Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Jak to wszystko zapamiętać?

Post 26 sie 2010, 12:22

Od kilku dni ćwiczę utrzymanie świadomości w każdej chwili i w każdym czasie. Przed snem przypominam sobie wszystko co robiłem w dzień, a po obudzeniu wszystko co mi się śniło. Pamiętam najwyraźniej sny gromadzone krótko przed wybudzeniem. Niestety są to całkowicie bezsensowne filmy, obrazy, których nawet nie ma co próbować wyjaśniać. Zwykle to są jakieś sny pozbawione jakiejkolwiek fabuły, np: jestem w szkole i gadam z ziomkami (wyraźnie widzę tylko kilku, którzy na dodatek chodzą do innej szkoły), następnie jestem w samochodzie przed szkołą i jeżdżę po jakimś osiedlu, którego tam nie ma, następnie obrazy wyjęte prosto z GTA San Andreas, mazanie po murze i ucieczka. Moja siostra ma ciekawsze sny już.

Sęk w tym, że jestem pewien, że śniło mi się coś jeszcze wcześniej. Coś co nie miało dokładnego obrazu, czego czasami uda mi się zapamiętać urywki... Nieraz łapie się, że coś takiego mi się przypomni nawet gdy o tym nie myślę, albo że wiem coś o czym nawet nigdy nie czytałem! Wiem, że wtedy zdarzają się też kontynuacje- coś co śniło mi się kilka lat temu może mieć np. ciąg dalszy następnej nocy. Być może to właśnie TE sny, których nie ogarnia się podstawowymi zmysłami i "3 wymiarami"? Po prostu wiem, że były ale za nic nie jestem sobie w stanie przypomnieć obrazów, co najwyżej odczucia i różne przemyślenia. Jest jakiś sposób żeby to zapamiętać?

Przed snem rozkazuję "sobie", że mam pozostać świadomy w snach. Dzisiaj niestety budziłem się co chwilę w nocy (moja psinka na coś poszczekiwała) i nie pamiętam co mi się śniło.

PS, Dziś jakaś dziwna 'aura', wszyscy w moim domu się kłócą nawet poziom mojej energii jest jakiś specyficzny, aż nie mam siły mówić. Niebawem zwrócę się do Was o pomoc w tej sprawie, ale to już kiedy indziej i w innym temacie.
Ruszać się nie jestem w stanie choć chciałbym
Wygląda na to że jestem jak kamień bezwładny(..)
Czy to dzieje się naprawdę ziom?
Czy nie żyję i nie wyjdę już na zawsze stąd?
Avatar użytkownikaPL-ayeR Mężczyzna

Imię: Kamil
Droga życia: 7
Typ: Poprzednio 4w5, teraz 7w6?
Zodiak: Baran
Osobiście uważam, że nie jesteśmy w stanie zapamiętać całego snu, gdyż fabuła, miejsce i ludzie potrafią zmieniać się w nim, w tak zastraszająco szybkim tępię, że aż czasami trudno nadążyć za tym ruchem. Ale niewątpliwie to, co w śnie wywrze na nas ogromne wrażenie, utrwala się w naszej krótkotrwałej pamięci. Moja śp. Babcia mówiła mi, że gdy chce zapamiętać cząstkę tego ulotnego ruchu, to po przebudzeniu nie powinnam patrzeć ani na okno, ani na drzwi. A najlepiej położyć się, zamknąć oczy i poleżeć z parę minut w ciszy, próbując złapać sen „za nogę”. Ja, tak czasami robie i to się sprawdza, ale nie wiem ile jest w tym prawdy, a ile perswazji mojej śp. Babci. Mam nadzieje, że pomogłam Tobie chodź trochę i że oczekiwałeś na taką odpowiedź (lub zbliżoną do tej).
Idylla Kobieta

Imię: Joanna
Droga życia: 5
Typ: 1 - Perfekcjonista
Zodiak: Byk, Wąż
W czasie zasypiania zwizualizuj w miejscu 3 oka białą kulkę.. jeśli uda Ci się zasnąć w takim stanie sny będą wyraźniejsze... poza tym zapisuj, zapisuj i jeszcze raz zapisuj sny, nawet najgłupsze szczegóły i czytaj sobie co jakiś czas sennik analizując przypominając sobie sny.. Ewentualnie możesz mieć zbyt głęboki sen... daj wyżej poduszkę lub otworz okno na noc choć nie radzę bo mi już zimno się robi :D

PL-ayeR napisał(a):Przed snem rozkazuję "sobie", że mam pozostać świadomy w snach. Dzisiaj niestety budziłem się co chwilę w nocy (moja psinka na coś poszczekiwała) i nie pamiętam co mi się śniło.

To nie ma być rozkaz to raczej ma być przekonanie.. Dzisiaj pozostanę świadomy w snach :!: Im większa wiara tym lepiej.. dodaj oprócz tego: Będę pamiętał wszystkie sny i po każdej fazie REM się obudzę :wink: W ten sposób może będziesz częściej się budził ale więcej pamiętał..

Idylla napisał(a):Moja śp. Babcia mówiła mi, że gdy chce zapamiętać cząstkę tego ulotnego ruchu, to po przebudzeniu nie powinnam patrzeć ani na okno, ani na drzwi.

Moja babcia też tak mówi ale to nie ma nic wspólnego z prawdą.. Po prostu nie wolno się zrywać i wykonywać gwałtownych ruchów.. Dokładnie tak jak napisałaś dalej..

Idylla napisał(a):Osobiście uważam, że nie jesteśmy w stanie zapamiętać całego snu, gdyż fabuła, miejsce i ludzie potrafią zmieniać się w nim, w tak zastraszająco szybkim tępię, że aż czasami trudno nadążyć za tym ruchem

A ja uważam że można zapamiętać wszystko choć osobiście nigdy tego nie doświadczyłem.. Po prostu wiem jak można dobrze rozwinąć pamięć snów.. jeśli ktoś ma mocno rozwinięte 3 oko, dużo za dnia medytuje i jeszcze traktuje sny na poważnie.. to myślę że jest w stanie zapamiętać cały sen.. ale pewnie to tylko nieliczni.. :)
Anonim

Co dwie głowy, to nie jedna ;)
Idylla Kobieta

Imię: Joanna
Droga życia: 5
Typ: 1 - Perfekcjonista
Zodiak: Byk, Wąż
Anonim- czy fazy księżyca mogą mieć wpływ na 'jakość' snów? Rozmawiałem o tym z kumplem, mówił że zwykle gdy jest pełnia ma super realistyczne sny. Ja mogę powiedzieć, że wówczas mam sny jakiekolwiek, bo w pozostałe dni, a raczej noce nic mi się nie śni. Być może kwestia tego, że nie zasłaniam okna i widok księżyca wpływa na coś ukrytego gdzieś tam głęboko w mojej duszy:d
Ruszać się nie jestem w stanie choć chciałbym
Wygląda na to że jestem jak kamień bezwładny(..)
Czy to dzieje się naprawdę ziom?
Czy nie żyję i nie wyjdę już na zawsze stąd?
Avatar użytkownikaPL-ayeR Mężczyzna

Imię: Kamil
Droga życia: 7
Typ: Poprzednio 4w5, teraz 7w6?
Zodiak: Baran
Hmm powiem szczerze że też to zauważyłem... nawet do tego stopnia że jak zobaczyłem pełnię to myślałem sobie "ooo dzisiaj LD" :) Nawet jak nie było LD to sny były wyraźniejsze.. Może to kwestia wiary i nastawienia a może rzeczywiście coś w tym jest :)
Anonim

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”