Ld

Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Ld

Post 22 wrz 2010, 17:37

Witam, mam problem z LD. Jutro mija tydzień od kiedy zacząłem trenować. Każdego dnia pamiętałem po przebudzeniu (prędzej czy później) sny, 4 dnia zapamiętałem nawet 3, potem znowu po 1. Od 2 dni nie pamiętam żadnego. Co może być przyczyną ?
Xanias Mężczyzna

Re: Ld

Post 22 wrz 2010, 17:53

Daj sobie na luz. :) Nie zawsze jesteśmy wszystkie sny pamiętać. Nawet jeśli pamiętamy od 4 do 10 snów. Możliwe, też że jesteś po prostu przemęczony.
ElohimMihael Kobieta
JAM JEST HEROSEM!

Post 22 wrz 2010, 17:59

Dzisiaj postanowiłem isc spać gdzieś 21-22 żeby byc bardziej wypoczety i w nocy mieć już luzik na LD. Ogolnie robie takie ćwiczenia:
Przed snem przypominam sobie dzień od rana do nocy,czytam dziennik snów. Mówię sobie:
-Moge zapamiętać swoje sny, mogę ich także nie zapamiętać ale gdy się rano obudzę to będę je pamiętać.
-Dziś w nocy bede śnił i odzyskam świadomość we śnie oraz będę to pamiętał gdy się obudzę.
+Kilka reality checków ale to mało.
+Czasami doser Lucid Dream

Jakieś rady na inne ćwiczenia jeszcze ?
Xanias Mężczyzna

Post 22 wrz 2010, 22:19

Xanias napisał(a):-Moge zapamiętać swoje sny, mogę ich także nie zapamiętać ale gdy się rano obudzę to będę je pamiętać.

:shock: Sam to wymyśliłeś :?:
Czemu nie pamiętasz snów? Masz nawet odpowiedź w tym co mówisz przed snem. Proponuje zmienić nastawienie na "Będę pamiętać wszystkie sny i po każdym śnie obudzę się" lub coś w tym stylu.

Xanias napisał(a):+Kilka reality checków ale to mało.
+Czasami doser Lucid Dream

Za dużo to się nie wysilasz :) Proponuje przejrzeć forum, bo już było masę takich tematów.. w razie pytań pisz..
Anonim

Post 23 wrz 2010, 11:57

Proponuję lepszą afirmację: Moje sny są jasne i dobre; jestem świadomy, w pełni świadomy mojego snu, który śnię każdej nocy; czuwam nad nim w pełni. Pragnę uwolnić się od niemocy zapamiętania mojego snu, jestem gotowy uwolnić się od niemocy zapamiętywania mojego snu. Mój sen jest zdrowy i miły.
Avatar użytkownikalukasecek Mężczyzna
Jesteśmy tym o czym myślimy.

Imię: Łukasz
Droga życia: 3
Typ: 7w8
Zodiak: WODNIK

Post 23 wrz 2010, 16:01

Ta afirmacja nie powinna być prostsza i jaśniejsza ? Umysł dla rade zrozumieć taki przekaz ?
Xanias Mężczyzna

Post 23 wrz 2010, 20:23

Ja uważam, że trochę rozbudowane i elastyczne afirmacje są lepsze - najlepiej je tworzyć na bierząco, bo takie proste, sztywne "jestem świadoma/y" szybko wchodzi w automat, jest nudne i skupienie się rozprasza ;)
Słońce gorące

Imię: Alicja
Droga życia: 11
Zodiak: Byk, Koza

Post 24 wrz 2010, 13:57

Moim zdaniem nad afirmacją i tak trzeba się skupiać... Każdy zwrot może wejść w "automat" ;) Zwrot musi być dobrze znany i rozumiany przez mózg (czyt. umysł ;] ) więc sugestie typu: KOCHAĆ, AKCEPTOWAĆ, WIEDZIEĆ, BYĆ itp. są tak pospolite i uniwersalne, jednocześnie jednoznaczne i oczywiste, że nasz umysł absorbuje je w jednolity sposób. Co innego jak bym chciał użyć zamiast np. : akceptuję siebie --->> nie będę mówił/myślał o sobie źle.... to NIE i ŹLE psuje wszystko. A jeśli jeszcze chodzi o afirmacje typu:" Pragnę uwolnić się od niemocy śnienia" czy coś podobnego, to chodzi o to że w rzeczach jakich pragniemy i chcemy, a nie wychodzą nam to jest tylko kwestią naszych blokad i "złych " przekonań. Afirmacja UWOLNIĆ SIĘ OD NIEMOCY daje umysłowi otwarte pole, nakazując również wyzbycia się złych przekonań na dany temat, w tym przypadku śnienia ;)
Nie wiem czy to jasno napisałem... :D Ehhh :-k ... Na szczęście dla UMYSŁU jest wszystko proste i jasne ;] :thumbright:
Avatar użytkownikalukasecek Mężczyzna
Jesteśmy tym o czym myślimy.

Imię: Łukasz
Droga życia: 3
Zodiak: WODNIK

Post 24 wrz 2010, 22:37

lukasecek napisał(a):" Pragnę uwolnić się od niemocy śnienia"

Moim zdaniem tu jednak powinno być "Uwolnię się od niemocy śnienia" w afirmacjach nie mówi się o pragnieniach np. "Pragnę zachować świadomość w śnie"; "Pragnę być szczęśliwym" tylko nie pozostawiamy wyboru podświadomości np. "Będę miał świadomy sen"; "Jestem szczęśliwy".
Anonim

Post 24 wrz 2010, 22:54

To ma być rozkaz nie prośba.
Xanias Mężczyzna

Post 24 wrz 2010, 23:26

To nie ma być ani rozkaz ani prośba ;P
To powinno być stwierdzenie faktu. W czasie teraźniejszym albo wręcz przeszłym, ale ze świadomością że to rozciąga się też na teraźniejszość...
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
Poszukujący

Droga życia: 11
Zodiak: tygrys

Post 24 wrz 2010, 23:42

Til napisał(a):To powinno być stwierdzenie faktu. W czasie teraźniejszym albo wręcz przeszłym, ale ze świadomością że to rozciąga się też na teraźniejszość...

Stwierdzenie faktu wraz z wewnętrzną wdzięcznością : ) Tylko wówczas zostają spełnione wszystkie warunki, aby świadomość próżni odesłała nam odpowiednie doświadczenie.
III

Post 25 wrz 2010, 10:02

A mamy być uporczywi ? Tj. mówić po 10 razy jedną kwestie, po czym przechodzić do drugiej i trzeciej i wracać od początku.
Xanias Mężczyzna

Post 25 wrz 2010, 14:02

Xanias napisał(a):A mamy być uporczywi ? Tj. mówić po 10 razy jedną kwestie, po czym przechodzić do drugiej i trzeciej i wracać od początku.

Sądze, że nie należy klepać jakichkolwiek afirmacji w głowie, tylko po prostu jak najczęściej nieść je we własnym sercu, nie zaś w umyśle transferującym je do podświadomości. Nie podejmuję się merytorycznej próby uzasadnienia Ci dlaczego tak uważam.
III

Post 25 wrz 2010, 20:22

A czy przez praktykowanie LD można zostać opętanym ?
Xanias Mężczyzna

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”