"PRZEBUDZENIE" Anthony De Mello

Dyskusje na tematy związane z innymi działami występującymi w Zinie, m.in. filmy, książki, czasopisma. Jest to też miejsce do opisania ostatnio przeczytanej ciekawej ksiażki czy napotkanych stron www, związanych pośrednio z ezoteryką.

Postprzez aztekium » 30 Gru 2006, 16:39

To bardzo dobra książka.
Nie znalazłem w niej niczego co bym mógł podważyć lub poddać krytyce.
Z tej drugiej książki "Wezwanie do miłości" polecam szczególnie rozdział: "Twoje oprogramowanie."
Choć ogólnie zgadzam się z treścią innych książek, to jest tam jednak kilka niejasności w jednym miejscu de mello pisze o duszy, w innym pisze o oprogramowaniu mózgu.
W rozdziale "Pamiętaj o duszy" de Mello ani słowem nie wspomina o duszy, mówi jedynie o uczuciu duszy (uczuciu ze spełnienia aspiracji i nadziei).

Myślę, że posługuje się on takimi wartościami jak bóg, dusza, ze względu na stan duchowny, w którym funkcjonował.
Pisze on np a bogu, ale bogu w którego człowiek może się jakby wtopić. Nie wiem czy dobrze rozumiem jego myślenie, ale, że bogiem jest to wszystko co nas otacza...
Papież mimo wszystko, że nieraz powoływał się na boga i jezusa, skrytykował jego dzieła.
Awatar użytkownika
aztekium Mężczyzna

Dołączenie: 15 Sie 2006, 20:17

Postprzez Alassea » 31 Gru 2006, 19:13

Aztekium wspomniałeś kiedyś o "Fragmentach nieznanego nauczania". Masz może gdzieś jeszcze zapisaną elektroniczną wersję tej książki? Link niestety nie działa a Allegro zaszalało :twisted:

pozdr

[Lepiej byłoby skierować to pytanie na priv ;) - Nazcain]
Alassea

Postprzez aztekium » 04 Sty 2007, 17:51

Skierowała, nie da się odpisać, bo wyłączyła odbieranie prywatnych wiadomości :-)

http://www.aztekium.pl/teksty/index.html

http://www.mikolajherda.com/Demianowicz ... 250-00.htm

Acha, jak ktos chce wesję elektroniczną, to trzeba zapodać emaila.
Jak ktoś jeszcze chce jakieś książki, to pytajcie coś tam mam...:-)
Awatar użytkownika
aztekium Mężczyzna

Dołączenie: 15 Sie 2006, 20:17

Re: "PRZEBUDZENIE" Anthony De Mello

Postprzez agusia2769 » 17 Lut 2010, 17:18

Sluchajcie ,mysle iz poznalam tajemnice w niej zawarta,to bomba!Ostatnio mialam trudny czas,potrzebowalam cos odmienic w zyciu,napewno zerwac z grzesznym zyciem,bo to ten etap mnie siegnal ,gdzie poznalam iz zlo niczego dobrego nie daje.Wczesniej tez przeczytalam te ksiazke ale to chyba nie byl ten czas ,bo porownalam ja do poradnika zyciowego,dzis sens odkrylam i glebie zupelnie inna.Czy ktos juz jest na tym etapie,by powiedziec ze bog nam raju nigdy nie zabral ,ze nadal w nim jestesmy ,a problem tkwi w naszym zakodowaniu,w hipnozie.Jesli chcesz o tym porozmawiac to zapraszam 516440937
agusia2769 Kobieta
kiedy wszyscy sie przebudza i

Imię: agnieszka
Droga życia: 8
Zodiak: rak
Dołączenie: 17 Lut 2010, 17:07

Postprzez leaozinho » 25 Lut 2010, 19:29

agusia2769 napisał(a):Sluchajcie ,mysle iz poznalam tajemnice w niej zawarta,to bomba!Ostatnio mialam trudny czas,potrzebowalam cos odmienic w zyciu,napewno zerwac z grzesznym zyciem,bo to ten etap mnie siegnal ,gdzie poznalam iz zlo niczego dobrego nie daje.Wczesniej tez przeczytalam te ksiazke ale to chyba nie byl ten czas ,bo porownalam ja do poradnika zyciowego,dzis sens odkrylam i glebie zupelnie inna.Czy ktos juz jest na tym etapie,by powiedziec ze bog nam raju nigdy nie zabral ,ze nadal w nim jestesmy ,a problem tkwi w naszym zakodowaniu,w hipnozie.Jesli chcesz o tym porozmawiac to zapraszam 516440937

Podziel się proszę ze wszystkimi tą wielką tajemnicą, a nie jedynie ze szczęśliwymi posiadaczami telefonów :lol:
...all these words I don't just say...
Awatar użytkownika
leaozinho Mężczyzna

Miejscowość: Ciapuły Dolne
Droga życia: 1
Dołączenie: 28 Lip 2006, 15:37

Postprzez agusia2769 » 04 Mar 2010, 14:41

Czytam de Mello''wezwanie do milosci'',uwazam ze slowa Jezusa sa wskazowka do tego by raj odnalezc ale trzeba w sobie obalic wszystkie mury,tzn.poglody ,idee,wszystko co zaczerpnelismy od innych.Wyciszenie,oderwanie od sytuacji przynoszace napiecie,frustracje,to sposob na kontakt ze Stworca,Dawca wszystkiemu swoj wymiar,czas i cel.Mam duzo pytan ale moze to dobry etap by samemu odpowiedz znalezc,wewnetrzne potwierdzenie ze dochodzi sie do prawdy to najlepszy bodziec by za tym isc dalej.Bo czy nie po to mamy umysl by z niego korzysac ,a nawet stawiac mu wyzwania by poznac jak dalece mozemy siegnac.My jestesmy nierozrywalna czescia zycia,a dawca zycia to Ten lub To we wszystkim trwa.Jesli mowimy o waskiej sciezce dla tych ktorzy zasluguja na zycie wieczne,to zgadzam sie ale dla tych ktorzy potrafia odnalezc zycie wieczne tu.Te rozmyslenia nadaja sile i wiare w to,ze jesli kazdy z nas otworzyl by oczy ,spostrzegl jak jestesmy pogubieni,jak wyniszczamy siebie ,nature,wszelkie zycie to zupelnie byloby inaczej,zero egoizmu,nadalo by nowy poczatek,lad i harmonie.Jestesmy glupcami ,ktorzy w pospiechu biegna w przepasc,nie liczac sie ze po nas nowe pokolenie tez chcialoby zaczerpnac przyjemnosci z daru zycia ,a my egoisci myslimy tylko o sobie.To straszne.W takim razie co z Bogiem,no kto ma pomysl??
agusia2769 Kobieta
kiedy wszyscy sie przebudza i

Imię: agnieszka
Droga życia: 8
Zodiak: rak
Dołączenie: 17 Lut 2010, 17:07

Poprzednia

Powróć do Media

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość