Hej! Ostatnio czytałam niesamowitą powieść ( "Telefony niechciane" Patryk Omen), która przybliżyła mi niezwykle ciekawe zjawisko jakim jest świadome śnienie. Szczerze pisząc sama chętnie bym poeksperymentowała , ale po tej lekturze ( w której skutki świadomego śnienia są opłakane) trochę się boję,choć wiem iż była to fikcja literacka stworzona specjalnie na potrzeby powieści. Bo co, jeśli faktycznie w pewnej chwili nie będę mogła odróżnić jawy od świata snów? Już teraz, po tej lekturze, mam wrażenie jakbym była w śnie. Może to sen? Napiszcie mi proszę tytuły( z autorami) lektur na ten temat warte przeczytania. Pozdrawiam
-
Aniteczka :-)
- Imię: Anita
- Droga życia: 7
- Zodiak: wodnik
Ja tylko napiszę tyle: ja mam taką teorię, że to wszystko, ten cały świat który widzę, to forum na którym piszę, ludzie których spotykam i ci z którymi piszę przez internet, to wszystko jest wytworem mojej chorej wyobraźni, a moje prawdziwe ciało siedzi gdzieś w odpowiednim pokoju o miękkich ścianach, bez ostrych kantów i narzędzi itd... Z tym że, nawet jeśli mam rację, to co z tego? To co postrzegam jest rzeczywistością w której żyję i staram się żyć w niej jak najlepiej i wykorzystywać ją tak, żeby się rozwijać
A co do tytułów, proponuję poszukać w sieci (również na tym forum, bo takie wątki niejednokrotnie się przewijały). Mnogość doświadczeń rozmaitych osób i opinii na ten temat mogą ci dać o wiele szerszą perspektywę na temat niż jakakolwiek pojedyncza książka - te są opiniami i spostrzeżeniami tylko jednej konkretnej osoby, lub niewielkiej grupy... Oczywiście czytając cokolwiek, czy internet, czy książki należy zachować zdrowy dystans...

A co do tytułów, proponuję poszukać w sieci (również na tym forum, bo takie wątki niejednokrotnie się przewijały). Mnogość doświadczeń rozmaitych osób i opinii na ten temat mogą ci dać o wiele szerszą perspektywę na temat niż jakakolwiek pojedyncza książka - te są opiniami i spostrzeżeniami tylko jednej konkretnej osoby, lub niewielkiej grupy... Oczywiście czytając cokolwiek, czy internet, czy książki należy zachować zdrowy dystans...
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
-
Til
Poszukujący - Posty: 1614
- Droga życia: 11
- Zodiak: tygrys
Til napisał(a):Ja tylko napiszę tyle: ja mam taką teorię, że to wszystko, ten cały świat który widzę, to forum na którym piszę, ludzie których spotykam i ci z którymi piszę przez internet, to wszystko jest wytworem mojej chorej wyobraźni, a moje prawdziwe ciało siedzi gdzieś w odpowiednim pokoju o miękkich ścianach, bez ostrych kantów i narzędzi itd...
Widocznie siedzimy zatem w tym samym pomieszczeniu

Propo książki, to całkiem praktyczna i przystępna może wydać się Tobie "pierwsze kroki w świadomy sen", gdzie autor opiera się nie tylko na własnych spostrzeżeniach - choć jego praktyka stanowi tutaj podstawę. W każdym razie życzę powodzenia!
“Mom always tells me to celebrate everyone's uniqueness. I like the way that sounds.”
"I've finally found the rhythm of love, the feeling of sound."
- Hilary Duff
"I've finally found the rhythm of love, the feeling of sound."
- Hilary Duff
-
Enlil
Earth is my home now - Imię: Enlil
- Droga życia: 7
- Zodiak: Panteon
Til napisał(a):Ja tylko napiszę tyle: ja mam taką teorię, że to wszystko, ten cały świat który widzę, to forum na którym piszę, ludzie których spotykam i ci z którymi piszę przez internet, to wszystko jest wytworem mojej chorej wyobraźni, a moje prawdziwe ciało siedzi gdzieś w odpowiednim pokoju o miękkich ścianach, bez ostrych kantów i narzędzi itd... Z tym że, nawet jeśli mam rację, to co z tego? To co postrzegam jest rzeczywistością w której żyję i staram się żyć w niej jak najlepiej i wykorzystywać ją tak, żeby się rozwijać![]()
Bo życie jest iluzją

- nosferatus