Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

strach przy wchodzeniu do snu??

Post 29 mar 2010, 08:26

Witam , wczoraj w nocy udało mi się , jak nigdy utrzymać świadomość do momentu w którym ciało zaczyna mrowić i przestałem kontrolować ruchy , potem nie czułem ciała , serce biło mi jak młot i bałem się ''wejść'' dalej i się obudziłem , to normalne 1 raz?potem z 40 przerażony nie moglem zasnąć , tez tak mieliscie ? :?
Avatar użytkownikatryptOfan Mężczyzna
''Dla śniącego-nic trudnego''

Imię: Piotr
Droga życia: 28
Zodiak: waga
Witam . Nie jestem jeszcze zaawansowany w świadomym śnieniu ale mrowienie(senny paraliż) jest naturalnym zjawiskiem które przeżywamy co noc lecz nie świadomie , a ty tym razem przeżyłeś to świadomie więc nie martw się nic ci nie będzie :) . Senny paraliż blokuje twoje ruchy które robisz podczas snu , aby nie wychodziły one na jawę , a więc jeżeli chcesz wejść od razu z jawy do snu to nie ma bata musisz to przeżyć . Pozdrawiam .
PS : Możesz sobie jeszcze poczytać o sennym paraliżu , tego jest pełno na internecie (ogólnie senny paraliż dzieje się w twojej głowie ;p hmm ty byłeś tylko sparaliżowany , a kiedyś mogą dojść do tego różne zjawy , dżwięki itp)
Slayer21 Mężczyzna

mrowić i przestałem kontrolować ruchy - czyli co ze nie mozesz sie ruszyc ? jesli tak to mam teraz to za kazdym razem w ld, wystarczy wstac ale nie jest to takie proste jak sie wydaje :)
snake Mężczyzna

Droga życia: 1
Nienawidzę tego stanu, bo fizycznie prawie zawsze mam przy tym jakiś nerwowy odruch, że nagle zaczynam się bać, że może jednak coś jest nie tak, że może zapadam w śpiączkę...to jest irracjonalne i bardzo przeszkadza, ale trzeba w sobie to przełamać, to jest tylko psychiczna blokada, tak myślę. :)
''Paraliż'' pojawiał się u mnie również przy pierwszych kontaktach z duszami, ale ktoś mi wytłumaczył, że to zawsze występuje przy przechodzeniu w wyższe stany świadomości, teraz jestem to w stanie kontrolować.
Avatar użytkownikalapicaroda Kobieta

Droga życia: 4
Typ: 7w6
Zodiak: Rak
Strach jest normalny w takich stanach. To tylko reakcja obronna organizmu. Człowiek powinien to przełamać. Bardzo podobnie jest podczas teoretycznego wychodzenia duszy z ciała podczas eksterioryzacji. Po kilku próbach organizm się przyzwyczaja i strach znika ;)
Avatar użytkownikaRysiek Mężczyzna
Poszukujący oświecenia

Imię: Nikodem
dzięki za odpowiedzi : )'' eksterioryzacji''??/ ja chcę poprostu wejść do LD , czyli zmienić technikę ? ćwiczyłem
techniką ''WILD'' ale chyba spróbuje innej bo nie chcę ''wychodzić z ciała ''- dodam jeszcze ze po tym traumatycznym :shock: przeżyciu nie uzyskałem ponownie paraliżu choć próbowałem... a jeszcze jedno czy po paraliżu przechodzi się już do snu ??

Jeżeli będziesz miał paraliż to musisz odczekać kilka minut zanim złapiesz jakiś hipnogog i w niego wejdziesz(musisz się troche wpatrywać i jak jakiś obraz ci się spodoba to go do siebie przyciągnij)
Slayer21 Mężczyzna

Slayer21 nie rozumiem twojej ostatniej wypowiedzi, przeciez paraliz to juz jest LD.
tryptOfan pewien autor ksiazki o oobe twierdzi ze ld i oobe to to samo ;) bicie serca rzeczywiscie niepokoi ale ja bicie serducha mam w etapie hipnagogow czyli ze leze bez ruchu z zamknietymi oczami i moge w kazdej chwili otworzyc oczy lecz kiedys przy paralizu tez mi bilo ale to zignorowalem.
Na pograniczu jawy snu paralizu i hipnagogow czesto mam takie uczucie jakby mi sie caly mozg mixowal, tak to opisuje bo nie idzie tego opisac slowami, straszne dziwne i nieprzyjemne uczucie.
podczas kiedy jestem przed ld tez czesto mam rozne dziwne przezycia uczucia czasem jestem w tym pol swiadomy albo nawet 25% swiadomy, czesto zwlaszcza ostatnio w tym stanie wydaje mi sie ze mam schizofrenie do czasu kiedy odzyskam swiadomosc - racjonalne myslenie, a potem otwieram okno biore szlafrok bo zimno jest zwykle i wogole na golasa nie wypada i wylatuje :)
snake Mężczyzna

Droga życia: 1
teraz już wiem ze ten paraliż jest nie grozny , i zapewne bym się go tak nie bał tym razem ale już nie korzystam z WILD . a ostatnio miałem mój pierwszy , taki( prawdziwy /?)LD(obrazy nie tylko paraliż bo momentu paraliżu nie pamiętam w) uzyskałem go tak , nastawiłem budzik na około 5 obudziłem się i od razu znów zasnąłem , w pewnej chwili zdałem sobie sprawę ze stoję nad kuchenką gazową w kuchni ale odróżniłem ze to sen :D ( nie wiem jak,poprostu ) poruszałem się po kuchni obraz był bardzo realistyczny , potem jak chciałem śnić ze walczę z jakąś osobą(tak zeby sprawdzić czy kontroluje zdarzenia w śnie) to to były takie bardziej wyobrazenia które przybierały jakieś kształty , nie tak idealne jak pierwszy obraz dzięki któremu zdałem sobie sprawe ze śnie , czy możliwe że 1 scena to było OBE/? :? jeśli nie to jak sprawić by to o czym chce śnić a nie przypadkowy obraz był tak realistyczny ? :)

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”