Nt. "Przebudzenia":
Wydana tuż po śmierci tego wielkiego indyjskiego jezuity, lektura ta stała się jego najpopularniejszym, znanym na całym świecie dziełem.
"Przebudzenie" de Mello jest zbiorem zapisanych, przez niego wygłoszonych rekolekcji.
Inny opis "Przebudzenia":
"Tomik ten jest zbiorem rekolekcji wygłoszonych przez autora. Wywołały one mnóstwo kontrowersji. Zarzucano ich autorowi głoszenie herezji i wyklęto z łona Kościoła. Jakkolwiek nie reagowanoby na głoszoną przez niego filozofię, należy zauważyć, że pociągnął on za sobą miliony ludzi na całym świecie, którzy dzięki tej właśnie książeczce odnaleźli nową drogę życia."
(z:
http://www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-7150-470-5)
A więc ta książka to zbiór rekolekcji, poskładany przez kogoś innego...
Ciekawa forma i język przekazu stanową niewątpliwie jedne z głównych jego zalet. Książka ta jest swego rodzaju "lustrem", prawdziwym przewodnikiem, często w dosadny sposób pokazującym nam nasze błędy.
"często w dosadny sposób pokazującym nam nasze błędy." - na poczatku książka zaczyna się ostrym, agresywnym językiem, zmuszając czytelnika do analizowania tego, co czyta - albo do porzucenia książki, o ile ktoś jest mniej ciekawy, niż był na początku. Na szczęście dotarłem do końca, znalazłem "to coś" w 2/4 części książki i dalej... więc nie żałuję przeczytania... ale ktoś może nie dotrwać, jeśli jest "wrażliwy".
Pozdrawiam