Jednak to chyba nie na tym forum opisywałem
Wędrówka Szamańska, przemieszczanie umysłu w wewnętrznej wizji lub śnie, to jedna z najbardziej wszechstronnych metod szamańskich. Jest to sposób pracy, który wymaga dużej uważności i umiejętności koncentracji, ale jednocześnie pozwala na stymulowanie zmian w świecie wewnętrznym i zewnętrznym. Wymaga zaangażowania wielu zmysłów wewnętrznych, ale również je rozwija. W najprostszej formie funkcjonuje jak zdalne postrzeganie (obserwator świadomy w ciele), w rozwiniętej przypomina OBE (Out of the Body Experience, wyjście z ciała), choć na płaszczyźnie mentalnej zachowana jest niewielka świadomość ciała, a w wypadkach głębokiego transu staje się wędrówką astralną (zupełnie zanika świadomość ciała). W warunkach "głębokich wejść" odbywa się na poziomach snu (w nocy też podobno podróżujemy astralnie i mentalnie), stąd można potraktować ją jako część treningu "świadomego snu", lub trening świadomego śnienia potraktować jako przygotowanie do odbywania codziennych podróży, czyli o ile śpimy, możemy ten czas wykorzystywać.
Jak odbyć podróż szamańską? - wchodzimy w trans - szamani uzyskiwali to za pomocą rytmicznych szybkich uderzeń bębnów 205-220 uderzeń na minutę, wyobrażamy sobie jakieś miejsce z otworem w ziemi najlepiej takie dobrze nam znane, żeby łatwiej było utrzymać obraz w głowie, może to być dziupla w drzewie, studnia, jaskinia itp. Gdy spędzimy parę minut tak obserwując to miejsce i wszystkie szczegóły, wchodzimy do środka i podróżujemy w dół ziemi przez tunel aż dojdziemy do świata dolnego. Musimy zadbać o brak światła czyli zasłonić sobie oczy ręka lub przedramieniem, przed próbą najlepiej nie jeść 4h, a pierwsza podróż ma wyglądać tak że dochodzimy do świata dolnego wzywamy przewodnika i wracamy broń boże nie zabieramy niczego z podróży ze sobą

Po więcej mogę odesłać do książki droga szamana michaela harnera albo poszukajcie nieco w necie parę ciekawych informacji się znajdzie

Sirhan w moim przypadku wystarczyło ale odbyłem de facto podróż szamańska podczas snu a nie zwykły sen.. więc nie wiem czy ci się uda bez prób wcześniejszych. Przed snem mówiłem że chciałbym odbyć podróż szamańską i prosiłem opiekuna, żeby się ujawnił i mi pomógł bodajże trzeciego dnia poskutkowało

Ale jest jeszcze metoda z lustrem żeby przejść z LD do podróży szamańskiej.. bodajże wchodziło się w lustro..