Mam takie pytanie do widzących aurę - czy nie wydaje się wam, że to co widzicie to tylko efekt habituacji oka? Fragment Wikipedii o habituacji:
Zmysł wzroku: Należy wpatrywać się w jeden punkt przez kilka minut bez mrugnięcia. W okolicy nie może być silnych źródeł światła (za bardzo męczą wzrok). Po pewnym czasie na siatkówce zostanie utrwalony negatywowy obraz tego, co widzimy. Obraz ten coraz bardziej nakłada się na obraz wpadający do oka, aż powstaje jednolita szarość. Dość trudno otrzymać ten efekt, gdyż oko szybko się męczy, a każde mrugnięcie zmienia bodźce oddziaływające na siatkówkę, przeszkadzając w uzyskaniu efektu habituacji. Ciekawy jest też efekt spojrzenia odrobinę w bok - obraz negatywowy nakłada się wówczas z pozytywowym wszędzie z wyjątkiem krawędzi jednolitych plam barwnych. Widzimy wówczas tylko te krawędzie - efekt uzyskiwany na ogół wyłącznie przy pomocy komputerowych filtrów do obróbki obrazów.
Kiedyś trafiłem na stronkę uczącą widzenia aury - polegało to na wpatrywaniu się w żółty kwadrat (lub inne kolorowe figury) i po chwili odrywanie wzroku ledwo na bok - oczywiście niby to widziało się aurę kwadratu (niebieską), a tak naprawdę był to tylko i wyłacznie efekt habituacji. Czasami patrzę na drzewa - ponoć mają silną aurę - ale nie wiem czy to prawda, gdyż ja widzę tylko powstały negatyw (patrz fragment wikipedii). Czy ktoś może się wypowiedzieć? Zapraszam
Zmysł wzroku: Należy wpatrywać się w jeden punkt przez kilka minut bez mrugnięcia. W okolicy nie może być silnych źródeł światła (za bardzo męczą wzrok). Po pewnym czasie na siatkówce zostanie utrwalony negatywowy obraz tego, co widzimy. Obraz ten coraz bardziej nakłada się na obraz wpadający do oka, aż powstaje jednolita szarość. Dość trudno otrzymać ten efekt, gdyż oko szybko się męczy, a każde mrugnięcie zmienia bodźce oddziaływające na siatkówkę, przeszkadzając w uzyskaniu efektu habituacji. Ciekawy jest też efekt spojrzenia odrobinę w bok - obraz negatywowy nakłada się wówczas z pozytywowym wszędzie z wyjątkiem krawędzi jednolitych plam barwnych. Widzimy wówczas tylko te krawędzie - efekt uzyskiwany na ogół wyłącznie przy pomocy komputerowych filtrów do obróbki obrazów.
Kiedyś trafiłem na stronkę uczącą widzenia aury - polegało to na wpatrywaniu się w żółty kwadrat (lub inne kolorowe figury) i po chwili odrywanie wzroku ledwo na bok - oczywiście niby to widziało się aurę kwadratu (niebieską), a tak naprawdę był to tylko i wyłacznie efekt habituacji. Czasami patrzę na drzewa - ponoć mają silną aurę - ale nie wiem czy to prawda, gdyż ja widzę tylko powstały negatyw (patrz fragment wikipedii). Czy ktoś może się wypowiedzieć? Zapraszam

*Talga Vassternich.
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
Forum nie tylko młodych pisarzy -> www.questi.fora.pl
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
-
Mesive
Poszukiwacz Prawdy - Posty: 94
- Droga życia: 1
- Typ: 2w1
- Zodiak: Bliźnięta
JA powiem troche z innej strony.
Orghanizm ludzki z całom pewnością emituje różnego rodzaju promieniowanie, czy te z generuje rozmaite pola np. elektryczne czy magnetyczne. Więc oczywiście aura istnieje, jednak czy można ją zobaczyć czy nie to inna sprawa, której jakoś rostrzygnąć jednoznacznie na razie nie potrafie
Orghanizm ludzki z całom pewnością emituje różnego rodzaju promieniowanie, czy te z generuje rozmaite pola np. elektryczne czy magnetyczne. Więc oczywiście aura istnieje, jednak czy można ją zobaczyć czy nie to inna sprawa, której jakoś rostrzygnąć jednoznacznie na razie nie potrafie

Trust I seek and I find in you
Every day for us something new
Open mind for a different view
And nothing else matters
http://inm.webd.pl/img/userbary/userbar.jpg
And nothing else matters
-
Seginus
- Droga życia: 33
Seginusie chodzi mi oczywiście o aurę eteryczną/astralną czy jakąkolwiek, ale spowodowaną czerpaniem z otoczenia prany/energii subtelnej
O innych rodzajach promieniowania to ja wiem
Każda cząstka posiadająca masę podległa jest prawom dualizmu korpuskularno-falowego, ale nie o tym oczywiście. Czekam więc na kolejne wypowiedzi forumowiczów.
O innych rodzajach promieniowania to ja wiem
Każda cząstka posiadająca masę podległa jest prawom dualizmu korpuskularno-falowego, ale nie o tym oczywiście. Czekam więc na kolejne wypowiedzi forumowiczów.*Talga Vassternich.
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
-
Mesive
"Nasze oczy
Naszymi oczami możemy dostrzec niewielki zakres częstotliwości wibracji elektromagnetycznych (EM) od 0,3 do 0,7 mikrometrów - od fioletu do czerwieni. Połączenie częstotliwości wibracji we wspomnianym zakresie postrzegamy wzrokiem jako kolor. Możemy dokładnie mierzyć to połączenie poprzez rejestrowanie spektrum światła, używając w tym celu specjalnych instrumentów, zwanych spektrofotometrami.
Kolory postrzegane przez nasze oczy są tylko częścią dużo bardziej złożonej rzeczywistości: złożonych wibracji światła (jak również innych wibracji). To wyjaśnia, dlaczego musimy zdefiniować spektrum i wyjaśnić, w jaki sposób postrzegamy kolor za pośrednictwem naszych oczu.
Jak zobaczyć aurę: rozwijanie zdolności widzenia aurycznego
Chcąc zobaczyć aurę musimy:
zwiększyć wrażliwość naszych oczu i
rozszerzyć zakres postrzeganych wibracji poza widzialne światło.
Wydaje się, że możemy to osiągnąć poprzez:
używanie i trenowanie widzenia peryferyjnego (bocznego)
zwiększenie naświetlania
poprawę procesów odbioru bodźców wizualnych w mózgu - poprawę komunikacji pomiędzy prawą i lewą półkulą mózgową"
Tak naprawde to chyba kazda strona inaczej "uczy" widzenia aury. Kiedys na jakims programie pokazywano fragmenty kursow postrzegania aury i tam tez uczono inaczej. Podobno cos sie odczuwa przy jej widzeniu.
Ja osobiscie nie jestem do konca przekonana, czy widzenie aury to zwykla habituacja. Ale niestety nigdy tego nie osiagnelam ;] Trzeba by bylo troche pocwiczyc i sprawdzic jak to jest faktycznie
Pzdr
Naszymi oczami możemy dostrzec niewielki zakres częstotliwości wibracji elektromagnetycznych (EM) od 0,3 do 0,7 mikrometrów - od fioletu do czerwieni. Połączenie częstotliwości wibracji we wspomnianym zakresie postrzegamy wzrokiem jako kolor. Możemy dokładnie mierzyć to połączenie poprzez rejestrowanie spektrum światła, używając w tym celu specjalnych instrumentów, zwanych spektrofotometrami.
Kolory postrzegane przez nasze oczy są tylko częścią dużo bardziej złożonej rzeczywistości: złożonych wibracji światła (jak również innych wibracji). To wyjaśnia, dlaczego musimy zdefiniować spektrum i wyjaśnić, w jaki sposób postrzegamy kolor za pośrednictwem naszych oczu.
Jak zobaczyć aurę: rozwijanie zdolności widzenia aurycznego
Chcąc zobaczyć aurę musimy:
Wydaje się, że możemy to osiągnąć poprzez:
zwiększenie naświetlania
poprawę procesów odbioru bodźców wizualnych w mózgu - poprawę komunikacji pomiędzy prawą i lewą półkulą mózgową"
Tak naprawde to chyba kazda strona inaczej "uczy" widzenia aury. Kiedys na jakims programie pokazywano fragmenty kursow postrzegania aury i tam tez uczono inaczej. Podobno cos sie odczuwa przy jej widzeniu.
Ja osobiscie nie jestem do konca przekonana, czy widzenie aury to zwykla habituacja. Ale niestety nigdy tego nie osiagnelam ;] Trzeba by bylo troche pocwiczyc i sprawdzic jak to jest faktycznie
Pzdr

