- czyli MY. Przedstaw się, jeżeli jesteś nowym użytkownikiem. Nasze autobiografie, zainteresowania i wszystko inne.

Witam - szukam

Post 19 gru 2010, 12:35

Witam wszystkich, jestem nowa na forum.
Od bardzo dawna interesuje się światem duchowym - często mam poczucie, że wiele głębiej niż większość moich rówieśników. Między innymi dlatego tu trafiłam. Wielu próbowało mi udowodnić, że nie mogę byś prawdziwą ateistą wykazując takie zainteresowanie sferą duchową - a Bóg to nie wszystko, nie chcąc nikogo urazić.

Chciałabym zacząć praktykować buddyzm. W moim mieście znajduje się jedna wspólnota, nie wiem nawet jakiej szkoły. Ale zanim się do nich zgłoszę chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o tej filozofii. Jakie książki na ten temat polecacie? Chętnie zadałabym też parę pytań otwartemu doświadczonemu buddyście...

Mam nadzieję, że za parę dni odnajdę się na tym forum i zacznę brać czynny udział w dyskusjach, dzięki czemu uda mi się zdobyć potrzebne informacje.
I życzę wszystkim udanego zimowego dnia :D
http://www.youtube.com/watch?v=iiz42kv5 ... re=related - na poprawę nastroju
Jestem idealistką - nie wiem dokąd zmierzam, ale jestem w drodze.
Avatar użytkownikaPannaCotta Kobieta
poszukiwaczka złota

Imię: Martyna
Droga życia: 8
Typ: 4w3
Zodiak: Lew

Re: Witam - szukam

Post 20 gru 2010, 00:11

hej Malinko, powodzenia w poszukiwaniu na tej stronie

pozdrawia Jezyna ;) (usmialam sie, wczesniej tez mialam owocowy awatar)
Avatar użytkownikaJeżynna Kobieta
polska jezyna lesna

Typ: 4w5

Post 13 sty 2011, 02:49

Hej :)

PannaCotta napisał(a):Wielu próbowało mi udowodnić, że nie mogę byś prawdziwą ateistą wykazując takie zainteresowanie sferą duchową - a Bóg to nie wszystko, nie chcąc nikogo urazić.

Hah, jestem ciekaw jakimi dowodami się posługiwali :D Oczywiście ateiści są na ogół sceptycznie nastawieni do duchowych rewelacji ale z definicji ateizm wyklucza tylko istnienie boga, bogów. Nawet w Wikipedii można wyczytać, że chociażby ten buddyzm jest często uznawany za religie ateistyczną, ponieważ nie wspiera wiary w bogów.

PS To kiedy zapraszacie na owocową ucztę? :D
Ona: Kocham Cie!!! A Ty mnie tez?
On: Tak, Ciebie TEZ.
xD
Avatar użytkownikaMeph Mężczyzna

Droga życia: 4
Zodiak: Waga, Bawół

Post 13 sty 2011, 13:30

Siema :D fajna malinka :D
Słońce gorące

Imię: Alicja