Zainteresował mnie zwłaszcza stosunek języka do rzeczywistości, bo też mnie intryguje ta kwestia. Może miałbyś ochotę na rozwinięcie tematu?
Czy ja wiem.. nie czuję bym mógł coś nowego tutaj wnieść od siebie. Jedyne, co mnie w filozofii języka czasami dziwi, to analiza wyłącznie języków konwencjonalnych, narodowych, jezyka nauk ścisłych itp. - a nie języka jako pewnej generalnie (matematycznie) pojętej symboliki. Tzn. brakuje mi w rozważaniach filozoficznych takiego pojęcia jezyka, w którym mieściłyby się również symbole spontanicznie wytwarzane podczas wyrabiania się percepcji, a także rozważań o wrażeniach jako symbolach funkcjonujących w percepcji i łączących to, co subiektywne, ulotne i "moje" z jakimś "zewnętrznym", "trwałym" przedmiotem. Problematyki tych "języków" są z osobna poruszane gdzieśtam w psychologii, w informatyce i robotyce, a chyba najogólniej w matematyce - ale brakuje mi jakiejś syntezy i rekapitulacji filozoficznej tych wyników. Możnaby oczekiwać, że kognitywistyka jest do tego powołana, ale kongnitywistyka wygląda mi na jakąś pomyłkę metodologiczną autorstwa filozoficznie niedojrzałych naukowców. Za dużo młodzieży się tym fascynuje, młodzieży wychowanej na grach komputerowych.
Zastanawiam się, czy nawet pewne automatyzmy zachowania i wyuczone reakcje dałoby się podciągnąć pod kategorię języka. Badać język złożony z symboli, których rzeczą symbolizowaną jest nie przedmiot lecz proces lub zdarzenie, albo: znak o treści będącej działaniem. Ale może za mało jeszcze zgłębiłem literatury, żeby wyrokować o nieobecności takich zagadnień w historii. Pewne tropy istnieją w informatyce: są języki programowania, w których wykonuje się operację na funkcji (a nie na wyniku, nie na obiekcie o ustalonej wartości).
Zwykle mam w głowie hipotezy albo nierozstrzygalne, albo prawdopodobnie dawno rozstrzygnięte, więc nie ma się co wymądrzać.
"przebudzenie" się z pewnej pasywności materialnej większości otaczającego nas świata, w której umysł sam siebie uwięził.
Chyba "materialistycznej" pasywności, a nie "materialnej"?