pożywienie produktów przygotowanych na bazie drożdży termofilnych powoduje tworzenie się grudek piasku a w konsekwencji powstawanie kamieni w woreczku żółciowym , wątrobie , trzustce , powstawanie zaparć i nowotworów. W jelitach powstają procesy gnilne i rozwija się patogenna mikroflora , uszkodzeniom ulegają ("щёточная кайма"-tu mam problem z tłumaczeniem , jakieś końcówki włosków wewnątrz przewodu jelita ) . Spowolnione zostaje wydalanie toksycznych mas z organizmu, tworzą się gazowe "kieszenie " gdzie zalegają kamienie kałowe. One stopniowo wrastają w błony śluzowe i warstwy błony podśluzowej jelita. System organów trawiennych traci funkcję ochronną i zmniejsza się trawienie. Niedostatecznie trawione i syntetyzowane są witaminy , , niedostateczne jest trawienie (przyswajanie ) mikroelementów w tym najważniejszy z nich- wapń.

Lekarze z przykrością zauważają krytyczny spadek stężenia wapnia u dzieci. O ile dawniej było to około 12,9 jednostek ( normalne) to dziś jest mniej niż 3 ! Patogenne mikroorganizmy przenikają przez ściankę jelit i dostają się do krwioobiegu . Drobnoustroje , grzyby , wirusy i pasożyty łatwo dostają się do organizmu ( mówi się w innych źródłach o " syndromie nieszczelnego jelita "- przyp. "e.r") . Naruszone zostają procesy netaboliczne na poziomie komórkowym. Zmienia się biochemiczny skład krwi. W osoczu krwi pojawia się błoto. Spowalnia się przepływ krwi przez naczynia, tworzą się mikro zakrzepy ( zlepki krwi). Przeciążony jest system limfatyczny . Tkanki nerwowe doświadczają wszelkich możliwych zmian zwyrodnieniowych.

Inna poważna choroba - kwasica , zaburzenia równowagi kwasowo zasadowej. Narasta zmęczenie, drażliwość ,pojawia się szybkie fizyczne i psychiczne wyczerpanie , nudności i gorzki smak w ustach, szary nalot na języku , zapalenie błony śluzowej żołądka, podkrążone oczy, bóle mięśni od nadmiaru kwasu , utrata elastyczności mięśni. Ciało walczy z kwasicą tracąc mnóstwo energii w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej swoim kosztem tracąc przeogromne zapasy rezerwowe tak ważnych substancji jak wapń, magnez, żelazo, potas , sód . Wycofanie alkalicznych minerałów z kości szkieletu prowadzi nieuchronnie do ich chorobliwej kruchości , która jest przyczyną osteoporozy w każdym wieku.


I wreszcie uszkodzenia anatomiczne .W normalnym stanie serce, płuca i niżej leżące organy-żołądek ,wątroba i trzustka otrzymują silny , masujący energetyzujący bodziec od przepony, która okazuje się głównym mięśniem oddechowym unoszącym się do 4 i 5 tego żebra. Po fermentacji drożdżowej przepona nie osiąga pożądanej objętości ruchów oscylacyjnych , zajmuje wymuszoną pozycję a serce przesuwa się do poziomu, dolne płaty płuca są zgniecione , wszystkie części organów trawiennych są rozdęte nienaturalnie poprzez gazy a jelita zdeformowane. często pęcherzyk żółciowy opuszcza swoje "łoże" a także zmienia kształt. Gdy przepona jest w normie to osiągane przez nią ruchy pulsacyjne skutkują powstawaniem ciśnienia ssącego w klatce piersiowej , które ściąga krew z dolnych i górnych kończyn oraz głowy do płuc gdzie krew jest czyszczona. Przy ograniczeniu ruchu przepony proces ten nie następuje .

Wszystko to razem skutkuje narastaniem zastoin w kończynach dolnych , miednicy małej oraz głowie i prowadzi ostatecznie do żylaków, zakrzepicy, owrzodzeń troficznych i do dalszego spadku odporności.

Godnym uwagi jest doświadczenie francuskiego uczonego Etienne Wolfa . Spędził on 37 miesięcy na uprawianiu guza złośliwego w probówce z roztworem , w którym znajdował się ekstrakt fermentujących drożdży. W tym samym czasie przez 16 miesięcy uprawiany był w takich samych warunkach - bez związku z żywą tkanką - guz jelita. W rezultacie eksperymentu wyjaśniło się ,że w takim roztworze rozmiar guza podwajał się a nawet potrajał w ciągu jednego tygodnia. Gdy tylko z roztworu usuwano ekstrakt - guz umierał. Stąd dokonano wywodu,że , że ekstrakt drożdży zawiera substancję , która stymuluje rozwój guzów nowotworowych .( gazeta " Izwiestia") .

Nie wolno też ignorować i takiego pytania : " gdzie zginęła mąka z pełnego ziarna z której piekli chleb nasi przodkowie ?" . Tylko mąka z pełnego ziarna zawiera w sobie witaminy z grupy "B" , mikro i makro elementy z zarodków , które posiadają nieprawdopodobne własności lecznicze. Rafinowana mąka pozbawiona jest zarówno zarodka jak i powłoki.Zamiast tych danych przez przyrodę leczniczych części ziarna na mąkę dodaje się różnego rodzaju komponenty -zamienniki stworzone drogą chemiczną, które nigdy nie dorównają temu co stworzone przez samą naturę.

Rafinowana mąka ...............
easy russian
 
DOSKONALE WIEDZIEĆ! :). Dzięki EasyRussian. W takim razie nie pozostaje nic jak zapomnieć o drożdzach a zaprzyjaźnić się z zakwasem chlebowym żytnim :)

Warto aby ta informacja się rozszerzała, bo np. o aspartamie wie conajmniej co czwarta lub co piąta osoba, podobnie jak o jajkach i ich znakowaniu, a te drożdze do głowy nie przyjdzie aby mogły być nie zdrowe... :)
Słońce gorące
Avatar użytkownikaluth
 
Imię: Alicja
Posty: 1085
Dołączył(a): 31 mar 2010, 23:06
Lokalizacja: Warszawa
Droga życia: 11
Typ: 7w8
Zodiak: Byk, Koza
luth napisał(a):DOSKONALE WIEDZIEĆ! :). Dzięki EasyRussian. W takim razie nie pozostaje nic jak zapomnieć o drożdzach a zaprzyjaźnić się z zakwasem chlebowym żytnim :)

zdecydowanie tak ( można też spróbować z owsianym - tekst wspomina i o takim. Wiem,że kąpiel w wywarze z owsianej słomy leczy jakieś " nieuleczalne" choroby ) .

Link jaki podał " @ostrożny " to: http://www.animalrights.ru/forum/viewto ... 1f2975a0c9 i tam wypowiedź dziewczyny o nicku
Багира ( Bagira ) z kotem w awatarze . Podany przez nią link już nie istnieje ale tekst jaki zawiera "hleb kotorym nas ubivajut " zapisany po rosyjsku za pomocą tego http://www.translit.ru/ wygląda tak :
хлеб которым нас убивают
. Wpisany w google daje nam całą stronę odpowiedzi i linków z filmami włącznie http://www.google.com/search?client=ubu ... 8&oe=utf-8
Spróbujcie powrzucać te linki w google tłumacza - czasem nawet sensowne rzeczy wychodzą .

Wrzuciłem ten - warto poczytać ( zakwasy najwyraźniej na wszelkich zbożach można , ja robiłem pszenno żytni ) http://translate.google.pl/translate?js ... 2F4-1-0-56
easy russian
 
Żadne drożdże . Chleb - tylko na zakwasie . I dodatek otrąb . Cała ta technologia żywieniowa , ma na celu zaciemnienie
indiwidualnego łańcucha rozwoju . DNA . Spożywając takie produkty , wyzbywasz się postrzegania . Robisz tamę dla osobistej wody życia . Inaczej , jedząc śmieci i zwłoki , śmietniskiem cmentarnym stajesz się .


.
soook Mężczyzna
Pomocnik moralny. Czas .
 
Imię: Różne
Posty: 209
Dołączył(a): 19 lip 2011, 19:53
Droga życia: 00
Typ: -
Zodiak: -
Jeśli mam być szczery... Gdyby nie to że co chwilę pukałem się w czoło czytając ten tekst, to bym się uśmiał.
Zawsze bardzo mnie bawi kiedy wszystkie możliwe choroby tłumaczy się jednym czynnikiem dietetycznym w dodatku tutaj jeszcze z domieszką hitlerowców i komunistów.
A co najfajniejsze, zupełnie przecząc w wielu punktach logice i wiedzy na temat funkcjonowania ludzkiego organizmu oraz wiedzy o drobnoustrojach.
Co do 'sacharomicetów' ( ;D ) to jest po prostu łacińska nazwa nadana drożdżom - wszystkim, nie jakimś szczególnym - całemu rodzajowi => dla ciekawych: http://pl.wikipedia.org/wiki/Saccharomyces
Z tego co wiadomo drożdże nie są specjalnie odporne na trawienie sokiem żołądkowym. Ślina nie ma tu nic do gadania, bo nie ona jest główną barierą.
Co do zakwaszania środowiska w żołądku i innych takich, ładnych parę latek temu dowiedziono że za wrzody w 95% przypadków jeśli nie więcej jest odpowiedzialna infekcja helicobacter pylori, kwasota soku żołądkowego akurat niewiele ma z tym wspólnego. A zgaga pojawia się jeśli ktoś ma niewydolny zwieracz wpustu żołądka, co też jakoś nie przychodzi mi do głowy jak może być związane z drożdżami i ich 'toksynami' o których nic nie wiedzą naukowcy.
Co do stymulacji rozwoju nowotworów jak napisano w tym tekście... Muszę was uświadomić że ekstrakt drożdży jest jedną z lepszych pożywek używanych w hodowli KAŻDYCH tkanek. Normalne, zdrowe komórki też dzielą się jak szalone w takim roztworze.
Żeby było zabawnie, drożdże są jednym z większych źródeł witaminy B, bo są w nią bardzo bogate (bo też ją wytwarzają), chociaż w tekście obwinia się je za niedobory witaminy B i wybijanie saprofitycznej flory jelit produkującej tą witaminę. Dodatkowo, wręcz niektóre szczepy drożdży stosuje się jako probiotyk mający tymczasowo zastąpić florę naturalną podczas antybiotykoterapii tudzież wyprzeć florę niekorzystną podczas infekcji grzybiczych układu trawiennego. Te szczepy znikają z kału po ok. 5 dniach po zaprzestaniu przyjmowania ich...
Chciałbym dodać jeszcze, że gdyby dowolne grzyby dostały się do krwioobiegu, a w szczególności grzyby nie będące naturalnymi pasożytami, organizm zareagowałby ciężką sepsą.
Nie słyszałem szczerze mówiąc o spłaszczeniu kosmków w reakcji na drożdże, więc nie odniosę się do tego. Wiem że mogą się spłaszczać w celiakii - chorobie powodowanej przez gluten zawarty w produktach zbożowych...
Jak drożdże mogłyby wpływać na powstawanie kamieni żółciowych czy dowolnych innych, pozostaje dla mnie zagadką.
Natomiast co do uchyłkowatości jelit i związanego z tym zalegania i gnicia pokarmów (bo tylko wtedy gniją w pracującym jelicie)... Oczywiście że jedzenie dużej ilości chleba drożdżowego spowoduje po latach uchyłkowatość. W krótszym terminie również paskudne zaparcia, powstawanie kamieni kałowych i inne problemy tego typu. Dowcip polega na tym, że jak zamienicie komuś chleb na tą samą ilość makaronu, który nie zawiera drożdży, to też tak będzie. Zdecydowana większość społeczeństwa (a jeszcze większa część społeczeństwa amerykańskiego na której opierana jest większość badań) spożywa pieczywo białe. Bez błonnika. A to brak błonnika powoduje takie problemy. Dodatkowo niezbilansowana dieta - z nadmiarem węglowodanów będzie powodowała również to, że organizm nie wchłonie całości węglowodanów (bo nie potrzebuje ich aż tyle), więc zajmą się tym bakterie fermentujące w jelicie grubym. Ot, rozwiązanie zagadki problemów związanych z chlebem drożdżowym... I z każdym innym nadużywanym źródłem złożonych węglowodanów nie zawierającym wystarczających ilości błonnika...

Bardzo... nie lubię kiedy ludzie nie mający pojęcia o medycynie ani nawet o podstawach biologii i fizjologii piszą o problemach medycznych. Bo z mojego doświadczenia wynika że potem z tego biorą się następne problemy medyczne bo "a, bo przeczytałem na takiej stronie/w gazecie/na forum/usłyszałem od sąsiadki że to pomaga, doktorze" - słyszy się aż za często u pacjenta z poważnym problemem, który mógłby łatwo zostać rozwiązany przez wizytę u lekarza kiedy jeszcze nie był poważnym problemem.
Wiem że 'medycyna konwencjonalna to zuooo' ale jednak dziwnym trafem więcej pacjentów wychodzi ze szpitali na swoich nogach niż nogami do przodu - może medycyna była bezsilna wobec ich żywotności...

P.S. Co nie oznacza że zniechęcam do robienia chleba na zakwasie - tak samo jak drożdże, lactobacillus nie ma dowiedzionego działania szkodliwego, a więc przeciwnie, więc jedzmy chleb i zapijajmy kefirem - który nawiasem mówiąc bywał też używany jako starter do zakwasu chlebowego, bo to właśnie o bakterie fermentacji mlekowej chodzi ;)
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
Avatar użytkownikaTil Mężczyzna
Poszukujący
 
Posty: 1614
Dołączył(a): 31 sty 2006, 02:56
Lokalizacja: Bolesławiec - Wawa
Droga życia: 11
Zodiak: tygrys
Jaka jest różnica , pomiędzy drożdżami piekarskimi , a ..... drożdżami winnymi ?
Drożdże drożdżom , nierówne :)


.
soook Mężczyzna
Pomocnik moralny. Czas .
 
Imię: Różne
Posty: 209
Dołączył(a): 19 lip 2011, 19:53
Droga życia: 00
Typ: -
Zodiak: -
Til napisał(a):......

Bardzo... nie lubię kiedy ludzie nie mający pojęcia o medycynie ani nawet o podstawach biologii i fizjologii piszą o problemach medycznych. Bo z mojego doświadczenia wynika że potem z tego biorą się następne problemy medyczne bo "a, bo przeczytałem na takiej stronie/w gazecie/na forum/usłyszałem od sąsiadki że to pomaga, doktorze" - słyszy się aż za często u pacjenta z poważnym problemem, .........
:D he, he - witamy " służbę " " zdrowia" ( cudzysłów celowo rozstrzelony bo nie ma to nic wspólnego ani ze służbą ani ze zdrowiem . )

Powiem Ci - szanowny kolego- tak . Jestem dzieckiem pracownika " służby " " zdrowia" dlatego pozwalam sobie na szyderstwa. ( dla jasności - matka nie jest pielęgniarką [ z całym szacunkiem dla ciężkiej pracy pielęgniarek] ale całe życie zajmowała kierownicze odpowiedzialne stanowisko i ma wszelkie możliwe stopnie specjalizacji w swojej dziedzinie ) .
Byłem "obiektem eksperymentów" - wszelkich " cud nowinek ' przemysłu " leczniczego "- wszelkiej chemii .....chyba mógłbym na ten temat napisać książkę .

