Lonia napisał(a):Jak to jest czy nasza wiara buduje nasze przekonania, czy nasze przekonania powstają na bazie naszej wiary.
Lonia napisał(a):Jak to jest czy nasza wiara buduje nasze przekonania, czy nasze przekonania powstają na bazie naszej wiary

Tommy napisał(a):"Kto szuka, ten znajdzie."

Lonia napisał(a):Moim zdaniem wiara powstaje na bazie przekonań rodziców i otoczenia i tutaj nasuwa mi się pytanie.

) nastapiła u mamy - niby katoliczka ale z niezmiernie otwartym umysłem - nadawałaby sie tutaj
. I teraz ja - wychowana na bazie wiary katolickiej (księża itp.), z rodziny wierzącej jednak w reinkarnację i takie tam, a raczej takie-tu. To dało mi podstawy do dalszych poszukiwań. Rodzice są niezmiernie otwarci - toteż równiez wciąż poszukują, uczą się i poddają analizie (gdy przyjeżdżam mamy wiele wspólnych tematów). W moim wypadku miałam doskonałe podłoże do tego aby dalej szukać - nikt mnie nie ograniczał i nikt nie zachęcał - wolna wola.
pepex napisał(a):A moim zdaniem rodzice maja bardzo maly wplyw na wiare - o ile go w ogole maja
Troche sie ruszylo mozgownica troche poczytalo i obraz swiata sie zmienil, mimo wszystko przez wiele lat na moja wiare i poglady rodzice mieli ogromny wplyw. Byl okres w ktorym rozmawialem z rodzicami ale moje poglady nie wychodzily na dobre stosunkom rodzinnym dlatego teraz wole sie ugryzc w jezyk i nie podejmowac dyskusji bo i tak wiem ze nic z tego nie bedzie bo "oni wiedza lepiej".pepex napisał(a):A otoczenie? Wydaje mi sie ze szukasz otoczenia ktore ma podobne przekonania/wiare do Ciebie... < pisze to na podstawie mojej osoby i moich przyjaciol Smile
Meph napisał(a):i tak naprawde kazdy z nas ma troche inne poglady i troche inne podejscie do zycia inne przekonania

szkoda, że nie mamy wolnej woli w chwili narodzenia.
Ja w sumie też mogę się do szczęściarzy zaliczyć.
Dzieciństwo jest najłatwiejszym okresem, by wbić do łbów różne rzeczy - a dzieciak otwarty, ufny, ciekawy świata, nie przygnieciony jeszcze ciężarem egzystencji na tym padole (swoją drogą sami sobie ten ciężar zakładamy, bo nas nauczono, ze każdy musi dźwigać).
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości