[Dyskusja przeniesiona z tematu Jan Paweł II - Nazcain]
[O Janie Pawle II]
I właśnie dlatego, że był przeciwnikiem demokracji - jest taki duży w moich oczach. Ja też jestem jej przeciwnikiem.
[O Janie Pawle II]
I właśnie dlatego, że był przeciwnikiem demokracji - jest taki duży w moich oczach. Ja też jestem jej przeciwnikiem.
Od teraz w Strefie http://strefa51.webd.pl/forum/ .
Powód: http://forum.przebudzenie.net/viewtopic.php?t=687
Do tego moderacja zorientowana na jedyne słuszne poglądy, których broni nawet tolerując chamstwo o ile je propaguje. Pozdrawiam!
Do tego moderacja zorientowana na jedyne słuszne poglądy, których broni nawet tolerując chamstwo o ile je propaguje. Pozdrawiam!

-
Luke_Nuke
Kalif/Krzyżowiec/Reakcjonista - Imię: Łukasz
- Droga życia: 5
- Typ: 2w1
- Zodiak: Lew
Jeżeli jesteś przeciwnikiem demokracji, to zwolennikiem czego jesteś? Dyktatury? No to pewnie się cieszysz z obecnego rządu, bo prawie do dyktatury zaczynamy się zbliżać.
Life after death is to die for
-
myake
- Droga życia: 7
- Zodiak: Rak
Demokracja to najnowszy wymysł socjotechniki i najbardziej nośny. To nie jest wolność, to jej złudzenie. To dyktatura większości. Dyktatura ciemnoty. Ok. 5% ludzi myśli wogóle politycznie i oni decydują kto ma rządzić? Wolne żarty. W ostatnich wyborach frekwencja nie wynosiła nawet 50%, ludzie mają gdzieś demokrację, chcą po prostu normalnie żyć. Demokracja to kwintesencja politycznej korupcji. Partia wygrywa gdy tworzy program, który zapewni przeniesienie pieniędzy w budżecie z sektora najmniej ludnego do najwięcej, nie martwiąc się jak to może wpłynąć później tragicznie na całość. Dodatkowo jak historia pokazuje i jak pisał już Marks: "Wszędzie gdzie istnieje demokracja zapanuje w końcu socjalizm" i miał rację. Chociaż ja bym nazwał to faszyzmem. Jestem za rządami autorytarnymi albo monarchią. Jakoś nikt nie słyszał, żeby ktoś próbował przekupić angielską królową, pomyśl. Mam dać więcej przykładów?
Nie lubię obecnego rządu, podoba mi się tylko jego antyunijność ale socjalistyczne zapędy z pragnieniem silnej centralnej władzy prowadzą prostą drogą do faszyzmu. Wzmocnienie władzy jest potrzebne, ale nie TEJ władzy.
Nie lubię obecnego rządu, podoba mi się tylko jego antyunijność ale socjalistyczne zapędy z pragnieniem silnej centralnej władzy prowadzą prostą drogą do faszyzmu. Wzmocnienie władzy jest potrzebne, ale nie TEJ władzy.

-
Luke_Nuke
Jakoś nikt nie słyszał, żeby ktoś próbował przekupić angielską królową, pomyśl.
I tak premier ma właściwą władzę.

-
Elther
Luke_Nuke napisał(a): Jakoś nikt nie słyszał, żeby ktoś próbował przekupić angielską królową, pomyśl. Mam dać więcej przykładów?
Po pierwsze brytyjską królową, po drugie ona już nie ma żadnej władzy, jest jedynie osobą reprezetującą państwo.
Luke_Nuke napisał(a):Nie lubię obecnego rządu, podoba mi się tylko jego antyunijność ale socjalistyczne zapędy z pragnieniem silnej centralnej władzy prowadzą prostą drogą do faszyzmu. Wzmocnienie władzy jest potrzebne, ale nie TEJ władzy.
Chyba nie za bardzo rozumiesz słowo "faszyzm". Poszukaj sobie w słowniku. ;]
Uwierz w siebie.
-
Redbull
- Droga życia: 8
- Typ: 1w2
Demos krateo- rządza ludu. Fajnie nie ? W grecji taak bylo hehehe. A teraz to w Polsce watpie zeby to byla demokracja. Jak dla mnie to zwykly Kaczyzm. Hah. " Demokracja -mówisz co chcesz, robisz co ci każą". No i nie ma innego wyboru. To jest ta wspaniala demokracja .
PS sorka ze tak niezwięźle alee .. po imprezce jestem.
PS sorka ze tak niezwięźle alee .. po imprezce jestem.
>> !! http://www.meditationforworld.wordpress.com !! <<
"MAMY TENDENCJĘ DO ULEGANIA PRZEŚWIADCZENIU, ŻE "NASZ" MODEL RZECZYWISTOŚCI SAM W SOBIE JEST RZECZYWISTOŚCIĄ, ZAPOMINAJĄC, ŻE OGRANICZONE SĄ WSZYSTKIE MODELE."
NAZCAIN NIE USUWAJ FORUM ;):D THX ;)
"MAMY TENDENCJĘ DO ULEGANIA PRZEŚWIADCZENIU, ŻE "NASZ" MODEL RZECZYWISTOŚCI SAM W SOBIE JEST RZECZYWISTOŚCIĄ, ZAPOMINAJĄC, ŻE OGRANICZONE SĄ WSZYSTKIE MODELE."
NAZCAIN NIE USUWAJ FORUM ;):D THX ;)
-
Gothic
Made in Universe - Imię: Adrian
wcale nie bylo Goth, ci co mieli kase i tak oplacali tych biednych.... zqwsze tak jest, bylo i bedzie, dlatego demokracja to przykrywka dla oligarchii. i tak rzadza elity i tak, my jestesmy tylko swiadomymi lub mniej pionkami w ich rekach 

"We're jamming
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
And I hope you like jamming too"
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
And I hope you like jamming too"
-
morphia
biszkopt - Posty: 664
- Droga życia: 4
- Typ: 4w5
- Zodiak: baran
Zakładając nawet, że demokracja działałaby jak trzeba - większość nie zawsze ma rację, większość ma takie zdanie, jaką opinię wykształcił w nich ich autorytet.
Co miało by być zamiast demokracji? Żaden system chyba nie zapewnia z jednej strony wolności, z drugiej stabilności i podejmowania dobrych decyzji.
Co miało by być zamiast demokracji? Żaden system chyba nie zapewnia z jednej strony wolności, z drugiej stabilności i podejmowania dobrych decyzji.
PRAWDA ZAWSZE SIĘ OBRONI, JEŚLI NIKT TEGO NIE ZABRONI ANI NIE OGRANICZY
-
Nightwalker
Racjonalista - Posty: 537
Nightwalker napisał(a):Co miało by być zamiast demokracji? Żaden system chyba nie zapewnia z jednej strony wolności, z drugiej stabilności i podejmowania dobrych decyzji.
Anarchia. Tylko, że wtedy państwo w zasadzie by nie istniało i to jest problem.

Uwierz w siebie.
-
Redbull
Czemu anarchia? zamiast demokracji monarchia albo demokracja przy ustalaniu władzy + liberalizm gospodarczy.
-
Elther
Elther napisał(a):zamiast demokracji monarchia
Zależy jaka. Z cała pewnością nie dziedziczna, poza tym kiedy i na ile by się wybierało monarchę?
Elther napisał(a):albo demokracja przy ustalaniu władzy + liberalizm gospodarczy.
Czyli właściwie to mamy, nie licząc liberalizmu gospodarczego, który w końcu też zostanie wprowadzony.
Moim zdaniem demokracja to jak na razie najlepsza forma rządów i nie ma powodów aby coś tutaj zmieniać. Tyle lat Polacy walczyli o demokrację, że jak na razie nie ma sensu nic zmieniać, tym bardziej, że Polska szybko rozwija się gospodarczo i z pewnością jest krajem o wiele, wiele lepszym niż za komuny.
Uwierz w siebie.
-
Redbull
Czyli właściwie to mamy, nie licząc liberalizmu gospodarczego, który w końcu też zostanie wprowadzony.
LOL
Wiesz jaka jest różnica między demokracją z gospodarką kontrolowaną przez państwo a demokracją i liberalizmem gospodarczym? Mniej więcej taka jak pomiędzy ministrem a ministrantem. ;]
-
Elther
Elther napisał(a):Czyli właściwie to mamy, nie licząc liberalizmu gospodarczego, który w końcu też zostanie wprowadzony.
LOL
Wiesz jaka jest różnica między demokracją z gospodarką kontrolowaną przez państwo a demokracją i liberalizmem gospodarczym? Mniej więcej taka jak pomiędzy ministrem a ministrantem. ;]
Chcesz mi powiedzieć, że gospodarka jest kontrolowana przez państwo? Zależy w jakim sensie, bo proces prywatyzacji cały czas trwa. ;]
[Do wszystkich u góry: to nie chat! Patrz pkt. 10 regulaminu - Nazcain]
[Ble, zabiłeś dyskusję, teraz każdy się będzie bał odpowiedzieć, bo posty będą za krótkie. - Redbull]
Uwierz w siebie.
-
Redbull
Demokracja nie jest dobrym systemem, ale chyba obecnie nic lepszego nie ma w alternatywie... nie sadze aby monarchia, rzady autorytarne itp. rzeczy byly dobrym rozwiazaniem... jezeli wolnosc w demokracji jest zludzeniem (a jest) to w pozostalych systemach tym bardziej. Nie jestem anarchista ani komunista ale mysle, ze kiedys moze wlasnie do tego dojdziemy i bedzie to zupelnie inaczej wygladalo, ale juz z innymi ludzmi i na innej ziemi
Poki co liberalizacja to chyba jedyny kierunek, w ktorym warto podazac... i jak najdalej od autorytetow!

Poki co liberalizacja to chyba jedyny kierunek, w ktorym warto podazac... i jak najdalej od autorytetow!
-
_
Redbull napisał(a):Chyba nie za bardzo rozumiesz słowo "faszyzm". Poszukaj sobie w słowniku. ;]
Wikipedia napisał(a):Faszyzm (wł. fascismo, od fascio - wiązka, związek) - doktryna polityczna wyrosła ze sprzeciwu wobec demokracji parlamentarnej, głosząca kult narodu bądź państwa, silne przywództwo oraz solidaryzm społeczny. Faszyzm podkreślał niechęć wobec zarówno liberalizmu, jak i komunizmu.
Poszukałem. Wszystko się zgadza.

-
Luke_Nuke