Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Post 17 mar 2007, 11:46

ja też jestem początkujący od jakiegoś czasu próbuje mieć ld(pierwsze) ale jak do tej pory się nie udało chodzę do szkoły i niestety nie mam tyle czasu ile chciałbym mieć
mieszkam w internacie od poniedziałku do piątku w piątek jadę do domu
poza tym jestem leniwy sam nie wiem którą technike wybrać żey mieć ld
ps.czy muszę zapisywać sny dziennik snów i robić RT?
jaką technikę mi polecicie?
w jaki sposób mieliście ld?
moim zdaniem najlepsza będzie dla mnie technia MILD(ta zmodyfikowana chyba przez nazcaina)lub technika uryny lub metoda sennego paraliżu
ps.a co powiecie na niespanie przez np.2 lub 3 dni
będziecie bardzo wyczerpani i będziecie mieli ld(np.metodą liczenia lub hypnagogiczną)
ps.nazcain może ty wiesz coś na ten temat?
Rasiak

Post 17 mar 2007, 13:25

A więć rasiak trafił i tu
Trust I seek and I find in you
Every day for us something new
Open mind for a different view
And nothing else matters

http://inm.webd.pl/img/userbary/userbar.jpg
Avatar użytkownikaSeginus Mężczyzna

Droga życia: 33

Post 17 mar 2007, 13:56

Rasiak napisał(a):poza tym jestem leniwy sam nie wiem którą technike wybrać żey mieć ld

Lenistwo i brak systematycznosci jest najgorszym przeciwnikem swiadomego snienia. Aby uzyskac jakies efekty nalezy po prostu kazdego dnia wykonac dana prace.

Rasiak napisał(a):ps.czy muszę zapisywać sny dziennik snów i robić RT?

Tak. Zdecydowanie tak. Codzienne zapisywanie snow jest niezbedne. Im wiecej bedziesz pamietal snow, tym wieksze jest prawdopodobienstwo zapamietania swiadomego snu. Po za tym pewne archiwum Twoich snow bedzie niezwyklym skarbem, ktory pomoze Ci w poznawaniu siebie jak i zarowno podswiadomosci.

Teraz kolej na RT. Jest to niestety dosyc zmudna praca, ale skuteczna. Proponuje wykonywac test rzeczywistosci od 4 -5 razy dziennie. Po prostu ten nawyk muis Ci wejsc w krew. Istnieja rozne praktyki wykonywania testow snienia. Moj np. plega na tym, ze staram sie wyciszyc popzrez 3 wdechy i wydechy. Po czym zadaje sobie kilka razy pytanie: Czy ja snie? Czy to jest sen? Aby przekonac sie czy snie, probuje usniesc sie w powietrze. Cala sila woli probuje tego dokonac.
Czasami urozmaicam test, ze wyobrazam sobie przez chwile, ze jestem w snie. Przypominam sobie wtedy jak sie czuje kiedy snie. Wyobrazam sobie, ze przy pomocy sily woli zmieniam kolory przedmiotow, ze moge je uniesc w powietrze.
Caly test trwa jedynie 1 -2 min. warto wykonac ich 4 -5 razy dziennie.

jesli masz trudnosci z wykonywaniem testow rzeczywistosci. Zapominasz o nich itp. Proponuje ustawic sobie zegarek, telefon, aby co godzine Ci pikal. Pikanie bedzie Cie informowalo o zrobieniu testu. Byc moze w snie uslyszysz znajome pikanie, zrobisz test i dalej zrobisz co zechcesz:)

Zycze wytrwalosci i przede wszystkim cierpliwosci!

pzdr

p.s nie polecam pomyslu na nie spanie. jest to przede wszystkim nie zdrowe.
Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą
Avatar użytkownikaBlue Mężczyzna

Droga życia: 11
Typ: Włóczęga (4w5)
Zodiak: Waga

Post 17 mar 2007, 16:00

czyli muszę zapisywać sny dziennik snów i robić RT?
miałeś już kiedyś ld?
a nie mogę zająć się np.techniką MILD(zmodyfikoana)
kilka dni poobserwuje proces budzenia itd.i będę miał ld
nie robiąc żadnych RT nie zapisując snów
tylko zajmę sie jedną trechniką np.MILD
nie robiąc wcześniej żadnych RT i nie zapiując snów
chyba wiesz o co mi chodzi?
czy np.techniki są bezuzyteczne jeśli wcześniej nie zapisywałenm snów itd.
czyli czy mogę zająć się jakąś techniką jeśi wcześniiej nie zapisywałenm snów itd.
i czy np.jeśli zajmę się techniką uryny to będę miał LD w ciągu 1 dnia(wcześniej nie zapisywałem snów)
ps.niestety ale mam mało czasu(szkoła)
Rasiak

Post 17 mar 2007, 16:37

Są i nie są bezużyteczne, czasami wystarcza samo nastawienie, czasami nic nie trzeba robić, Jednak RT i zapisywanie snów to metoda najskuteczniejsza.
And nothing else matters

Post 17 mar 2007, 18:16

czyli RT i zapisywanie nie są niezbędne?
czy jak zajmę się techniką uryny
czyli za każdym razem kiedy będę w ubikacji zrobię RT
i przed snem....
to czy jest szansa że się uda i będę miał LD(wcześniej nie zapisywałem snów)
bo wolałbym nie zajmować się tym dzennikiem snów(brak czasu i lenistwo)
RT może być ale z dziennikiem mogą być problemy
Jednak RT i zapisywanie snów to metoda najskuteczniejsza.

dlaczego?
Rasiak

Post 17 mar 2007, 19:28

eh
Dzienik snów ma jedną bardzo ważną funkcje, sprawia że lepiej pamiętasz wszystkie sny
And nothing else matters

Post 17 mar 2007, 19:37

świadome?
a bez dziennika gorzej pamiętam ld?
poza tym umieszczam linka
http://www.lucid.fora.pl/
Rasiak

Post 17 mar 2007, 20:37

Wszystkie sny
And nothing else matters

Post 18 mar 2007, 10:40

wszystkie czyli ld też?
czy bez dziennika nie będę dobrze pamiętał ld?
czy dziennik jest potrzebny żebym zapamiętał LD?
Rasiak

Post 18 mar 2007, 12:03

Jesli zamierzasz isc na skroty i w jak najszbszym czasie doswiadczyc ld, to musze Cie zmartwic..nie tedy droga. Oczywiscie, kazdy inwidualnie podchodzi do cwiczen i inny jest rezulat. Jedni beda mieli swiadomy sen w dosyc szybkiem czasie, pozostali natomiast troszke beda musieli popracowac.
Nie wiem jaka to jest technika zmodyfikowana MILD i uryna, musialbys mi w skrocie napisac o co chodzi.
Nie pisz, ze nie masz czasu na cwiczenia, usprawiedliwiajac sie szkola. Takim podejsciem niewiele uzyskasz. Napisanie kilku zdan w dzienniku nie powinno zajac wiecej niz 5 min. Jesli sie postarasz to testy beziesz wykonywal rowniez systematycznie. Pomysl z toaleta jest bardzo fajny:)

pzdr

Post 18 mar 2007, 13:58

Nie wiem jaka to jest technika zmodyfikowana MILD i uryna, musialbys mi w skrocie napisac o co chodzi.

no to piszę:
MILD
Mnemonic Induced Lucid Dream – technika pobudzania pamięci
Kiedy przebudzisz się po nocy i odzyskasz świadomość, nie możesz w ogóle się poruszać. Nie zwracaj uwagi na zewnętrzne bodźce (jak już wcześniej wspomniałem, gwałtowna pobudka może być przyczyną nie zapamiętywania snów, a w przypadku tej metody spowoduje jej niepowodzenie). Spróbuj utrzymać stan pomiędzy jawą a snem tak, by Twoja świadomość krążyła w koło uprzedniego snu. Następnie powoli przypominaj sobie ów sen. Musisz przeżywać go dokładnie od samego początku aż do momentu, w którym się obudziłeś. Gdy już dojdziesz do tego miejsca, nie przestawaj, lecz wyobraź sobie, że przejąłeś kontrolę nad snem i kontynuuj go z tym przekonaniem. Pozwól sobie zasnąć z takimi właśnie myślami, a być może Twoje obrazy będą stawać się coraz wyraźniejsze i zorientujesz się, że przebywasz we własnym śnie.

UILD
Urinate Induced Lucid Dream – metoda uryny
Jeśli ktoś ma problemy z pęcherzem moczowym, powinien zastąpić tą metodę inną, gdyż jest ona w tym przypadku zbyt ryzykowna. Przed położeniem się do snu należy wypić dużą ilość wody. Uprzednio w ciągu dnia należy robić testy rzeczywistości zawsze gdy znajdziemy się w ubikacji. Kiedy przyśni nam się, że musimy załatwić potrzeby fizjologiczne i znajdziemy się w łazience, zaistnieje duże prawdopodobieństwo, że zrobimy test rzeczywistości i uzyskamy świadomość.

czyli w niektórych przypadkach dziennik jest potrzebny a w niektórych nie?
Rasiak

Post 18 mar 2007, 14:23

Jak wspomnialem wczesniej, prowadzenie wlasnego dziennika snow ma na celu zapamietywanie snow. Jesli nie masz problemu z tym aspektem, to juz Twoj wybor.
Bo zdazy sie sytuacja, kiedy bedziesz mial swiadomy sen, a nic z tego nie zapamietasz.
Zwracanie uwagi na sny, a przy tym zapisywanie ich, daje wieksza szanse na uzyskanie swiadomosci. Dajesz sygnal swojej podswiadomosci, ze sny sa Ci bliskie, ze zwracasz na nie duza uwage.
Co do technik na ld, to nie jestem expertem. Wczesniej opisalem jak ja cwicze i tego sie staram trzymac:)

pzdr

Post 18 mar 2007, 15:05

tylko jest jeden mały problem
na dziennik snów nie mam czasu(skoła internat)
jestem w internacie od poniedziałku do końca lekcji w piątek budzą mnie o 7:00 lub o 6:30
i nie mam czasu na dziennik snów
mam tylko czas w sobotę i niedzielę lub święta lub w wakacje lub kiedy są ferie zimowe
lub kiedy jestem chory(bardzo rzadko może 1-2 razy w ciągu roku szkolnego wtedy mogę mieć nawet tydzień wolny)
jak długo trzeba zajmować się tym dziennikiem?
i czy muszę to robić codziennie i regularnie?
Rasiak

Post 18 mar 2007, 15:39

Rasiak, prowadzenie dziennika snow zajmuje Ci tylko kilka minut z rana wiec to nie jest kwestia braku czasu tylko faktu iz CI sie nie chce pisac, nie chce Ci sie wlozyc minimum wysilku. Te 5 minut z rana to nie wiecznosc. Dziennik snow sluzy tylko lepszemu zapamietywaniu snow, LD to tez sen wiec w zapamietywaniu LD tez. Jak juz Ci napisal Seginus, wszystkich snow, kontrolowanego i zwyklego. Regularnosc prowadzenia dziennika snow jest wskazana, lepsze efekty, to chyba oczywiste. A jesli chodzi o okres zajmowania sie nim: najlepiej jak najdluzej, to tylko pomaga w zapamietywaniu zdarzen sennych. Kiedy pamietasz wieksza ilosc snow latwiej jest CI zorientowac sie podczas kolejnego ze to wlasnei Sen bo mozesz sobie przypomniec jakis znaczacy fragment z poprzedniego snu. Testy rzeczywistosci tez sa przydatne chociaz osobiscie ich nie stosuje poniewaz podczas snu poprostu spontanicznie mnie "olsniewa" (prawdopodobnie dzieki prowadzeniu dziennika snow). Oczywiscie ani dziennik snow ani Testy rzeczywistosci nie sa obowiazkowe z tym ze szybciej zauwazysz efekty pracy. W zasadzie LD tez nie jest obowiazkowe, ja to robie z przyjemnosci a nie obowiazku, nad tym lepiej sie zastanow... Przetestuj metode przerywanego snu. A metody urny nie polecam, metoda dla samobojcy ;) (niebezpieczna, chyba nie chcialbys zeby jakas kolezanka Cie zobaczyla po nieudanej probie ;) )
Ona: Kocham Cie!!! A Ty mnie tez?
On: Tak, Ciebie TEZ.
xD
Avatar użytkownikaMeph Mężczyzna

Droga życia: 4
Zodiak: Waga, Bawół

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”