Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Re: Świadomy sen

Post 16 cze 2011, 11:11

BobBlunt napisał(a):Co zrobić aby wydłużyć świadomy sen?

Nie skupiać na niczym dłuższej uwagi.
Zerkać tylko na wszystko...

/tak don Juan Castanedzie doradzał/
:D
Intencja jest przenikającą wszystko siłą, która sprawia, że postrzegamy. Nie dlatego stajemy się świadomi , że postrzegamy - do percepcji dochodzi pod naciskiem napierającej intencji..
[C. Castaneda]

Re: Świadomy sen

Post 16 cze 2011, 23:00

znalazłam cytat :)

"zauważyłem, że jeśli nie skupiam na niczym wzroku, obrzucając jedynie otoczenie szybkimi spojrzeniami, tak jak robimy to w zwykłym świecie, to potrafię uporządkować postrzeganie przestrzeni. Inaczej mówiąc, gdy wiernie trzymałem się wskazówek don Juana i traktowałem śnienie jako stan naturalny, mogłem używać sposobów postrzegania wypracowanych w codziennym życiu. Chociaż otoczenie nie stało się do końca znajome, już po chwili potrafiłem się po nim poruszać bez problemów."

Thx.
Intencja jest przenikającą wszystko siłą, która sprawia, że postrzegamy. Nie dlatego stajemy się świadomi , że postrzegamy - do percepcji dochodzi pod naciskiem napierającej intencji..
[C. Castaneda]

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”