Hmm, generalizujesz. Prawda jest jedna. Wiara w Prawdę nie jest ślepa. Po czym możemy poznać, że nie wierzymy ślepo? Po tym, że jak nie będziemy się starać, Ona nas dopadnie. W końcu, nawet się ociągając, powoli, ale w jednym momencie staniemy się pokorni i zrobimy to, co mieliśmy zrobić i uwierzymy. Tak naprawdę to nie jest wiara w coś konkretnego. Właściwie, to nie ma "wiary w Boga", lecz jest tylko wiara. Podczas wiary wierzymy, nie wiedząc w co; szukamy, nie wiedząc czego, ale poznając to, czego szukaliśmy.
Prawda i wiara jest jak strumień oczyszczającej wody. Jeśli do niej wejdziesz, obmyjesz się ze wszelkich złudzeń - prawdziwa wiara jest jedną z najwięcej i najprzejrzyściej widzących przymiotów, jakie możesz posiadać.
Pozdrawiam
Prawda i wiara jest jak strumień oczyszczającej wody. Jeśli do niej wejdziesz, obmyjesz się ze wszelkich złudzeń - prawdziwa wiara jest jedną z najwięcej i najprzejrzyściej widzących przymiotów, jakie możesz posiadać.
Pozdrawiam
- Felyne
Hah, cos mi się wydaje, że to po ostatnim chatowaniu tai temat ;p
wiara ma to do siebie, ze się nie patrzy czy jest logicznie uargumentowane to, w co wierzymy.a zeby wierzyc prawdziwie - gleboko, trzeba wierzyc slepo.
slepo, to znaczy oddac sie temu, w co sie wierzy. bo inaczej wiara nie ma sensu. jesli wierzysz w boga, to wierzysz zawsze, a nie tylko wtedy jak idzie dobrze. wierzysz, nawet jak inni mowia ze jestes slepy, bo czegos tam nie zauwazasz, co dla innych - niewierzacych jest widdoczne. tak samo z miloscia - wierzysz w nia slepo i widzisz w drugim czlowieku to, czego inni nie potrafia dostrzec.
wiara na slepo trudna, ale oplacalna ;p
co mi po wierze w cos, co widzialam, wtedy to nie wiara, a pewnosc, ze cos jest.
co do wiary, ze rozwój duchowy nam pomaga i że idziemy w dobrym kieunku... tak naprawde, to kazdy z nas ma inne doswiadczenia i to my sami powinnismy wybrac, czy to, co robimy nam odpowiada czy nie.
czy poszlismy zla droga goth? tego nie wiem, ale widac, ze na tej zlej drodze spotykam dobrych ludzi ;p
nie przewidzimy nieczgo daleko wprzod. mozemy zalozyc tylko co sie stanie, co moze nastapic jezeli costam zrobimy...ale to wszystko.
zazwyczaj tak sie dzieje, ze cos nas fascynuje, a potem kiedy ta pierwsza warstewka sie odklei albo wytrze wtedy zazwyczaj nadchodzi 'uderzenie cegla' i pytanie 'czemu mnie to wciagnelo? czemu podobalo?' ale zdarza sie tak, ze jak cos raz chwyci to juz nie pusci. i takich rzeczy powinnismy poszukiwac! bo one daja nam najwiecej radosci i sily zeby sobie zyc!
wiara ma to do siebie, ze się nie patrzy czy jest logicznie uargumentowane to, w co wierzymy.a zeby wierzyc prawdziwie - gleboko, trzeba wierzyc slepo.
slepo, to znaczy oddac sie temu, w co sie wierzy. bo inaczej wiara nie ma sensu. jesli wierzysz w boga, to wierzysz zawsze, a nie tylko wtedy jak idzie dobrze. wierzysz, nawet jak inni mowia ze jestes slepy, bo czegos tam nie zauwazasz, co dla innych - niewierzacych jest widdoczne. tak samo z miloscia - wierzysz w nia slepo i widzisz w drugim czlowieku to, czego inni nie potrafia dostrzec.
wiara na slepo trudna, ale oplacalna ;p
co mi po wierze w cos, co widzialam, wtedy to nie wiara, a pewnosc, ze cos jest.
co do wiary, ze rozwój duchowy nam pomaga i że idziemy w dobrym kieunku... tak naprawde, to kazdy z nas ma inne doswiadczenia i to my sami powinnismy wybrac, czy to, co robimy nam odpowiada czy nie.
czy poszlismy zla droga goth? tego nie wiem, ale widac, ze na tej zlej drodze spotykam dobrych ludzi ;p
nie przewidzimy nieczgo daleko wprzod. mozemy zalozyc tylko co sie stanie, co moze nastapic jezeli costam zrobimy...ale to wszystko.
zazwyczaj tak sie dzieje, ze cos nas fascynuje, a potem kiedy ta pierwsza warstewka sie odklei albo wytrze wtedy zazwyczaj nadchodzi 'uderzenie cegla' i pytanie 'czemu mnie to wciagnelo? czemu podobalo?' ale zdarza sie tak, ze jak cos raz chwyci to juz nie pusci. i takich rzeczy powinnismy poszukiwac! bo one daja nam najwiecej radosci i sily zeby sobie zyc!
"We're jamming
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
And I hope you like jamming too"
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
And I hope you like jamming too"
-
morphia
biszkopt - Posty: 664
- Droga życia: 4
- Typ: 4w5
- Zodiak: baran
Morphia napisał(a):czy poszlismy zla droga goth? tego nie wiem, ale widac, ze na tej zlej drodze spotykam dobrych ludzi
Za ten tekst jesteś moją idolką Morphia

Czy to, że istniejmy nie jest przypadkiem także ślepą wiarą?

Od teraz w Strefie http://strefa51.webd.pl/forum/ .
Powód: http://forum.przebudzenie.net/viewtopic.php?t=687
Do tego moderacja zorientowana na jedyne słuszne poglądy, których broni nawet tolerując chamstwo o ile je propaguje. Pozdrawiam!
Powód: http://forum.przebudzenie.net/viewtopic.php?t=687
Do tego moderacja zorientowana na jedyne słuszne poglądy, których broni nawet tolerując chamstwo o ile je propaguje. Pozdrawiam!

-
Luke_Nuke
Kalif/Krzyżowiec/Reakcjonista - Imię: Łukasz
- Droga życia: 5
- Typ: 2w1
- Zodiak: Lew
Felyne napisał(a):Wiara w Prawdę nie jest ślepa. Po czym możemy poznać, że nie wierzymy ślepo? Po tym, że jak nie będziemy się starać, Ona nas dopadnie.
Możemy wierzyć, że coś jest prawdą albo - z naszego punktu widzenia - wiedzieć to.
Wiara ślepa nie jest niczym podparta - żadnym argumentem. Można też wierzyć w coś co daje nam podstawy do wiary, ale nie daje pewności - wtedy wiara nie jest ślepa.
Morphia napisał(a):trzeba wierzyc slepo.
slepo, to znaczy oddac sie temu
Ślepa wiara może doprowadzić do tego, że "oddajemy się" kłamstwu. Czy takie oddanie ma sens?
Luke_Nuke napisał(a):Czy to, że istniejmy nie jest przypadkiem także ślepą wiarą?
Jak na razie nie jest to wiara tylko pewność. To że istniejemy jest stwierdzeniem na, które mamy subiektywne dowody i króre definiuje jedyną znaną nam subiektywną formę istnienia.
PRAWDA ZAWSZE SIĘ OBRONI, JEŚLI NIKT TEGO NIE ZABRONI ANI NIE OGRANICZY
-
Nightwalker
Racjonalista - Posty: 537