Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Ld czy zwykły sen

Post 28 lut 2007, 18:19

przeczytałem kilka technik wejscia w LD i jestem bardzo zainteresowany.
Nie wiem do końca jak to jest w tym świadomym śnie.
Np. dziś miałem sen w którym byłem sobą akcja działa się i cały czas wiedziałem że ja to ja tylko że kierował mną ktoś inny. Takie sny mam często-prawie zawsze.
Jakieś 2-3lata temu miałęm sen w sumie dziwny, uszczypnąłem się i mnie nie bolało-zacząłem robić co mi sie podoba bez żadnych konsekwencji.
1. Jak wygląda prawdziwy świadomy sen ?
2. Jaką technikę wypróbować najpierw ?
Rozar Mężczyzna

Post 28 lut 2007, 21:57

Rozar napisał(a):Np. dziś miałem sen w którym byłem sobą akcja działa się i cały czas wiedziałem że ja to ja tylko że kierował mną ktoś inny. Takie sny mam często-prawie zawsze.

Tak na zdrowy rozsadek... skoro nie kontrolujesz swoich ruchow podczas snow to jak to moze byc kontrolowany sen (LD) ... :-s

Rozar napisał(a):1. Jak wygląda prawdziwy świadomy sen ?
2. Jaką technikę wypróbować najpierw ?

ad.1.) Patrz wyzej :P Wszystko kontrolujesz, nad wszystkim masz kontrole, swoimi ruchami, nawet otoczeniem. Pozatym swiadomosc tego snu nie pozwoli Ci go pomylic ze zwyklym snem, jak bedziesz mial LD to bedziesz wiedzial ze go miales.
ad.2)To zalezy co na kogo dziala, skoro czytales o roznych technikach LD to przetestuj wszystkie i bedziesz wiedzial ktora Ci odpowiada najbardziej. Osobiscie preferuje metode przerywanego snu (najlatwiejsza jak dla mnie) + jakies afirmacje przed snem w stylu "Gdy bede snil odzyskam swiadomosc" albo "Podczas snu bede mial LD" (cos tego pokroju).
Ona: Kocham Cie!!! A Ty mnie tez?
On: Tak, Ciebie TEZ.
xD
Avatar użytkownikaMeph Mężczyzna

Droga życia: 4
Zodiak: Waga, Bawół

Post 19 mar 2007, 21:25

Skoro czytałeś cokolwiek na ten temat to powinienes wiedziec że aby sen był świadomym snem nie wystarczy do tego fakt iz snisz sie sam sobie...
psy szczekają karawana jedzie dalej
Anja Kobieta

Imię: Anja
Droga życia: 33
Typ: 4

Post 19 mar 2007, 23:51

Świadomy sen to sen w którym masz w pełni zachowaną świadomośc tak jak w dniu codziennym,wiem że teraz śpię,wiem gdzie znajduje się moje ciało,wiem co robiłem wczoraj i co mam zrobic jutro a teraz śpię,co mogę teraz zrobic?wszystko :) nie mam ograniczen nic mi nie grozi,jestem wolny,nieśmiertelny :)
Ten stan może służyc zarówno zabawie,latanie przechodzenie przez ściany czy wsiąkanie w ziemię :) jak i rozwojowi,stawianiu czoła lękom które w nas tkwią
Dobrego sposobu na wywołanie LD nie znam w moim przypadku jest to stan który pojawia się spontanicznie,przeważnie jakiś moment w śnie powoduje że odzyskuję świadomośc lub budzę się w śnie
Nie raz próbowałem medytowac w czasie ld :) z tym że jak tylko zasiadałem do medytacji traciłem świadomośc,uczucie wzrastania,pstryk i nic nie pamiętam :)
Avatar użytkownikaSilas Mężczyzna

Zodiak: Lew

Post 19 mar 2007, 23:51

Tak, jeśli będziesz miał LD, to napewno, będziesz o tym wiedział. A co do metogy, hmm... właśnie najlepiej, sobie przed snem powtarzać, że Bedziesz miał LD, i świadomość podczas śnienia, ale też dobrze by było jakbyś KAŻDY swój sen zapisywał, takie coś jak dziennik, tylko, że zapisujesz to co się działo podczas snu (nocnik :D ).
Hmm... wiara to podstawa :P.
kamilll Mężczyzna

Imię: kamil
Droga życia: 7
Typ: 5w6
Zodiak: Lew
A może się śnić, że się ma LD?

Ja od zawsze mam coś takiego, że czasami jak coś mi się śni, to wiem, że to sen i np. Wyskakuje przez okno. Potem sobie latam, albo łażę po mieście i cały czas wiem, że nic mi sie nie stanie, bo to i tak tylko sen. Nie mam jednak pewności, czy to jest taki prawdziwy świadomy sen.

