1, 2
Witam!
Mam dość nieciekawy problem, nie mam snów. Tzn. od czasu do czasu coś mi się przyśni, najczęściej jest to jakaś niekompletna przepowiednia... Ale takich normalnych snów nie mam, moje spanie wygląda w ten sposób że zamykam oczy i jak otworze jest rano... Czy można w jakiś sposób nauczyć się śnić?
Pozdrawiam!
Mam dość nieciekawy problem, nie mam snów. Tzn. od czasu do czasu coś mi się przyśni, najczęściej jest to jakaś niekompletna przepowiednia... Ale takich normalnych snów nie mam, moje spanie wygląda w ten sposób że zamykam oczy i jak otworze jest rano... Czy można w jakiś sposób nauczyć się śnić?
Pozdrawiam!
-
Frubi
Frubi sny są zawsze kiedy śpisz tylko tego nie pamiętasz.
Ja też mało pamiętam ale zawsze wiem, że coś mi się śniło i nawet oststnio przypominają mi się jakieś elementy snu w dzień.
Ja kiedy zasypiałam wieczorem wmawiałam sobię: Jak się obudzę nie otworzę oczu i będę pamiętać cały sen. Powtarzałam to w myślach aż zasnełam i pomogło. Rano jak się obudziłam jeszcze chwilkę poleżałam i przypomniałam sobie sen. Nie należy się zrywać z łóżka i nie patrzeć w światło żeby za bardzo się nie rozbudzić bo pamięć bardzo szybko ulatuje.
Ważne: chcieć i powiedzieć to sobie przed zaśnięciem jak modlitwę.
Poczytaj trochę forum. Napewno znajdziesz jakieś wskazówki.
Ja też mało pamiętam ale zawsze wiem, że coś mi się śniło i nawet oststnio przypominają mi się jakieś elementy snu w dzień.
Ja kiedy zasypiałam wieczorem wmawiałam sobię: Jak się obudzę nie otworzę oczu i będę pamiętać cały sen. Powtarzałam to w myślach aż zasnełam i pomogło. Rano jak się obudziłam jeszcze chwilkę poleżałam i przypomniałam sobie sen. Nie należy się zrywać z łóżka i nie patrzeć w światło żeby za bardzo się nie rozbudzić bo pamięć bardzo szybko ulatuje.
Ważne: chcieć i powiedzieć to sobie przed zaśnięciem jak modlitwę.
Poczytaj trochę forum. Napewno znajdziesz jakieś wskazówki.
-
anilA
Dokladnie sny sa kazdej nocy tylko wiekszosc ludzi ich nie pamieta jedynie pamieta sie te ktore wywoluja jakies duze emocje czyli np spotkanie zmarlego, horrory, no i te mile
Chcesz pamietac sny to musisz troche czasu na to poswiecic nic nie przyjdzie bez pracy. Najwazniejsze to prowadzic dziennik snow szczerze powiedziawszy ja ten dziennik zamienilem na dziennik LD ale to tylko dlatego ze teraz kazdej nocy pamietam jakis sen a nawet pare snow.
Druga sprawa to sugestia tak jak napisala Anila przed samym zasnieciem trzeba powiedziec podswiadomosci ze zapamietasz sen najlepiej powtarzac w myslach az sie usnie ale np. ja tak nie moge ze wzgledu na bezsensosc w takim wypadku powtorzyc sugestie pare razy i o niczym pozniej nie myslec tylko lezec az sie usnie.
Wiem ze mozesz miec problemy z zapisem pierwszych snow ale jak chociaz kawalek pamietasz zapisuj nie opuszczaj snu z powodu ze malo zapiszesz. Zanim wezmiesz dlugopis do reki nie otwieraj oczu lez w tej samej pozycji w ktorej sie obudziles i przypominaj sobie sen powoli ze szczegolami potem wstan i zapisz.
Sa jeszcze inne sposoby ale te dwa wymagaja stosunkowo malego nakladu czasu do rezultatow ktore otrzymasz.
Chcesz pamietac sny to musisz troche czasu na to poswiecic nic nie przyjdzie bez pracy. Najwazniejsze to prowadzic dziennik snow szczerze powiedziawszy ja ten dziennik zamienilem na dziennik LD ale to tylko dlatego ze teraz kazdej nocy pamietam jakis sen a nawet pare snow.
Druga sprawa to sugestia tak jak napisala Anila przed samym zasnieciem trzeba powiedziec podswiadomosci ze zapamietasz sen najlepiej powtarzac w myslach az sie usnie ale np. ja tak nie moge ze wzgledu na bezsensosc w takim wypadku powtorzyc sugestie pare razy i o niczym pozniej nie myslec tylko lezec az sie usnie.
Wiem ze mozesz miec problemy z zapisem pierwszych snow ale jak chociaz kawalek pamietasz zapisuj nie opuszczaj snu z powodu ze malo zapiszesz. Zanim wezmiesz dlugopis do reki nie otwieraj oczu lez w tej samej pozycji w ktorej sie obudziles i przypominaj sobie sen powoli ze szczegolami potem wstan i zapisz.
Sa jeszcze inne sposoby ale te dwa wymagaja stosunkowo malego nakladu czasu do rezultatow ktore otrzymasz.
- Anonim
Działa! Pamiętam niewielką część snu. Był to człowiek za biurkiem który przerzucał w magiczny sposób jakieś papiery...
-
Frubi
Frubi słyszałam ze jak człowiek otworzy oczy i spojrzy w okno to się zapomni to co mu się śniło. Może coś w tym jest.
Moim zdaniem po prostu nie pamiętasz. Jeśli jest się zmęczony fizycznie i psychicznie a jeszcze miało się ciężką, noc to tym bardziej nie będzie się pamiętać. Proponuje ci ze gdy tylko wstaniesz pomyśl to co ci się śniło i zapisać to w zeszycie. Ja prawie każdy sen zapisuje. Nie zapisuje snów gdy mi się śnią głupoty
Moim zdaniem po prostu nie pamiętasz. Jeśli jest się zmęczony fizycznie i psychicznie a jeszcze miało się ciężką, noc to tym bardziej nie będzie się pamiętać. Proponuje ci ze gdy tylko wstaniesz pomyśl to co ci się śniło i zapisać to w zeszycie. Ja prawie każdy sen zapisuje. Nie zapisuje snów gdy mi się śnią głupoty
- asiątko
asiątko napisał(a):słyszałam ze jak człowiek otworzy oczy i spojrzy w okno to się zapomni to co mu się śniło. Może coś w tym jest
Mit
- Anonim
Anonim Ja też w to nie wierzę ale słyszę to coraz częściej. Dlatego tak sobie pomyślałam ze może coś w ty jest skoro tyle ludzi mówi to samo.
- asiątko
No, popatrzenie w okno może być zgubne dla zapamiętywania snów, jeśli po spojrzeniu w okno pierwszą myślą jest 'O cholera, jak jasno, która to musi być godzina? Na pewno jestem spóźniony do pracy!' itp. ;P Chociaż zachwycenie się nad pięknem wschodu słońca, albo nad sąsiadką którą widzimy przez swoje okno i okno jej sypialni, kiedy ta się przebiera, też może przeszkodzić 
"Zgodnie z zasadami aerodynamiki trzmiel nie powinien latać,
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
ale trzmiel o tym nie wie, więc i tak lata."
"Cats are known to see within the dark. Yet, if you had sight like a cat, even for one day, would you really want to see what's in the dark?"
-
Til
Poszukujący - Posty: 1614
- Droga życia: 11
- Zodiak: tygrys
Na pewno warto zapisywać nie które sny do zeszytu. Bo głupie sny nie warto zapisywać, szkoda papieru. Jesteśmy ludźmi a nie robotami. Więc mamy prawo nie pamiętać snów.
- asiątko
Wg jakich kryteriów określasz, które sny sa "głupie", a które nie są?
Symbole są wszędzie dookoła, nawet w najbardziej banalnych wydarzeniach, które oceniamy jako głupie - na miarę naszej własnej głupoty...
Symbole są wszędzie dookoła, nawet w najbardziej banalnych wydarzeniach, które oceniamy jako głupie - na miarę naszej własnej głupoty...
...all these words I don't just say...
-
leaozinho
- Droga życia: 1
leaozinho Dla mnie głupie sny to np. śni mi się ze wchodzę do toalety a tu to co robiłam w danym dniu śni mi się ale od tyłu, to jak film cofasz do tyłu, za chwile wskakuje ze swoją ukochaną polówką do ciasnej wanny. Gdy jesteśmy w wannie to znowu ściany znikają.
Przecież to głupi sen
Przecież to głupi sen
- asiątko
Tak , jak już napisałem - każdy przykłada swoją miarkę...
Jeśli czegoś nie potrafimy zinterpretowac, to najczęściej to oceniamy jako głupie albo bezsensowne. Kiedy czegoś nie znamy, to boimy się tego itd itp...
Jeśli czegoś nie potrafimy zinterpretowac, to najczęściej to oceniamy jako głupie albo bezsensowne. Kiedy czegoś nie znamy, to boimy się tego itd itp...
...all these words I don't just say...
-
leaozinho
asiątko napisał(a):leaozinho Dla mnie głupie sny to np. śni mi się ze wchodzę do toalety a tu to co robiłam w danym dniu śni mi się ale od tyłu, to jak film cofasz do tyłu, za chwile wskakuje ze swoją ukochaną polówką do ciasnej wanny. Gdy jesteśmy w wannie to znowu ściany znikają.
Przecież to głupi sen
no niekoniecznie - może to oznaczać, że ze swoim chopakiem nie masz ogrniczeń, albo marzysz by ich nie mieć
-
Radunia
- Droga życia: 5
- Zodiak: Strzelec/Bawół
-
mateusz812
Powrót do LD i OOBE :)) - Imię: Mateusz
- Typ: 4w3
- Zodiak: Panna
1, 2