Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Post 29 kwi 2006, 21:31

a wiecie moze czy mozna w snie spotkac sie z druga osoba tez sniaca??
czy dwie osobypraktykujace swiadomy sen sa w stanie cos takiego zrobic i czy ja jako praktykujacy moge wplynac na czyjs sen albo swiadomosc?
Avatar użytkownikaPistash Mężczyzna

Imię: Wojtek
Droga życia: 9
Typ: Arystokrata (4w3)
Zodiak: Baran

Post 01 maja 2006, 11:07

Nie wydaje mi sie aby byly mozliwe spotkania podczas LD (w koncu to nadal twoj sen, Ty go kontrolujesz), ale napewno sa takie mozliwe podczas OOBE, kiedy to jestes w swiecie rzeczywistym (wazne zeby nie odleciec w OOBE za daleko w astral).

Ponoc obenautycy moga wplywac na swiadomosc innych osob, ale ldekowcy chyba nie, powod taki jak i poprzezdni. Ale oczywiscie to tylko moja hipoteza, dlatego czekam az ktos jeszcze sie wypowie.
Ona: Kocham Cie!!! A Ty mnie tez?
On: Tak, Ciebie TEZ.
xD
Avatar użytkownikaMeph Mężczyzna

Droga życia: 4
Zodiak: Waga, Bawół

Post 29 lip 2006, 16:29

Mi kiedyś kumpel mówił, że podczas gdy on ma OOBE, a ja śpię to on może ze mną porozmawiać i wyciągnąć ze mnie niemalże wszystko a ja tego rano nie będę pamiętał...prawda to...? Jest możliwe coś takiego...?
Out of the silent planet
out of the silent planet we are...
Avatar użytkownikaironek_48 Mężczyzna
"Przebudzony"

Imię: Rafał
Droga życia: 9
Typ: 4w3
Zodiak: Lew

Post 29 lip 2006, 18:26

Czytajac tylko dzienniki Roberta A. Monroe'a, bo sam tego nie robilem, jest to mozliwe. Opisywal iz rozmawial ze swoja znajoma i wszystko sie zgadzalo tylko, ze ona o niczy nie pamietala. Ponoc "wychodzimy z ciala" co noc tylko tego potem nie pamietamy, jesli dana osoba nie jest swiadoma swojej podrozy to nie bedzie jej pamietac po "przebudzeniu".
xD

Post 20 sie 2006, 14:49

Gdzieś czytałem że wspulneśnienie jest możliwe... tylko gdzie o tym czytałem #-o
Wydaje mi się że taki sen to bardziej OBE, zresztom OBE i LD są do siebie podobne i myśle że są tym samym tylko widzianym z innej strony.
Od teraz w STREFA 51
zook Mężczyzna
Dzisiaj na pewno się uda.

Imię: Tomek aka Edward Samuel Oliver
Droga życia: 33
Typ: 7w6
Zodiak: Waga

Post 20 sie 2006, 15:05

zook napisał(a):Wydaje mi się że taki sen to bardziej OBE, zresztom OBE i LD są do siebie podobne i myśle że są tym samym tylko widzianym z innej strony.

Tu sie zupelnie nie zgodze!!! Osoba dokonująca OOBE jest w czasie rzeczywistym i tak blisko wymiaru fizycznego, ze nie zauwaza roznicy. LD natomiast jest to poprostu projekcja twojego umyslu w ktorej swiat ksztaltujesz za pomoca swojej wyobrazni i pragnien.

P.S. Zook, zwracaj troche uwage na pisownie, bledy ortograficzne, raz ze ciezko sie to czyta a dwa potem niektorzy beda przejmowac takie nawyki pisowni... :P
xD

Post 06 gru 2006, 22:40

moja teoria jest taka :

- dwie bliskie osoby,
- ta sama metoda wywolywania testu rzeczywisosci,
w ktorej te dwie osoby jakos ze soba sie lacza (np. zona i maz wykonuja test rzeczywistosic kiedy wykonuja te sama czynnosc w ciagu dnia - bedac przy tym ze soba)

kiedys na pewno tego sprobuje :)
frx Mężczyzna
faza upadku

Imię: lukasz
Droga życia: 33
Zodiak: ryby

Post 27 mar 2007, 19:22

Carlos Castaneda snil wspolnie z la Gordą (w Darze Orła)... dobrze by bylo gdyby ten temat odżyl, gdyż mnie bardzo intersuje :)
'Cokolwiek pomiedzy ludzmi konczy sie, znaczy nigdy sie nie zaczelo, gdyby prawdziwie sie zaczelo - nie skonczylo by sie, skonczylo sie bo sie nie zaczelo... cokolwiek prawdziwie sie zaczyna, nigdy sie nie konczy'
Avatar użytkownikapepex Mężczyzna
Zip

Droga życia: 7
Typ: 7w8
Zodiak: Rak

Post 29 mar 2007, 17:09

Pamietajcie ze sen to tylko wytwor wlasnej wyobrazni i jakies np rozmowy z inna osoba tak zeby i ona o tym wiedziala podczas snu sa raczej niemozliwe. Ale podczas OOBE owszem.
xD

Post 29 mar 2007, 19:34

Sen zachodzi w projekcji astralnej do ktorej (rzekomo) ma tylko dostep sniacy... moze jednak da sie jakos wejsc w ten obszar?
ale w sumie... jakby odbyc z kims podroz astralna, i tworzyc myslokształty (Monroe miał kumpla (juz niezywego) ktory sobie stworzyl domek, morze i piekny zachod slonca) to by to moglo przypominac LD i to jest na pewno mozliwe...
'Cokolwiek pomiedzy ludzmi konczy sie, znaczy nigdy sie nie zaczelo, gdyby prawdziwie sie zaczelo - nie skonczylo by sie, skonczylo sie bo sie nie zaczelo... cokolwiek prawdziwie sie zaczyna, nigdy sie nie konczy'
Zip

Post 12 kwi 2007, 18:34

A pozatym, można by jakoś to co się wyobraża, kreuje wysyłać podświadomie do drugiej osoby. Więc raczej można by było rozmawiać, i widzieć to samo.
Hmm... wiara to podstawa :P.
kamilll Mężczyzna

Imię: kamil
Typ: 5w6
Zodiak: Lew

Post 12 kwi 2007, 23:23

Trzeba jednak mocno odróżnić to co nazywacie LD (czyli półswiadomy sen) od Obe-eksterioryzacji. Wdług mnie wspólny sen jest raczej niemozliwy, gdyż poszczególne osoby musiałby skreować odrebny swiat swojego snu - każda dla siebie. Co innego w drugiej opcji istnieje chyba szansa na wspólną wycieczke, ale musiałyby sie spotkac osoby o szczególnych własciwościach, a to juz takie czeste nie jest - mimo to można próbować.

Co do drugiej kwestii, że 'osoba odpytywana' nic nie pamieta to radziłabym uważać :wink: Pamieć lubi płatac figle i to co jest czesto ukryte, potrafi sie ujawnić zupełnie przypadkowo. Takie zatarte wspomnienia nie są czymś niezwykłym, tyle ze na ogól nie zdajemy soebie sprawy o co chodziło. Tymczasem wyciąganie informacji od osób które sobie tego nie życzą moze mieć dla nich przykre konsekwencje. Kiedyś zdarzyło mi sie odblokować taką wizyte i nazwijmy to że nie była zbyt przyjemna. Wtargniecie w czyjąś psychike nie jest sprawą prostą i sądze ze nie powinnobyć kwestią zabawy. Btw, takiego niespodziewanego intruza można łatwo wyczuć gdyz roztacza wokół siebie dość silne pole (zależne od emocji negatywne lub pozytywne) niestety bardzo trudno przepędzić skąd przyszedł :lol:
Inue Kobieta

Post 19 cze 2007, 15:28

Jeszcze jak istniał portal gwiezdne wrota czytałem tam o wspólnym świadomym śnie.
Technika którą czytałem pozostawia wiele do życzenia, ale ze wzgledu że nie wypróbowałem tej techniki nie wiem czy jest skuteczna. Technika ta polegała na tym że podczas świadomego snu należy "zażyczyć sobie" znalezienie sie w śnie tej osoby z która chcemy mieć świadomy sen. Najlepiej żeby ta osoba też praktykowała LD. Jeśli komuś sie chce może wypróbować tą technikę. Życzę powodzenia.
Samael Mężczyzna

Imię: Krzysztof
Zodiak: Ryby

Post 19 cze 2007, 17:51

Inue napisał(a):Trzeba jednak mocno odróżnić to co nazywacie LD (czyli półswiadomy sen) od Obe-eksterioryzacji

'Różnicy miedzy tymi stanami nie ma, jest to tylko inn poziom dostrojenia' slowa Darka Sugiera (z pamieci :P).
Zip

Post 03 lip 2007, 22:20

skasowano
Ostatnio edytowano 14 paź 2008, 13:17 przez Draq, łącznie edytowano 1 raz
Draq Mężczyzna

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”