To jest tak troche jak z tą wolną wolą. We śnie wydaje mi się, że robię coś, bo chcę i mogę, ale jak się budzę, to myślę dlaczego nie zrobiłam czegoś innego, czy nie zachowałam się racjonalnie.

A to zaczęło się tak:

Kiedy byłam bardzo mała, jak każde dziecko, miałam koszmary. I kiedyś podczas takiego strasznego snu (Chyba gonił mnie Frankenstain zamieniający się w moją babcię :-)), zdałam sobie sprawę, że moge się obudzić. I wtedy w tym śnie podbiegłam do okna i wyskoczyłam. Spadając, obudziłam się. Wiedziałam, że to sen i nie moge umrzeć (miałam może z 5 lat). Potem wiele razy stosowałam tę technikę. Kiedy chciałam się obudzić właziłam na coś wysokiego i zeskakiwałam, budząc się.

Ale pewnego razu, zeskoczyłam i zaczęłam latać. I od tamtej pory, bardzo często wiem, że coś jest snem.

(Pamiętam jak kiedys chciałam się obudzić, ale nie było z czego skakać i zaczęłam się gryść w ręke. :-))

Czy to jest LD?
The sun Come out,
Tomorrow...
Bet you bottom dollar that Tomorrow
- There'll be sun
Avatar użytkownikaNicole Kobieta
...

Imię: Nikola
Droga życia: 5
Zodiak: panna

Post 28 maja 2007, 17:22

Nicole miałem wielokrotnie takie sytuacje we śnie - coś mnie atakowało i sam specjalnie sie budziłem, jednocześnie wiedziałem ze musze sie obudzic(bo to coś mnie dopadnie), ale z drugiej strony nie mogłem zdac sobie sprawy ze to tylko sen - wtedy bym nie uciekał ale np.walczył, sam nie wiem jak to dokładnie wyjaśnic ale myśle ze to nie było LD, a jak już to bardzo, bardzo "słabe"
pawlak Mężczyzna

Post 28 maja 2007, 18:33

No tak, ale ja się kiedyś budziłam. Teraz się nie budzę, bo nie muszę, bo wiem, że to tylko sen.
The sun Come out,
Tomorrow...
Bet you bottom dollar that Tomorrow
- There'll be sun
Avatar użytkownikaNicole Kobieta
...

Imię: Nikola
Droga życia: 5
Zodiak: panna

Post 21 cze 2007, 23:43

Mi się dzisiaj śniło, że jestem gdzieś z kumplem. I on powiedział coś nie trzymającego się kupy. Wtedy ja krzyknąłem „ Nie to musi być sen” I wtedy coś jakby we mnie drgnęło. Kolory otoczenia zaczęły blednąć. Spojrzałem na swoje ręce i zacząłem się obracać w koło. Jak już otaczała mnie szarość krzyknąłem „ Ostrość” i się obudziłem. Czy to był LD? A może tylko sen o LD?
BigMax Mężczyzna

Post 28 cze 2007, 18:16

myślę że to był LD. Też często tak mam - niby mam LD-ka, ale po obudzeniu mam wątpliwości, wszystko przez to że te LD-ki są bardzo słabe i szybko się kończą
pawlak Mężczyzna

Post 23 sie 2007, 14:03

za dużo eufori chłopaki, mi na początku zawsze lepiej pomagało pocieranie rąk niż obracanie sie. a najlepsza moja metoda na sprawdzenie czy to LD jest patrzenie na ręce... zawsze są takie dziwne :/ :) BigMax to raczej był LD ;)
MentorX Mężczyzna

Post 17 wrz 2007, 00:53

BigMax napisał(a):pojrzałem na swoje ręce i zacząłem się obracać w koło. Jak już otaczała mnie szarość krzyknąłem „ Ostrość” i się obudziłem

Tu pomaga mowienie/wmawianie sobie ze nastepna rzecza jaka ujrzysz bedzie np. jakis pokoj i ze bedziesz wiedzail ze to sen :) Lubie takie akcje, raz bylem w lesie - obraz sie zamazywal i rozplywal, obracam sie i mysle ze nastepna rzecza jaka zoabcze bedzie las... no i byl - ale inny ... rodem z gry 'Gothic' nawet bylo tam miejsce na kamienie ogniskujace hehe :)
'Cokolwiek pomiedzy ludzmi konczy sie, znaczy nigdy sie nie zaczelo, gdyby prawdziwie sie zaczelo - nie skonczylo by sie, skonczylo sie bo sie nie zaczelo... cokolwiek prawdziwie sie zaczyna, nigdy sie nie konczy'
Avatar użytkownikapepex Mężczyzna
Zip

Droga życia: 7
Typ: 7w8
Zodiak: Rak

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”