-
MoNiKa ;]
- Zodiak: wodnik
MoNiKa ;] napisał(a):Wydaje się, że możemy to osiągnąć poprzez:
Chyba własnie o to chodziło na tej stronce gdzie trzeba bylo się patrzeć na figury geometryczne.
MoNiKa ;] napisał(a):Naszymi oczami możemy dostrzec niewielki zakres częstotliwości wibracji elektromagnetycznych (EM) od 0,3 do 0,7 mikrometrów
MoNiKa ;] napisał(a):Chcąc zobaczyć aurę musimy:
Czyli, że aura jest promieniowaniem elektromagnetycznym wg powyższego źródła? Ale takie promieniowanie nie jest IMO specjalnie... ezoteryczne
Przecież każde ciało jakieś promieniowanie wydziela i nie potrzebuje do tego subtelniejszych ciał...*Talga Vassternich.
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
-
Mesive
Hmm... ciezko mi sie wypowiadac bo tez nie widze aury.
Ale:
-co powiecie o oddziaływaniu na aure przez inną osobe (np. podczas hipnozy)
-albo wchłanianie sigila poprzez aure (czytalem ostatnio o takim sposobie)
A pozatym aura zmienia się (chodzi mi o kolor) w zależności od nastroju/emocji osobnika, wiec to chyba wyklucza jakiekolwiek stałe promieniowania 'nie eteryczne' ...
Ale:
-co powiecie o oddziaływaniu na aure przez inną osobe (np. podczas hipnozy)
-albo wchłanianie sigila poprzez aure (czytalem ostatnio o takim sposobie)
A pozatym aura zmienia się (chodzi mi o kolor) w zależności od nastroju/emocji osobnika, wiec to chyba wyklucza jakiekolwiek stałe promieniowania 'nie eteryczne' ...
'Cokolwiek pomiedzy ludzmi konczy sie, znaczy nigdy sie nie zaczelo, gdyby prawdziwie sie zaczelo - nie skonczylo by sie, skonczylo sie bo sie nie zaczelo... cokolwiek prawdziwie sie zaczyna, nigdy sie nie konczy'
-
pepex
Zip - Posty: 393
- Droga życia: 7
- Typ: 7w8
- Zodiak: Rak
pepex napisał(a):-albo wchłanianie sigila poprzez aure (czytalem ostatnio o takim sposobie)
Do wypowiedzenia na ten temat trzeba wierzyć w powodzenie sigili

*Talga Vassternich.
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
-
Mesive
Mesive napisał(a):Seginusie chodzi mi oczywiście o aurę eteryczną/astralną czy jakąkolwiek, ale spowodowaną czerpaniem z otoczenia prany/energii subtelnej
Wiem ^^ jednak chciałbym zaznaczyć że wymieniłem tylko tą czeńść którą zna "Nauka". Moją wypowiedz powinieneś traktować raczej jako "Oczywiście coś takiego jak aura istnieje( i chodzi mi tu również tą eteryczną/astralną) jednak nad możliwością jej zobaczenia można by długą dyskusje"
Dodam że sam wieże w coś takiego jak aura(eteryczna/australna), szczegulnie gdy wspólczesna nauka ma ogromne trudności zbadaniem natury materi, choćby sam fakt że znamy około 200 cząstek elemętarnych i to że nie potrafimy połączyć teori względności z fizyką kwantową świadczy o tym że wiemy bardzo mało. Między innymi nie potrafimy jednoznacznie zaprzeczyć bądz potwierdzić istnienia czegoś takiego jak aura. Nue znamy również pełnych możliwości ludzikiego umysłu. Więc może kiedyś komuś uda się opisać aurę na sposób "fizyczny". ale narazie zostaje nam wiara i eksperymęty.
And nothing else matters
And nothing else matters
-
Seginus
Wikipedia pisze różne bzdury, nie wierz w to...
a aura jest fizycznie dowiedziona, normalna sprawa, materiał z fizyki na poziomie gimnazjum/liceum...
co do wiedzenia aury, nie sądzę, żeby to była zmyłka dla oka, bo wcale nie trzeba nie mrugać, człowiek może być w ruchu, może być swiato jaiie chce...
to zależy od wyćwiczenia
a aura jest fizycznie dowiedziona, normalna sprawa, materiał z fizyki na poziomie gimnazjum/liceum...
co do wiedzenia aury, nie sądzę, żeby to była zmyłka dla oka, bo wcale nie trzeba nie mrugać, człowiek może być w ruchu, może być swiato jaiie chce...
to zależy od wyćwiczenia
Wszystko jest możliwe, ale nic nie jest pewne...
Nawet powyzsze..
Dlaczego?
Nie jestem pewna...
Nawet powyzsze..
Dlaczego?
Nie jestem pewna...
-
elf
- Imię: Kasia
- Typ: 5w4
- Zodiak: byk
moze napiszesz coś wiecej o aurze skoro wypowiadasz sie jakbyś ją widziała...
Kogo uczyli na fizyce w gimnazjum o aurze - ręka do góry...

Kogo uczyli na fizyce w gimnazjum o aurze - ręka do góry...

*Talga Vassternich.
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
*Ternet Nosce.
*Poszukiwacz Prawdy
-
Mesive
MNIE !!
ale fotografia karlinowska, bo o to zapewne chodzi nie jest wedug mnie, czy co udowadnia istnienie aury
choc z drgiej strony moze nam co o niej powiedziec.
ale fotografia karlinowska, bo o to zapewne chodzi nie jest wedug mnie, czy co udowadnia istnienie aury
choc z drgiej strony moze nam co o niej powiedziec.Trust I seek and I find in you
And nothing else matters
And nothing else matters
-
Seginus
Ale aparaty do fotografowania tej aury, robią aurę również podczas fotografowania, innych metalowych przedmiotów, praktycznie wszystkiego, np śrubokręt, nóż, widelec, łyżka.
Wszystko robi aurę
Wszystko robi aurę

-
aztekium
no więc dla tego nie jest to metoda odpowiednia, pokazuje tylko część zjawiska.
And nothing else matters
And nothing else matters
-
Seginus
Również ludzie, którzy nadużywają grzybów halucynogennych, czy cannabis widzą poświatę, aurę wokół dosłownie wszystkiego...
I jak tu stwierdzić, kto widzi prawdziwą aurę, a kto nie ?!...
I jak tu stwierdzić, kto widzi prawdziwą aurę, a kto nie ?!...
-
aztekium
Wszystko posiada swoją aure nawet jeśłi jest martwym przedmiotem może ja poisiadać, dlaczego?
ponieważ przedmiot używany przez ludzi nasiąka energią osoby używqającej go, wtedy też może wytworzyć się aura(tak myśle<dzieki nasiąkaniu energią przedmiotów mozna odczytać z nich przeszłość>).
Ja wiem że istnieje aura bo sam nieraz potrafiłem ja zobaczyć, i nadal potrafie ją wyczuwać dotykiem, fajna i mila zabawa. Co do wpływania na aure kogoś, to mozna astralnie komuś aurę uszkkodzić(moze to imeć bardzo negatywne konsekwencje dla osoby zaatakowanej. mogą wystąpić skutki fizyczne krwawienie z nosa, bóle i tp.)
Wuszkadzaniu cudzej aury ogranicza nas tylko wyobraźnia i poziom skupienia, zapewne wszyscy otym doskonale wiedzą.
Pytanie czym jest ta aura? Naturalnym promieniowaniem? kawałkiem ciała astralnego? czy otaczającym nas polem ochronnym?
ponieważ przedmiot używany przez ludzi nasiąka energią osoby używqającej go, wtedy też może wytworzyć się aura(tak myśle<dzieki nasiąkaniu energią przedmiotów mozna odczytać z nich przeszłość>).
Ja wiem że istnieje aura bo sam nieraz potrafiłem ja zobaczyć, i nadal potrafie ją wyczuwać dotykiem, fajna i mila zabawa. Co do wpływania na aure kogoś, to mozna astralnie komuś aurę uszkkodzić(moze to imeć bardzo negatywne konsekwencje dla osoby zaatakowanej. mogą wystąpić skutki fizyczne krwawienie z nosa, bóle i tp.)
Wuszkadzaniu cudzej aury ogranicza nas tylko wyobraźnia i poziom skupienia, zapewne wszyscy otym doskonale wiedzą.
Pytanie czym jest ta aura? Naturalnym promieniowaniem? kawałkiem ciała astralnego? czy otaczającym nas polem ochronnym?
nadzieja matką głupich i przegranych.....
....ale jak kazda matka kocha swoje dzieci.....
....dlatego wysyła je na wojne by sie zabijały?.....
....ale jak kazda matka kocha swoje dzieci.....
....dlatego wysyła je na wojne by sie zabijały?.....
-
spike
night - Posty: 98
- Zodiak: Lew