Zjawisko snu, świadomego i tego zwykłego. Techniki oneironautyczne, opisy Waszych snów.

Post 18 mar 2007, 15:46

Przetestuj metode przerywanego snu

na czym ona polega i dlaczego akurat tą metodę?
Rasiak

Post 18 mar 2007, 16:03

Rasiak, wiesz co... jak ja sie pojawilem na forum to najpierw pobierznie przejzalem forum zeby sprawdzic czy cos juz nie zostalo napisane przez innych uzytkownikow, Tobie polecam to samo...
Tematow w dziale "Odmienne stany swiadomosci" nie ma wiele a istotne informacje sa, Zazwyczaj nazwa topiku mowi jakie sa w niej informacje ;)

Ale tak w skrocie, najbardziej znana:
METODA 4 + 1: W nocy idziesz spać na 4 godziny. Potem 1 godzinę nie śpisz. Po położeniu się, powinny byc jakies efekty.
Radze troche zmodyfikowac ta metode, przejzyj forum, bo nikt nie bedzie specjalnie dla Ciebie pisal znowu jednego i tego samego...
Ona: Kocham Cie!!! A Ty mnie tez?
On: Tak, Ciebie TEZ.
xD
Avatar użytkownikaMeph Mężczyzna

Droga życia: 4
Zodiak: Waga, Bawół

Post 18 mar 2007, 16:17

Ale tak w skrocie, najbardziej znana:
METODA 4 + 1: W nocy idziesz spać na 4 godziny. Potem 1 godzinę nie śpisz. Po położeniu się, powinny byc jakies efekty.
Radze troche zmodyfikowac ta metode, przejzyj forum, bo nikt nie bedzie specjalnie dla Ciebie pisal znowu jednego i tego samego...

i dzięki tej metodzie będę miał LD?
i dlaczego mam ją modyfikować?
metoda 4+1 to metoda przerywanego snu?
Rasiak

Post 18 mar 2007, 20:35

i dzięki tej metodzie będę miał LD?

NIe ma nic na 100% jedni maja spontanicznie projekcje inni musza sie troche pomeczyc i poexperymentowac.

metoda 4+1 to metoda przerywanego snu?

TAK!!! No skoro wstajesz w nocy i dalej idziesz spac tzn ze przerywasz sen...

Rasiak napisał(a):i dlaczego mam ją modyfikować?

Bo kazdy inaczej reaguje na rozne bodzce, dla mnie godzina przerwy to za dlugo, ja skracam ten czas np do 30min, poexperymentuj troche. Czasem np budze sie dwa razy w nocy i nei co 4 godziny a np co 2,5h. Musisz troche poexperymentowac i najlepiej stworzyc wlasna metode ktora bedzie Ci odpowiadac, przydadza sie tez jakies afirmacje.

Dobrym czasem do LD czy tez OOBE jest poranek, kiedy sie przebudzasz i idziesz zaraz znowu spac (dobre na wakacje albo ferie)

Zacznij troche czytac, podaje Ci dwa linki ktore Ci sie przydadza, nastepnym razem przejzyj czy cos jest zanim zapytasz... ;)
http://forum.przebudzenie.net/viewforum.php?f=25
http://forum.przebudzenie.net/viewforum.php?f=26
Te dzialy sie uzupelniaja, miloego czytania ;)
xD

Post 20 mar 2007, 20:27

Meph napisał(a):METODA 4 + 1: W nocy idziesz spać na 4 godziny. Potem 1 godzinę nie śpisz. Po położeniu się, powinny byc jakies efekty.

Ja znalem to jako metode oobe :P
CZytalemtam wczesniej ze Rysiak sie pytal czy musi prowadzic dziennik snow - tak jak napisal meph, wzmocni to Twoja pamiec do snow - co z tego ze bedziesz mial LD skoro go nie bedziesz pamietal? JA pewnej nocy mialem 3 LD, jedno troche pamietalem - a o pozostalych dwoch wiedzialem tylko tyle ze byly :P

BTW:
dzieki dziennikowi snow, mozesz zobaczyc jakie rzeczy powtarzaja ciagle sie powtarzaja i moga sie stac one dla Ciebie znakami snow :) pomocne :),pozdro
Ostatnio edytowano 20 mar 2007, 20:49 przez pepex, łącznie edytowano 1 raz
'Cokolwiek pomiedzy ludzmi konczy sie, znaczy nigdy sie nie zaczelo, gdyby prawdziwie sie zaczelo - nie skonczylo by sie, skonczylo sie bo sie nie zaczelo... cokolwiek prawdziwie sie zaczyna, nigdy sie nie konczy'
Avatar użytkownikapepex Mężczyzna
Zip

Droga życia: 7
Typ: 7w8
Zodiak: Rak

Post 20 mar 2007, 20:43

pepex napisał(a):Ja znalem to jako metode oobe Razz

Bo jest :) ale nei wiem czy zauwazyles zalozenie i OOBE i LD jest takie samo, "uspione cialo swiadomy umysl" i temu sluzy wlasnie ta metoda.
xD

Post 20 mar 2007, 20:57

Meph napisał(a):Bo jest ale nei wiem czy zauwazyles zalozenie i OOBE i LD jest takie samo, "uspione cialo swiadomy umysl" i temu sluzy wlasnie ta metoda.

Tak tak :) ale napisales tez ze modyfikujesz to dla siebie do LD i skracasz 1h do 30 minut :) teraz to mi przypomina MILD (oryginalny MILD dr. LaBerg`a - chyba :P niepamietam dokladnie nazwiska hehe - podal 15minut :) )
'Cokolwiek pomiedzy ludzmi konczy sie, znaczy nigdy sie nie zaczelo, gdyby prawdziwie sie zaczelo - nie skonczylo by sie, skonczylo sie bo sie nie zaczelo... cokolwiek prawdziwie sie zaczyna, nigdy sie nie konczy'
Zip

Post 21 mar 2007, 01:34

Bo wiele metod jest do siebie podobnych, bo zasada i cel jest ten sam (uspione cialo, wybudzony umysl), a mi chodzi jedynie o to aby stworzyc metode dla siebie wygodna. Skoro np. jakis okres czasu wybudzania jest dla mnie za krotki badz za dlugi to go zmieniam. Jesli czuje ze nie musze spac 4 godziny tylko np 3 i to daje mi widoczniejsze efekty to tez skracam ten czas. I dlatego zachecam do experymentow i mixowania roznych technik.
xD

Post 21 mar 2007, 21:06

Najlepiej jak sie na spontanie wybudzisz w nocy :) i bedziesz troche aktywnym :)
Zip

Post 08 mar 2008, 11:01

ok mam kilka pytań
1.czy po obudzeniu się trzeba leżeć nieruchomo,żeby coś zapamiętać?
a może budzicie się i od razu coś zapamiętujecie?
chyba wiecie o co mi chodzi
2.czy mogę np.obudzić się w nocy i wtedy zapisywać sny?
a może muszę to robić rano?
3.jak długo trzeba zajmować się dziennikiem snów?
po ilu dniach(po jakim czasie)zaczęliście coś zapamiętywać?
4.czy dzięki dziennikowi snów mogę zapamiętywać wszystkie sny?
???
czekam na odpowiedzi
Symulator OOBE

Post 08 mar 2008, 11:49

Symulator OOBE napisał(a):2.czy mogę np.obudzić się w nocy i wtedy zapisywać sny?
a może muszę to robić rano?
3.jak długo trzeba zajmować się dziennikiem snów?
po ilu dniach(po jakim czasie)zaczęliście coś zapamiętywać?
4.czy dzięki dziennikowi snów mogę zapamiętywać wszystkie sny?

2. To jest całkowicie względna sprawa... to TY musisz znaleźć optymalny sposób.

3. To jest całkowicie względna sprawa... u jednej osoby "zadziała" po kilku dniach, u innej po kilku miesiacach, a u innej wcale.

4. To jest całkowicie względna sprawa... :D
"Tempus edax rerum - Czas... pożeracz wszystkiego" Owidiusz
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem

Imię: Kamil
Typ: Włóczęga (4w5)
Zodiak: Panna / Tygrys Ogień

Post 09 mar 2008, 10:29

Wczoraj przypadkiem przez forum insomni trafilem do was, caly dzien czytalem i postanowilem sprobowac wprowadzic sie w stan LD, sluchalem w ciagu dnia i przez snem mp3. Adam Bytof - Swiadomosc Swiadka chodzilo o wprowadzenie w stan medytacji i wyciszenia. Efekty hehe czesto miewam sny, i czesto pamietam te ostatnie dzisiaj tez mialem i oczywiscie go zapisalem ( 1 raz ) :D ale czy to normalne ze we snie JEDNYM panuje taki chaos miejsc i sytuacji. Oczywiscie to nie bylo LD ale to dopiero 1 noc. Moje pytanie mialem kiedys sen ze snie stoje kolo siebie i patrze na siebie i nie moge sie obudzic i naprawde nie moglem sie obudzic ale zrobilem to czy to ma cos w spolnego z LD. Dzieki za odpowiedz jesli takowa otrzyma, bede informowal na bierzaco jak mi idzie
pozdo
mejker Mężczyzna
zawsze możesz być lepszy :D

Imię: krzysiek
Typ: 6w5
Zodiak: baran

Post 09 mar 2008, 22:23

1. Jesli zerwiesz sie odrazu do zapisywania to bedziesz pamietal tylko moment najciekawszy i koniec snu albo nawet nic nie zapamietasz za to jak bedziesz lezal bez ruchu, przypomnisz sobie sen i dopiero wezmiesz sie za zapisywanie bedziesz pamietal szczegoly ktorych bys normalnie nie zapisal.

2. Taka wzgledna sprawa to nie jest jak napisal Pax - zapisujesz kazdy sen ktory pamietasz takie jest zalozenie wazne wyrobic sobie nawyk bo oto chodzi. Oczywiscie wiadomo ze to nie jest takie łatwe zwlaszcza jak sie budzimy w srodku nocy ciemno wszedzie oczy same sie zamykaja do snu itp. A nieraz trzeba isc do pracy, do szkoly w takim wypadku ja zawsze przed snem powtarzalem ze sie obudze przed budzikiem [jak budzik cie obudzi to sen nie zapamietany bedzie na 90%] ;) Ale jak chcesz szybko miec LD to warto sie czasem zmobilizowac.

3. Dziennik snów jest na stałe lecz pozniej zaczniesz robic selekcje ;) Kto nie robi selekcji gdy dobrze pamieta sny to naprawde gratuluje podejscia ;) W moim wypadku duzo nie bylo trzeba 2 dni zapisalem a 3 kartka wypelnila sie o trzy razy wiecej :P Teraz Pax dobrze napisal sprawa wzgledna to zalezy jak teraz pamietasz sny czy je wogole pamietasz? Ja pamietam sny przed zaczeciem prowadzenia dziennika.

4. I znow sie nie zgodze z Pax-em :D. Jesli naprawde regularnie prowadzisz dziennik zapamietasz kazdy sen przy ktorym cie nie budzi budzik lub jakis nagly halas itp. Jest jednak male ale - jesli przestaniesz zapisywac - to te sny z nocy nie zapamietasz chyba ze nie pojdziesz spac po nich :P Ile razy ja obudzilem sie w nocy i stwierdzilem ze tak dobrze pamietam sen ze rano bede wiedzial wszystko. Rano okazalo sie ze wiedzialem o czym snilem ale nie pamietalem nic wiecej :D.

mejker napisał(a):ale czy to normalne ze we snie JEDNYM panuje taki chaos miejsc i sytuacji

To wlasnie jest normalne powinnes - czytajac dziennik snow na to zwracac uwage dzieki temu latwiej sie skapniesz ze to sen.
Anonim

Post 22 lip 2008, 15:21

Wyszperana w necie metoda na wywołanie LD za pomocą kart do gry.
http://jola.comm.pl/obe_ld/karty.htm
Może komuś się przyda :P Moja pierwsza próba zakończyła się sukcesem ale może to tylko fart pierwszej próby ;)
Przygotowałam sobie wczoraj przed snem karty i usypiałam z dużą wiarą w to, że w nocy w jakikolwiek sposób poprzez LD, OBE czy zwykły sen, zobaczę jaka karta leży na wierzchu kupki. W nocy zaraz po „wyjściu z ciała „ od razu poleciałam do stolika na którym zostawiłam karty. Widziałam kupkę kart, ale było ciemno i nie mogłam dostrzec jaka karta leży na wierzchu (w OBE w ogóle czytanie itp. jest trudne). Kiedy zaczęłam się bardziej przyglądać to zobaczyłam tak jakby niewyraźne zdjęcie kobiety, więc pomyślałam że pewnie tą kartą jest Dama. Przestałam się zajmować kartami i po jakimś czasie obecności "po za" zaczęło mnie ściągać z powrotem. Ponownie wyszłam i postanowiłam sprawdzić karty jeszcze raz. Tym razem wyraźnie widziałam 3 trefl. Zaczęłam jeszcze przeglądać karty, które leżały pod spodem. Była to 10 trefl i 5 trefl. Więcej nie sprawdzałam żeby nie mieć problemów z zapamiętaniem. Po powrocie sprawdziłam karty w realu. Na wierzchu leżała 3 trefl. Sprawdziłam karty pod spodem i były to 4 karo i 5 trefl. No ta czwóreczka trochę popsuła eksperyment :-s Ale i tak jestem w malutkim szoku :D
"Twoja największa siła polega na swobodzie wyboru. Dlatego wybierz szczęście, zdrowie, wszelkie dobro, piękno, mądrość prawdę i miłość." ;)
Avatar użytkownikassilvia Kobieta

Typ: TakaJednaJędzaMała
Zodiak: Żarłacz Tygrysi

Post 22 lip 2008, 15:46

A ja w duzym :) Bo ja dzisiaj wlasnie mialem dame dzwonek!! :D Spytalem Ssilvie jaki kolor widziala powiedziala ze dzwonek! :D Normalnie w szoku jestem :P
Anonim

Powrót do działu „Sny i świadome śnienie”