Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.
Czyli to o co zapytam xD a Bedzie tego dużo ;)
1. Jakieś ćwiczonka na relaks i cwiczenie pamieci. Czy medytacja pomaga w tym?
2. Jakieś ćwiczenia na wyjście z obe bo tyle tego jest ze sie gubie x/
3. Czy możliwe jest LD przy pierwszej próbie. Bo chyba tak (sam dzisiaj doświadczyłem).
4. W OBE co znaczy dostrojenie? Jak sie dostroić aby być długo w obe
5. Co z jakimiś widmami czy hypnagogami ;d
6. Co to są botery?
mateusz812 Mężczyzna
Powrót do LD i OOBE :))

Imię: Mateusz
Droga życia: 1
Typ: 4w3
Zodiak: Panna

Post 04 lip 2008, 23:49

hej,
1. ćwiczenia relaksujące pomogą Ci w medytacji, nie na odwrót. Jeśli będziesz potrafił medytować będziesz też zrelaksowany. A lepsza pamięć też przyjdzie wraz z nauką medytacji.
3. też mi się tak wydaje, ludzie mają LD bez jakichkolwiek prób z ich strony, samorzutnie.
Na resztę pytań nie znam odpowiedzi.
"We're jamming
I wanna jam it with you,
We're jamming, jamming
And I hope you like jamming too"
Avatar użytkownikamorphia Kobieta
biszkopt

Droga życia: 4
Typ: 4w5
Zodiak: baran

Post 05 lip 2008, 10:42

To ja się postaram częściowo uzupełnić listę.

2. Właśnie tyle tego jest, że musisz po prostu jakieś wybrać odpowiednie dla Ciebie. Sam musisz przetestować co na Ciebie działa a co nie.
4. W zależności właśnie od dostrojenia różny jest czas trwania obe i widoczność jaka mamy. Jak się dostroić ? Nie wiem, wydaje mi się, że nie mam na to wielkiego wpływu. Kiedyś czytałam, że jest to zależne od ilości energii jaką posiadamy w danej chwili. Wiec możemy mieć długie obe i widoczność bardzo dobrą. Ale nigdy taka jak w rzeczywistości. Ja np. mam problem z odczytaniem czegokolwiek będąc w obe. Jakbym miała przyrównać widzenie do czegokolwiek to przypomina mi się scena z „ Gladiatora” kiedy główny bohater spotyka się z żoną i synkiem po drugiej stronie. A czasami widoczność jest prawie zerowa, jest ciemno i co chwile ściąga z powrotem. Wtedy lepiej sobie darować obe bo to trochę meczące.
5. Pojawiające się nam przed oczami obrazy. Bardzo wyraźne. Nie tak jak obrazy, które masz w głowie podczas rozmyślania tylko dosłownie jakbyś oglądał fotografie czy oglądał telewizje. Niestety trwają bardzo krótko. Pojawiają się kiedy jesteśmy w stanie na pograniczu jawy i snu. Proponuje się położyć, zamknąć oczy i patrzeć w czarną przestrzeń przed sobą. Ale niezbyt natarczywie i bez jakiegoś wielkiego wysiłku z naszej strony. Najlepiej żeby hipnagogi nie były celem samym w sobie. Po prostu najlepiej się zrelaksować, spróbować wyciszyć. Można sobie po prostu myśleć o czymś przyjemnym i starać się nie usnąć. Powinny się pojawić
6. Nie wiem co to jest ale chętnie bym się dowiedziała
"Twoja największa siła polega na swobodzie wyboru. Dlatego wybierz szczęście, zdrowie, wszelkie dobro, piękno, mądrość prawdę i miłość." ;)
Avatar użytkownikassilvia Kobieta

Typ: TakaJednaJędzaMała
Zodiak: Żarłacz Tygrysi

Post 16 lip 2008, 10:06

rozumiem x) ja ćwiczę i coś mi nie wychodzi ^^' byłem na wakacjach xD moja koleżanka (podobno sie zna ;p) mówi że boter to coś co wysysa ci energie i wraca się potem nieźle zmęczonym
Powróciłem! Jestem gotowy na LD i OOBE jak nigdy : ))
mateusz812 Mężczyzna
Powrót do LD i OOBE :))

Imię: Mateusz
Droga życia: 1
Typ: 4w3
Zodiak: Panna

Post 16 lip 2008, 23:02

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że nigdy po OBE nie byłam zmęczona, nawet lepiej sie czuje niż po zwykłym śnie. I nawet dosyć często jest tak, że czuje jakbym to ja była naładowana jakąś pozytywną energią. Mam nadzieje, że to nie ja jestem tym boterem co wysysa w czasie OBE z innych energie ;)
"Twoja największa siła polega na swobodzie wyboru. Dlatego wybierz szczęście, zdrowie, wszelkie dobro, piękno, mądrość prawdę i miłość." ;)
Avatar użytkownikassilvia Kobieta

Typ: TakaJednaJędzaMała
Zodiak: Żarłacz Tygrysi

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”