Powiem tyle by się nie rozwodzić : moja rodzicielka bywająca rok rocznie na międzynarodowych kongresach dziś leczy ludzi ziołami . Czyni to skutecznie - raka leczy się siekanymi pokrzywami itp. . Nie mam czasu dziś pisac elaboratu - właśnie przetłumaczyłem kolejny kawałek artykułu
Rafinowana mąka okazuje się produktem tworzącym śluz, który następnie pozostaje na dnie żołądka tworząc w nim "szlakę". Rafinowanie to proces kosztowny , nieopłacalny a przy tym zabijający siłę życiową ziarna. Potrzebny jest tak naprawdę tylko po to by jak najdłużej ochronić mąkę przed zepsuciem. Mąka z pełnego ziarna (" całościowa") nie może być długo przechowywana ale też nie jest to potrzebne. Niech się przechowa ziarno a z niego partiami -według potrzeby można przygotować mąkę.

Aby przywrócić zdrowie narodu trzeba wrócić do pieczenia chleba z drożdżami istniejącymi w przyrodzie , z użyciem chmielu i słodu. Chleb na zakwasie chmielowym zawiera wszelkie niezbędne aminokwasy, węglowodany,błonnik i witaminy B1, B7, PP, sole mineralne : sód , potas, fosfor, żelazo, wapń, oraz pierwiastki śladowe takie jak złoto , kobalt, miedź które biorą udział w tworzeniu unikalnych enzymów oddechowych .

Widać nieprzypadkowo zbożowe kłosy kojarzy się ze złotem . Chleb na chmielowym zakwasie daje maksymalny efekt wydzielniczy -aktywizuje pracę produktów trzustki i wątroby, pęcherzyka żółciowego i wydzielania innych enzymów niezbędnych dla dobrego trawienia i polepszających pracę jelit. Człowiek odżywiający sie takim chlebem napełnia sie energią , przestaje chorować na przeziębienia , przybiera postawę wyprostowaną , powraca sprawność systemu immunologicznego.

Informacja o szkodliwości spożywania produktów ze współczesnych drożdży piekarskich powoli ale pewnie przenika do ludzkiej świadomości. Wielu już piecze chleb własnoręcznie . Pojawiają się mini- piekarnie . Ten niedrogi chleb jest na razie kosztowny ale znika z półek natychmiast. Popyt jest większy niż podaż. ( sam znam takie przypadki - pewien piekarz robił małe serie wypieków raz w tygodniu -już 10 lat temu chleb u niego kosztował 7 zł i miał stałych nabywców , z własnej praktyki dodam ,że takiego chleba nie je sie wiele . Dwie kromki są tak syte ...ciężko to porównać do czegokolwiek znanego nam współcześnie . Poczęstowałem ostatnio kolegę na placu budowy - oczy mu wyszły na wierzch ze zdumienia , to są jego słowa :" ten chleb jest bardzo sycący". - przyp " e.r.")


W Riazaniu według nowych schematów rozpoczęła pracę nowa piekarnia ,podobnie jest w Nogińsku. Wszystko co nowe to dobrze zapomniane stare.

Alternatywne receptury : ..............
co do drożdży - mylisz się bardzo . Pozdrawiam .

soook napisał(a):Żadne drożdże . Chleb - tylko na zakwasie . I dodatek otrąb . Cała ta technologia żywieniowa , ma na celu zaciemnienie
indiwidualnego łańcucha rozwoju . DNA . Spożywając takie produkty , wyzbywasz się postrzegania . Robisz tamę dla osobistej wody życia . Inaczej , jedząc śmieci i zwłoki , śmietniskiem cmentarnym stajesz się .


.

właśnie - otręby . Mąka mielona na domowych żarnach ma je zwyczajnie w swoim składzie . Drugim punktem do sukcesu jest użycie dobrej ( niedawno zmielonej - to ważne , ma najwięcej " czi") mąki.
easy russian
 

Powrót do działu „Podwórko”

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron