Filmy związane w jakikolwiek sposób z ezoteryką.

Dyskusje na tematy związane z innymi działami występującymi w Zinie, m.in. filmy, książki, czasopisma. Jest to też miejsce do opisania ostatnio przeczytanej ciekawej ksiażki czy napotkanych stron www, związanych pośrednio z ezoteryką.

Postprzez GothicAngel » 10 Gru 2006, 11:27

Nie wiem czy ktoś słyszał o filmie Bunkier.. :) jeśli nie to polecam. Ciekawy psycholigiczny film, a nóż widelec komuś sie spodoba :)

"Widzę ostrość na nieskończoności, to nieskończoność nabiera ostrości"
Awatar użytkownika
GothicAngel Kobieta
Cisza i Ogień

Imię: Paulinka
Miejscowość: z pokoju bez klamek... ?
Droga życia: 6
Typ: <<Realista>>7w8
Zodiak: koziorożec
Dołączenie: 29 Lis 2006, 17:20

Postprzez parpar_maor » 18 Gru 2006, 15:16

Co prawda chyba z ezoteryką nie do końca związane, ale za to na temat równie popularnego sensu życia, życia po życiu itd. Polecam książkę/film "Autostopem przez galaktykę" oraz "Sens Życia wg Monty Pythona" :D. Obie produkcje to niemal czyste nabijanie się z tych wszystkich godzin czy lat spędzonych nad rozmyślaniem "po co tu jesteśmy, kim jesteśmy, dokąd zdążamy" itd. :D. Parodia filozofii i egzystencji :). Dobra alternatywa dla kogoś kto jest zagrzebany w tej tematyce po uszy i nieustannie szuka odpowiedzi na pytania bez odpowiedzi, można się pośmiać (w pewnym sensie nawet z samego siebie). Python leciał jakiś czas temu na c+, a "Autostopem przez galaktykę" wciąż raczej można napotkać na HBO lub HBO2, niedawno nawet oglądałem. Pozdrawiam
Screen behind the mirror
Awatar użytkownika
parpar_maor Mężczyzna
life rider

Miejscowość: Puławy
Zodiak: Bliźnięta
Dołączenie: 25 Paź 2006, 18:57

Re: Filmy związane w jakikolwiek sposób z ezoteryką.

Postprzez Havva » 07 Paź 2009, 13:41

"Peacefull Warrior" chyba nigdzie w postach nie wyskoczył, a szkoda bo bardzo dobry film.
"Conversations with God" o Nealu Walschu
A ostatnio "Being Erica". Serial nie ezoteryczny, ale każdy odcinek daje do myślenia.
Havva Kobieta
The Butterfly

Imię: Ewa
Droga życia: 9
Typ: 4w5
Zodiak: Waga
Dołączenie: 02 Paź 2009, 14:43

Postprzez kaszub » 16 Paź 2009, 19:20

witajcie- chyba nikt nie wspomniał o filmie "Powder" ( w Polsce pod nazwa "zagadka Powdera" ). uważam ,że bardzo ciekawy film.

A wymienione przez dwie osoby filmy "Miedzy piekłem a niebem " oraz " What Dreams May Come " to jedno dzieło.
Faktycznie -wspaniały i dający dużą wiedze film.

chyba i o tym nikt nie wspomniał - Niebiańska przepowiednia
: http://www.filmweb.pl/f120184/Niebia%C5 ... ednia,2006
Awatar użytkownika
kaszub Mężczyzna

Imię: Michał
Droga życia: 1
Zodiak: bliźnięta
Dołączenie: 14 Paź 2009, 23:56

Postprzez Apollo » 17 Paź 2009, 00:08

Witam

"Niebianska Przepowiednia" to dobry film o tematycwe New-ageu. Bardzo ciekawie przewdastawiono tam istnienie tzw. nieba. jako swiata rownolegflego do naszej rzeczytwistosci dla ktorego musimy sie tylko przebudzic... . Film mozecie obejrzec np. tutaj.... http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f

Pozdrawiam
Misterium Christi
Awatar użytkownika
Apollo Mężczyzna
http://www.misteriumchristi.pl

Imię: Apollo
Miejscowość: Dublin, Irlandia
Droga życia: 8
Zodiak: Wodnik
Dołączenie: 26 Mar 2008, 16:19

Postprzez emil » 05 Lis 2009, 13:31

Witam wszystkich. Zakupiłem film Secret na http://www.rozmaite.pl, objeżałem i jestem pod wrażeniem. Jak na srebrnej tacy przedstawiają gotowe obrazki do wizualizacji. Przyznam, że film Secret uświadomił mi niektóre moje osiągnięcia. Teraz wiem jak udało mi się to i owo osiągnąć. Myślę że teraz będę to robił świadomie :).
Obejżałem też wersję "Wat the blup...", tą z 4 DVD. Jest to ten sam temat ale z bardzo naukowego punktu widzenia. Wszystkie 4 DVD to prawie 10 godz. oglądania. Niesamowite są animacje, które specjalnie do tego filmu zostały stworzone.
emil Mężczyzna
życie jest piękne :)

Imię: Krys
Zodiak: wodnik
Dołączenie: 16 Wrz 2009, 18:43

Postprzez kaszub » 10 Lis 2009, 23:14

emil napisał(a):Witam wszystkich. Zakupiłem film Secret na http://www.rozmaite.pl, objeżałem i jestem pod wrażeniem. Jak na srebrnej tacy przedstawiają gotowe obrazki do wizualizacji. Przyznam, że film Secret uświadomił mi niektóre moje osiągnięcia. Teraz wiem jak udało mi się to i owo osiągnąć. Myślę że teraz będę to robił świadomie :).
Obejżałem też wersję "Wat the blup...", tą z 4 DVD. Jest to ten sam temat ale z bardzo naukowego punktu widzenia. Wszystkie 4 DVD to prawie 10 godz. oglądania. Niesamowite są animacje, które specjalnie do tego filmu zostały stworzone.

ja jestem jakimś kosmitą , bo nade wszystko zawsze zadawałem sobie pytanie "po co ?" robic to czy tamto.
Proponuję zbadac wlasne intencje tworzenia czegokolwiek zanim przystapimy do wizualizacji.
Osobiscie wydaje mi się ,że promowana w "the Secret" "idea" typu - będę piekny i bogaty tak jak wladcy tego swiata" jest odwoływaniem się do dość niskich pobudek i nieznajomosci skutków rozmaitych działań.
Z drugiej strony byc może dla ludzi , którzy pierwszy raz stykają się z mozliwościami "magii" życiowej może byc to
olśnienie. Może też z czasem spowodowac jeszcze większe wycofanie sie i strach gdy wielu ludzi działając bez głębszej wiedzy zrobi sobie zwyczajnie krzywdę.
Przypomina mi się po raz nie wiem który stara opowieść (ponoć fakt) gdy jakis człowiek bardzo intensywnie afirmował ( od lat są ksiązki w sklepach typu "stań sie bogaty" " odnieś sukces" ) :" będę miał 7000 tysięcy złotych . Czynił to intensywnie w jednej sferze ( wąskim paśmie) naszej rzeczywistości "wymuszając" niejako materializację egoistycznego pragnienia i nie czyniąc żadnych innych wysiłków , które w długim biegu życia w naturalny sposób uzupełnia nasza "wyższa jaźń" precyzyjnie nas prowadząc przez " niewidzialne " dla naszych , ludzkich oczu krainy. Po jakimś czasie wspomniany człowiek wyszedł z domu, poslizgnął się , wpadł pod tramwaj, który obciął mu nogi i dostał rentę , dokladnie 7000 zł.
Proponuję z rozwagą stosować "instrukcje" jakie nieodpowiedzialnie ( a może celowo ?) promuje ten film.
Przypomina mi to rozdanie ludziom na przykład mechanicznych szlifierek nie pouczywszy ich ,że nalezy zakładać okulary gdy się z tych - skąd inąd niewątpliwie pożytecznych -urządzeń korzysta.
Najgorsze kłamstwa to prawdy częściowe - a te zdaje mi się promować film " The Secret".
Po długiej wędrowce na pustyni nie wolno się nagle opić chłodną źródlaną wodą bo grozi to nawet śmiercią.
Ostatnio edytowany przez kaszub, 11 Lis 2009, 13:21, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
kaszub Mężczyzna

Re:

Postprzez kaszub » 11 Lis 2009, 01:43

ArElendil napisał(a):Co wg mnie warto obejrzeć. Może mało, które pozycje są bezpośrednio związane z ezoteryką, ale dają dużo do myślenia jeżeli odpowiednio się w nie zagłębi :P.

- K-Pax (polecammmm bardzo)
- Waking Life (polecam za Solpricem więcej niż bardzo :thumbright: )
- Matrix (tylko część pierwsza, reszta jest zbyt efekciarska i niepotrzebna)
- Truman Show
- Szósty zmysł
- Dzień Świstaka (daje do myślenia w koncu :wink:)
- Zielona Mila
- Forest Gump (dobry film, nie tylko dla Amerykanów :P)

oj,, nie zgodzę się- owszem , efekciarstwa jest sporo ale jest też bardzo ważne przesłanie
w pozostałych częściach . Dla mnie są całością.
Ta scena na przykład jest super tajnym przekazem:
http://www.youtube.com/watch?v=icxD5QiGt9o
Awatar użytkownika
kaszub Mężczyzna

Postprzez astra3 » 16 Gru 2009, 12:51

A Ja Polecam z całego serca film "SIŁA SPOKOJU" dla mnie absolutny Hit ostatnich czasów.Mozna go wypożyczyć w lepszych wypożyczalniach.
Awatar użytkownika
astra3 Kobieta

Miejscowość: w-wa
Droga życia: 4
Zodiak: skorpion
Dołączenie: 26 Lut 2007, 22:28

Postprzez kaszub » 16 Gru 2009, 16:05

astra3 napisał(a):A Ja Polecam z całego serca film "SIŁA SPOKOJU" dla mnie absolutny Hit ostatnich czasów.Mozna go wypożyczyć w lepszych wypożyczalniach.

dzięki, zaczynam poszukiwania.
Awatar użytkownika
kaszub Mężczyzna

Postprzez astra3 » 16 Gru 2009, 16:47

kaszub napisał(a):
astra3 napisał(a):A Ja Polecam z całego serca film "SIŁA SPOKOJU" dla mnie absolutny Hit ostatnich czasów.Mozna go wypożyczyć w lepszych wypożyczalniach.

dzięki, zaczynam poszukiwania.

Powodzenia na prawdę warto go zobaczyć nie jeden raz.
Awatar użytkownika
astra3 Kobieta

Postprzez kaszub » 03 Sty 2010, 14:22

widziałem -potwierdzam. bardzo bardzo -
Awatar użytkownika
kaszub Mężczyzna

Postprzez astra3 » 11 Mar 2010, 23:53

Mam jeszcze jeden film który chcę polecić. "Trzynaste Pietro" zapomniany i nie doceniony ale jest rewelacyjny.
Awatar użytkownika
astra3 Kobieta

Poprzednia

Powróć do Media

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość