Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Jak często macie LD?

ok 1/miesiąc
9
26%
ok 5/miesiąc
2
6%
ok 10/miesiąc
1
3%
więcej niż 10/miesiąc :D
2
6%
ok 0/miesiąc :)
20
59%

Liczba głosów : 34

Jak często macie LD?

Post 11 lip 2005, 16:25

Jak często macie LD?
Napiszcie ile dokładnie.
Avatar użytkownikaErAmon Mężczyzna
Szukam...

Post 12 lip 2005, 08:39

Jak na razie przewaga 0/miesiąc:P
peter.a Mężczyzna
peter.a

Droga życia: 8

Post 12 lip 2005, 11:18

Chyba większość piszących tu już się zestarzała i swoje najlepsze chwile w tej materii ma z czasów pisania do Strefy ;) . Ja sam pamiętam czas, kiedy miałem 4 LD jednej nocy ale przestałem się tym interesować, zaniedbałem to i teraz wogóle snów nie pamiętam. Chyba znowu zacznę prowadzić dziennik... :)
Avatar użytkownikaLuke_Nuke Mężczyzna
Kalif/Krzyżowiec/Reakcjonista

Imię: Łukasz
Droga życia: 5
Typ: 2w1
Zodiak: Lew

Post 12 lip 2005, 14:21

Mam zupełnie tak samo jak Luke Nuke. Choć nadal pisze do Strefy to jednak zaniedbałem praktykę, co szybko się mam nadzieję zmieni :)

A aktualnie: zero na miesiąc, ewentualnie raz na jakiś czas przypadkowo zdarzy mi się mieć jakiegoś świadomego sna.
Avatar użytkownikaElther Mężczyzna

Post 12 lip 2005, 16:19

Ja mam od czsu do czsu LD, ale takie niepełne :(. Znaczy się odzyskuję świadomość w śnie, ale nie zawsze wiem że to jest sen [tak jak dziś :(], lub nawet wiem, że to jest sen ale zaraz tracę świadomość :(. Zauważyłem, że odzyskuję świadomość w snach kiedy dzieje mi się coś złego lub niemiłego. Np. dzisiaj w śnie zaczełem tracić powoli słuch [cały czas słyszłem jakąś fajną muzykę ale całkowicie niesłyszłam świata zew.] potem wzrok i na końcu przestałem się ruszać :(. Co mnie trochę wystraszyło. Wtedy odzyskałem świadomość i pomyślałem: tak niemoże być i małymi kroczkami, ale szybko odzyskałem zmysły :), niestey dalej sen toczył się własnym życiem to było taki HLD (Half Lucide Dream) :)
Neoo Mężczyzna
=O=

Zodiak: Waga

Post 13 lip 2005, 05:02

mi jest trudno powiedziec :/. LD mialem dosyc czesto jak bylem jeszcze dzieckiem, wtedy to wystarczylo wmowic sobie przed snem, ze bede mial (tera to nie dziala:(). Obecnie zdarza mi sie to sporadycznie
brak podpisu:)
www.kapsko.fora.pl
Avatar użytkownikaLoki Mężczyzna
paker

Droga życia: 9
Typ: 7w6
Zodiak: Panna

Post 13 lip 2005, 10:45

Ja miałem 2 LD w życiu, ale i tak jestem z tego zadowolony :wink:
peter.a Mężczyzna
peter.a

Droga życia: 8

Post 14 lip 2005, 18:33

To cieniutko. Jestem z wami :|
Avatar użytkownikaErAmon Mężczyzna
Szukam...

Post 14 lip 2005, 19:52

Ok. 0/miesiąc.
Często mam "świadomość pod powierzchnią świadomości" we śnie, że jest to sen, lecz nie próbuję sobie tego całkowicie uświadomić - nie mam powodu. Lubię te "filmy" nazywane snami. :) Może zmienię coś w tej materii, ale skoro tyle gadam, to pewnie dużo z tego nie wyjdzie. :P

LD miałem raz w życiu. 10-20 sekundowe. Fajnie się skakało w górę, do tyłu. :)

Pozdrawiam
solprinc

Post 14 lip 2005, 21:06

No dobra to kto sie podejmuje stworzenia poradnika "co zrobic by miec wiecej LD ?" :D
TaO - living innovation

Typ: 7w8

Post 14 lip 2005, 22:30

RT i dziennik snow i na BANK po kilku tygodniach, jezeli podejdziesz na powaznie do tego masz LD :)
"Gdy wyzwanie spotyka się z siła, rodzi się kreatywność dążenia do celu."
Avatar użytkownikaJutro Mężczyzna
whoever

Imię: Tomek
Droga życia: 3
Typ: 4w3
Zodiak: Ryby

Post 15 lip 2005, 12:53

Jutro, No dobra ale nie kazdy wie co i jak ;] Wiec jezeli moglbys to Bardziej Szczegolowo :D
TaO - living innovation

Typ: 7w8

Post 15 lip 2005, 13:33

Nastawiasz się psychocznie na to, że chcesz mieć LD, zapisujesz swoje wszystkie sny w dzienniku snów (może być zwykły zeszyt) i najlepiej postaraj się je jeszcze jakoś analizować, ich symbolikę itd. Generalnie chodzi o to, że czym poważniejsze do nich podejście tym więcej ich będziesz pamiętał. Teraz rób test rzeczywistości co pewien czas np. spróbuj zamknąć oczy (w śnie się nie da), spróbuj zapalić/zgasić światło (też w śnie nie działa), popatrz, która godzina, spójrz gdzieś indziej i znowu popatrz (hgodzina powinna być zupełnie inna niż za pierwszym razem). Robisz te testy regularnie w rzeczywistości a wiadomo, że sny to odbicie rzeczywistości, więc zaczniesz je też robić we śnie i wtedy kapniesz się, że śnisz - proste :). A dzięki zabiegom z dziennikiem snu będziesz te LD pamiętał.
Avatar użytkownikaLuke_Nuke Mężczyzna
Kalif/Krzyżowiec/Reakcjonista

Imię: Łukasz
Droga życia: 5

Post 17 lip 2005, 12:56

Obecnie? Prawie w ogole ;] Kiedys zas, bardzo czesto, nawet kilka w trakcie jednej nocy. Czasami kilka dni pod rzad [;
LD przestalem miewac z tych samych powod co wiekszosc, czyli po prostu olanie tematu ;p
There are no words.
Avatar użytkownikaDawid Mężczyzna
a średnikpe

Typ: 4w5

Post 18 lip 2005, 12:38

Luke_Nuke napisał(a):Robisz te testy regularnie w rzeczywistości a wiadomo, że sny to odbicie rzeczywistości, więc zaczniesz je też robić we śnie i wtedy kapniesz się, że śnisz - proste :). A dzięki zabiegom z dziennikiem snu będziesz te LD pamiętał.

Nie wiadomo, czy sny są odbiciem rzeczywistości. Robienie tych rzeczy można inaczej wytłumaczyć: to jest "nauczanie" ciała do robienia określonych rzeczy (zbliżony termin: "przyzwyczajenie").
Hmm... wydaje mi się, że pamięć o LD, snach i eksterioryzacji jest związana też z "poziomem energetycznym" danej osoby - im jest bardziej rozwinięty, tym więcej pamięta w czasie "podróży".

Pozdrawiam
solprinc

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”