- czyli MY. Przedstaw się, jeżeli jesteś nowym użytkownikiem. Nasze autobiografie, zainteresowania i wszystko inne.

Witam

Post 14 paź 2010, 22:54

Witam,
zin 'przebudzenie' znam od początku działalności - jednakże nie miałem wcześniej czasu wbić się na to forum.
Mam na imię Tomasz jestem z Poznania. Mam 35 lat a mój zodiak to Skorpion w ascendencie Lwa. Od wielu lat śledzę wątek m-in. NDE, jednakże całe życie byłem sceptykiem. Dopiero doświadczenia 'Odmiennych Stanów Świadomości' skierowały mnie w stronę Teozofii, Okultyzmu czy też filozofii chaosu Crowleya - zaznaczam jednak, że interesuję się tym dopiero parę lat a więc moja samoświadomość nie skoczyła aż tak do przodu ;-) Jak wszyscy na planecie Ziemia - w tym wymiarze - uczę się... Aha najważniejszą jak dotąd instytucją czy też 'szkołą', która określiła początek mojego aktualnego pojmowania świata niematerialnego jest dla mnie TMI - The Monroe Instytute, jego założyciel Bob Monroe czy też jego kontynuator Bruce Moen.
Myślę, że na wstępie wystarczy...
Never Say Never...
Avatar użytkownikaCrAxMaN Mężczyzna
Stop This Madness...

Re: Witam

Post 14 paź 2010, 23:33

:D Witam serdecznie :)
Anonim

Post 15 paź 2010, 06:57

czeeeść ;))
Słońce gorące

Imię: Alicja
Droga życia: 11
Typ: 7w8
Zodiak: Byk, Koza

Post 15 paź 2010, 13:35

Witam serdecznie :)

Starter FM Group - Kup starter i rozpocznij biznes z FM Group!
Tai-Chi-Chuan.pl Mężczyzna
Tai Chi Chuan

Post 16 paź 2010, 20:52

Witam .

Drogi nasze różne,cel ten sam.
Kocham_kochać_miłością bezwarunkową
Avatar użytkownikaMaylo Mężczyzna
co mi dał duch - cud ład i moc

Imię: Lech
Droga życia: 5
Zodiak: skorpion do bólu!!!

Post 16 paź 2010, 23:17

Witaj. Podobnie do ciebie jestem zwolennikiem tego, o czym pisał i mówił Crowley. Co sądzisz o nim i jego systemach (wiele oczywiście przejął do Złotego Brzasku)?

Ja uważam, że ten pan, po za tym, że popełnił parę błędów (kto jednak ich nie popełnia?) w swojej twórczości i działalności, miał bardzo istotny wkład w połączenie intelektu z systemami intuicyjnymi.
Avatar użytkownikaICUByMyMind Mężczyzna
Just looking around reality

Droga życia: 55

Post 19 paź 2010, 21:47

ICUByMyMind napisał(a):Witaj. Podobnie do ciebie jestem zwolennikiem tego, o czym pisał i mówił Crowley.

Przepraszam ale chyba należałoby z mojej strony nieco sprecyzować zagadnienie. Co do okultyzmu i Filozofii chaosu dopiero od paru miesięcy w tym siedzę. Jeśli chodzi o moją obecną sytuację życiową nie pracuję zawodowo i z racji na to mam czas aby studiować 'mądre księgi' i moje podejście w tej mierze jest takie, że czytam praktycznie wszystko co związane jest z ezoteryką. Tylko widzisz nie z wszystkim co czytam się zgadzam. Jeśli chodzi o Crowleya jestem trochę zdystansowany do jego przekazów z racji na fakt, że chaos to magia tzw. 'lewej ręki' a ja raczej oscyluję w rejonie 'prawej strony' a czytam chaos z uwagi na to, że chcę wiedzieć wszystko a nie tylko wiedzę 'prawej strony'.
ICUByMyMind napisał(a): Co sądzisz o nim i jego systemach (wiele oczywiście przejął do Złotego Brzasku)?

Pogadamy o Crowleyu jak poznam jego filozofię lepiej. Przepraszam jeśli Cię rozczarowałem...

ICUByMyMind napisał(a): miał bardzo istotny wkład w połączenie intelektu z systemami intuicyjnymi.

Możesz to rozwinąć ? Czy coś więcej o tym napisać?
Never Say Never...
Stop This Madness...

Post 19 paź 2010, 23:49

Eee... nie do końca wiem o jakim chaosie piszesz, ale ogólnie chaotyzm jest raczej sposobem, metodą... I nie jest związany z żadną 'stroną'... Bo jak każda metoda - wszystko zależy od celu w jakim zostanie użyta...
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
Poszukujący

Zodiak: tygrys

Post 20 paź 2010, 00:26

Magia chaosu jest stosunkowo młodą formą magii. Jej adepci twierdzą, że mogą magicznie wpływać na rzeczywistość za pomocą zmienionych stanów świadomości i zmiany swojego paradygmatu na czas rytuału magicznego. W rytuałach nie używają rekwizytów - typowych dla starszych form magii ceremonialnej.
Never Say Never...
Stop This Madness...

Post 20 paź 2010, 12:36

Więc? Tam nie ma nic o czarnej/białej magii czy o ścieżce prawej/lewej ręki... Chaotyzm polega na zmienianiu swojego paradygmatu - na dowolności wyboru, a w szczególności na wyborze najlepszych 'rekwizytów' - bóstw, modlitw i wszelkich związanych z tym przedmiotów - w zależności od tego co akurat najbardziej pasuje do aktualnego zadania.
Owszem, to jest podejście niejako ezoterycznie/religijnie anarchistyczne... Co nie oznacza że samo w sobie jest złe - choć często kojarzone z osobami wykorzystującymi to do negatywnych celów...
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
Poszukujący

Zodiak: tygrys

Post 20 paź 2010, 13:41

Til napisał(a): Co nie oznacza że samo w sobie jest złe -

To czy dla mnie jest 'złe' czy 'dobre' ocenię jak trochę bardziej poznam, co już wyżej pisałem. Nie wiem czy wiesz ale każdy kroczy własną ścieżką i to co może być pomocne w rozwoju adepta magii chaosu dla mnie wcale nie musi być...
Jednakże mam naturę, że chce spróbować wszystkiego i dlatego staram się zrozumieć podstawy chaosu.

Til napisał(a): choć często kojarzone z osobami wykorzystującymi to do negatywnych celów...

Właśnie dlatego podchodzę do tego z dystansem Aleister Crowley był postrzegany w ówczesnym świecie jako satanista.
Chłał, ćpał, brał udział w orgiach itp.
Never Say Never...
Stop This Madness...

Post 23 paź 2010, 19:43

CrAxMaN napisał(a):
ICUByMyMind napisał(a): miał bardzo istotny wkład w połączenie intelektu z systemami intuicyjnymi.

Możesz to rozwinąć ? Czy coś więcej o tym napisać?

Crowley podobnie do tego co o sobie pisales, czy do mnie, byl sceptykiem, i dlatego takze nie chcial sie ograniczac roznymi systemami wiedzy. Probowal wszystkiego i nie dbal o to, czy cos jest zakazane czy tez wlasnie jest swiatowym (zachodnim) trendem. Dotyczy to m.in. podejscia do studiow - uzywal lewej strony mozgu (intelektualnej), np. byl zwolennikiem nauki; podobnie astrologia wymaga wlaczenia fukcji intelektualnych przy jej nauce; takze rozne systemy wiedzy z Bliskiego Wschodu stawiaja na intelektualne odkrywanie rzeczywistosci, choc nie zawsze w taki sposob, jak chca naukowcy. Systemami intuicyjnymi sa te, ktore korzystaja z funkcji prawej strony mozgu - i ta dziedzine Crowley takze intensywnie eksplorowal (w przeciwienstwie do swiata nauki), wystarczy zwrocic uwage chocby na jego talie tarota, pelna symboli i znaczen z najrozniejszych systemow, filoofii, mitologii i wiedzy.
Avatar użytkownikaICUByMyMind Mężczyzna
Just looking around reality

Droga życia: 55

Powrót do działu „Ludzie”